BANCI | Opinie

Isarescu ii da replica lui Negritoiu: Leii baltesc in piata, dar voi de ce nu scadeti dobanzile?

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2011-07-15 16:33

Guvernatorul BNR Mugur Isarescu i-a dat astazi replica directorului general al ING Bank, Misu Negritoiu, care-i reprosa recent faptul ca BNR nu stimuleaza creditarea in lei.

"Bancile stau cu dobânzile la creditarea în lei cu mult peste dobânda noastră şi apar prin presă şi ne spun, cu un aer doct, că BNR nu stimulează creditul în lei", a spus Mugur Isărescu.

În opinia şefului BNR, există două motive pentru această situaţie: fie băncile nu au avut încredere "în trecerea acestui impas cu inflaţia", fie "nu avem încă o piaţă care să se lege foarte bine, se cam fragmentează între dânşii".

"Ce poate face o bancă centrală? Fie reduce dobânda - şi noi o avem cu mult sub ceea ce practică dânşii, noi suntem la 6% ei sunt la 12% - fie le dăm lichiditate. Facem acest lucru, cu anumite riscuri", a precizat guvernatorul.

"Mă aştept ca dobânzile la creditarea în lei să scadă spre nivelul nostru (dobânda cheie a BNR - n.r) dacă vor avea încredere băncile", a spus Isărescu, într-o conferinţă de specialitate.

Mugur Isărescu a adăugat că BNR menţine dobânda de referinţă la acelaşi nivel de mai mult timp. 'De ce ne-am duce în sus? Că aşa vrea X şi aşa pricepe el politica monetară? Un tratament corect este unul constant. Polonia, de exemplu, a ţinut dobânda oficială fixă aproape de 40% mai mult timp decât noi. Ar trebui să mai stăm cu ea încă vreo 6 - 7 luni, ca să urmăm exemplul polonez de menţinere a dobânzii', a adăugat Mugur Isărescu. Un alt exemplu dat în acelaşi sens de guvernatorul BNR a fost cel al Cehiei.

În context, Mugur Isărescu a amintit de perioada când BNR a ţinut dobânda sus, iar 'pieţele au înnebunit'. În şedinţa din 3 mai 2011, Consiliul de Administraţie al Băncii Naţionale a României a hotărât menţinerea ratei dobânzii de politică monetară la nivelul de 6,25 la sută pe an, gestionarea adecvată a lichidităţii din sistemul bancar, menţinerea nivelurilor actuale ale ratelor rezervelor minime obligatorii aplicabile pasivelor în lei şi în valută ale instituţiilor de credit.

Banca Naţională a României a organizat, vineri, o masă rotundă cu tema 'Din nou despre inflaţie', care face parte din seria de evenimente 'Mugur Isărescu şi invitaţii săi'.

Invitaţi la această dezbatere au fost Sergiu Oprescu, preşedinte executiv Alpha Bank, Cătălin Răsvan Radu, preşedinte executiv Unicredit Ţiriac Bank, Petre Tulin, director general Banca Comercială Feroviară, şi Lucian Croitoru, consilier al guvernatorului BNR.

Comentarii



Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  



Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Opinie



Banca Transilvania implineste 30 de ani

Mesaj top management BT, 16 februarie 2024 Banca Transilvania: Sunt 30 de ani de când creștem în România și de când vedem România crescând Astăzi este ziua Băncii Transilvania. Orice aniversare ne duce cu detalii

De cand si cat de mult ar putea sa scada dobanzile in 2024?

Diminuarea inflatiei ridica intrebarea cu privire la momentul in care ar putea sa inceapa sa scada si dobanda de referinta stabilita de Banca Nationala a Romaniei (BNR) si implicit cele la credite si depozite. Discutiile privind scaderea dobanzii BNR ar putea detalii

Ce responsabilitate au bancile in cazul fraudelor online?

„Am fost victima unei fraude prin Neocapital și mi s-au furat sume importante prin transfer online neautorizat de mine”, ne-a scris un cititor. „Sint grupuri organizate, iar băncile nu au sisteme de securizare eficienta a conturilor detalii

Creditele ipotecare ar putea creste in 2024, estimeaza Banca Transilvania

Banca Transilvania se asteapa ca cererea de credite ipotecare sa creasca in 2024, datorita reducerii dobanzilor si a unei oferte de preturi mai accesibile pe piata rezidentiala, conform declaratiilor directorului bancii, Omer Tetik. ”Creșterea detalii

 



 

Ultimele Comentarii