BANCI | Opinie

Institutul de Statistica anunta cresterea PIB-ului Romaniei la 3,3%, de trei ori mai mare decat estimarile analistilor, care pun la indoiala veridicitatea cifrelor din ajunul alegerilor

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2014-11-14 10:52

Institutul de Statistica a anuntat astazi ca PIB-ul Romaniei a inregistrat o crestere anuala de 3,3% in al treilea trimestru al acestui an, de trei ori mai mult decat estimarile analistilor, care se asteptau la un avans de doar 0,9%.

Cresterea economiei in trimestrul trei fata de trimestrul doi a fost de 1,9%, conform datelor estimative ale statisticii, de aproape cinci ori mai ridicata decat estimarile economistilor, care se asteptau la doar 0,4%.

Surpriza uriasa s-a datorat si faptului ca Institutul de Statistica a revizuit semnificativ datele privind evolutia PIB-ului in primele doua trimestre, cand s-a inregistrat o scadere a economiei, ceea ce inseamna recesiune tehnica.

Economistii pun la indoiala datele INS, fiind suspectate de influente politice

Scaderea PIB-ului cu 0,1% in trimestul 1, dupa cum a fost estimata anterior, a fost revizuita la o crestere de 0,5%, asadar o diferenta de 0,6 puncte, iar scaderea de 0,9% din trimestrul doi anuntata anterior a fost atenuata la doar 0,3%, ceea ce inseamna o revizuire tot de 0,6 puncte.

Analistii avertizeaza insa ca aceste date surprinzator de pozitive si ajustarile neobisnuit de mari ar putea fi puse la indoiala, in conditiile in care au fost anticipate in parte de premierul Victor Ponta, candidat la presedintia Romaniei si avand in vedere ca alegerile sunt duminica.

Acesta anunta zilele trecute ca Institutul de Statistica va revizui datele din primele doua trimestre, astfel ca economia va iesi din recesiune tehnica, iar in trimestrul trei va fi o crestere a PIB-ului de 1%, anticipatii confirmate astazi oficial de institutul de statistica.

Economistul ING Bank, Vlad Muscalu (foto), avertizeaza ca principalii indicatori folositi pentru estimarea evolutiei economiei s-au inrautatit in trimestrul trei, ceea ce inseamna ca performanta PIB-ului din trimestrul 3 s-ar putea dovedi mai slaba decat in trimestrul 2.

"Revizuirile mari ale PIB-ului sunt in contradictie cu inrautatirea indicilor lunari privind evolutia economiei, ceea ce ne impiedica sa tragem vreo concluzie in acest moment, inainte de a vedea componentele PIB-ului, ce vor fi publicate in decembrie", spune economistul ING.

El considera ca date fiind ajustarile de o asemenea amploare ale cifrelor privind economia, am putea sa ne asteptam ca pe viitor sa apara rectificari la fel de mari, asfel incat este posibil ca piata sa nu reactioneze la aceste date extrem de optimiste.

In lumina noilor cifre statistice si anticipand o stagnare a PIB-ului in ultimul trimestru, ING a revizuit estimarea de crestere economica a Romanei pentru 2014 la cel putin 2,8%, fata de doar 1,4% cat estima anterior.

Comentarii



Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  



Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Opinie



Banca Transilvania implineste 30 de ani

Mesaj top management BT, 16 februarie 2024 Banca Transilvania: Sunt 30 de ani de când creștem în România și de când vedem România crescând Astăzi este ziua Băncii Transilvania. Orice aniversare ne duce cu detalii

De cand si cat de mult ar putea sa scada dobanzile in 2024?

Diminuarea inflatiei ridica intrebarea cu privire la momentul in care ar putea sa inceapa sa scada si dobanda de referinta stabilita de Banca Nationala a Romaniei (BNR) si implicit cele la credite si depozite. Discutiile privind scaderea dobanzii BNR ar putea detalii

Ce responsabilitate au bancile in cazul fraudelor online?

„Am fost victima unei fraude prin Neocapital și mi s-au furat sume importante prin transfer online neautorizat de mine”, ne-a scris un cititor. „Sint grupuri organizate, iar băncile nu au sisteme de securizare eficienta a conturilor detalii

Creditele ipotecare ar putea creste in 2024, estimeaza Banca Transilvania

Banca Transilvania se asteapa ca cererea de credite ipotecare sa creasca in 2024, datorita reducerii dobanzilor si a unei oferte de preturi mai accesibile pe piata rezidentiala, conform declaratiilor directorului bancii, Omer Tetik. ”Creșterea detalii

 



 

Ultimele Comentarii