BANCI | Analiza

In Ungaria a inceput conversia creditelor din valuta (franci, euro, yeni) in forinti. La ce curs se face si la ce dobanzi

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2015-02-03 10:57

In Ungaria a inceput de la 1 februarie conversia automata a creditelor din diverse valute, precum franci elvetieni, euro sau yeni japonezi, in moneda nationala, forintul, conform legilor adoptate de parlamentul ungar la finalul anului trecut.

Sa vedem in ce conditii se face conversia si care este opina Bancii Centrale Europene fata de aceasta masura intens criticata anul trecut, dar care acum ar putea deveni un model si pentru alte tari din zona, inclusiv pentru Romania, unde in prezent se dezbate in Parlament o lege privind conversia creditelor din valuta in lei.

In primul rand, trebuie subliniat ca nu se face conversia la cursul din data acordarii creditelor, cum incearca sa acrediteze ideea unii politicieni si avocati ai clientilor bancilor, bazandu-se si pe o decizie a Tribunalului Galati care a dispus intr-un caz impotriva Volksbank conversia la cursul din data semnarii contractului plus 10%, dupa cum era stipulat in acel contract.

Conform legislatiei adoptate de parlamentul maghiar, conversia creditelor din valuta in forinti se va face la un curs fix stabilit de banca centrala a Ungariei in 7 noiembrie 2014, curs care este totusi mai avantajos decat cel din prezent in cazul francului elvetian, care s-a apreciat luna trecuta cu 20%.

Astfel, cursul francului din 7 noiembrie 2014 era de 256 forinti, fata de 310 forinti la cat a ajuns in prezent, asadar cu 21% mai mic.

In cazul creditelor in euro, cursul la care se face conversia este de 308 forinti, putin mai mic decat cel din prezent, de 311 forinti pentru 1 euro.

Ce dobanzi maxime au voie bancile sa aplice creditelor in forinti

Pe de alta parte, legea din Ungaria prevede si limite pentru dobanzile ce vor fi aplicate creditelor dupa conversia acestora in forinti.

Astfel, marja de dobanda a creditelor in moneda nationala (care se adauga la indicele pietei locale, BUBOR la 3 luni, echivalentul ROBOR-ului romanesc) va ramane aceeasi ca cea aplicata vechilor credite in valuta, dar care sa nu depaseasca 4,5 puncte procentuale in cazul creditelor ipotecare si 6,5 puncte in cazul creditelor de consum garantate cu o ipoteca.

Legea prevede ca dobanda creditelor (formata din aceste marje maxime plus BUBOR la 3 luni) sa fie costul maxim al acestora (Dobanda Anuala Efectiva – DAE), ceea ce inseamna ca in cazul in care bancile au comisioane suplimentare, in afara dobanzii, aceasta trebuie scazuta corespunzator.

Cu alte cuvinte, dobanda maxima pe care bancile din Ungaria o vor putea aplica unui credit ipotecar in forinti este de 4,5% plus BUBOR la 3 luni sau de 6,5% plus BUBOR la 3 luni pentru creditele de consum garantate cu ipoteca. Cum BUBOR la 3 luni are valoare de 2,10%, dobanda la creditele ipotecare va fi de maxim 6,6% iar la creditele de consum de maxim 8,6%.

Legea mai prevede ca noile credite in forinti convertite in valuta sa nu aiba un cost total mai mare decat al vechilor credite, asadar sumele totale platite de consumatori la finalul imprumuturilor sa nu fie mai mare decat cea stipulata in vechile contracte in valuta.

Bancile trebuie sa-si notifice clientii cu privire la aplicarea legii si doar cei care au venituri in valuta in care au obtinut imprumutul pot refuza conversia.

Banca Centrala Europeana (BCE), isi exprima, intr-o opinie despre masurile adoptate de Ungaria, aprecierea fata de decizia de conversie a creditelor la un curs din data adoptarii legii si nu la cel istoric, dupa cum s-a avansat initial.

Pe de alta parte, adauga BCE, plafonarea ratei dobanzii la creditele in forinti dupa conversia din valuta ar putea avea un efect negativ asupra profitabilitatii bancilor, deja afectate de alte masuri adoptate de autoritatile din Ungaria.

Pentru a ajuta bancile sa schimbe creditele din valuta in forinti, banca centrala a Ungariei le-a oferit lichiditati in euro in valoare de 7,83 miliarde euro, cu scopul de a se evita variatii masive ale cursului pe piata valutara, ca efect al conversie.

Comentarii

vali
Mai mult
Cetăţenii ungari cu datorii în aceste valute pot să ramburseze INTEGRAL datoriile la o paritate de 180 de forinţi pentru un franc elveţian şi 250 de forinţi pentru un euro. Punct!

VALI 2
Conversie CHF Ungaria
In Ungaria nici acum pentru populatia de rand nu s-a facut nimic .Bancile nu au implementat nimic. Prima hotarare data de guvernul Orban s-a dat ca cei care au credit in CHF sa refinanteze sau sa ramburseze tot la un curs prestabilit adica curs 180( si aici cei care aveau banii era unitatile bugetare primarii, consilii locale,spitale,etc !!!! care consumau sume mari de la buget ptr plata ratelor de aceea il durea pe Orban )iar cine nu a avut sa ramburseze –(adica persoanele fizice care erau prea indatorate pentru refinantare si nu mai puteau imprumuta)platesc ratele lunare la un curs prestabilit , dar diferenta de rata-din dif de curs- se contabilizeaza ca o suma de rambursat ulterior.ROG verificati fiindca asa este am rude care au credite in Ungaria si asa platesc si care asteapta si acum ca OTP Ungaria sa faca ceva . Si acum conform unei hotarari de guvern care a intrat in vigoare din 02 februarie 2015 s-a demarat .OTP Bank de exemplu va chema clientii dup ace va face recalculari ale dobanzii care acum este la niveluri de 7 si 8%.Cursul de schimb va fi de 256 HUF la CHF si nu 180 !



Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  



Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Analiza



La care banci se poate face actualizarea online a datelor de catre firme

Actualizarea online a datelor firmelor, pe site-urile sau in aplicatiile bancilor, este posibila la doar trei institutii de credit, la restul fiind nevoie de prezenta intr-o sucursala. ING Bank a anuntata ca a introdus opțiunea de actualizare a datelor 100% detalii

Conturi bancare gratuite pentru incasarea salariului, pensiei si indemnizatiilor sociale. Dar cine poate sa-si faca unul?

Legea care permite in prezent celor fara conturi bancare sa-si deschida unul nou, denumit cont de baza, fara comisioane de deschidere, inchidere si retragere numerar la bancomat, a fost modificata de Parlament. Noua varianta a acestei legi, care mai asteapta detalii

Indicatorii sistemului bancar la finalul trimestrului 3 din 2023

Indicatorii sistemului bancar la finalul lunii iunie 2023, conform datelor furnizate de Banca Nationala a Romaniei (BNR).  Indicatorii au fost calculați pe baza raportărilor financiar-contabile trimise la banca centrală de instituțiile de credit, detalii

Indicatorii sistemului bancar la finalul T2 2023

Indicatorii sistemului bancar la finalul lunii iunie 2023, conform datelor furnizate de Banca Nationala a Romaniei (BNR). Indicatorii au fost calculați pe baza raportărilor financiar-contabile trimise la banca centrală de instituțiile de credit, detalii

 



 

Ultimele Comentarii