BANCI | Educatie financiara

In ce a constat metodologia testelor de stres asupra bancilor europene

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2011-07-16 13:08

Testul de stres realizat in 2011 de European Banking Banking Authority (EBA)- Autoritatea Bancara Europeana la nivelul UE a avut obiectivul de a evalua capacitatea de rezistenţă a unui eşantion mare de bănci din UE (91 de banci) împotriva unui scenariu negativ, dar plauzibil.

Scenariul evaluează băncile faţă de o deteriorare de la prognoza iniţială a principalelor variabile macroeconomice, cum ar fi PIB-ul, şomajul şi preţurile imobilelor - de exemplu, cazul in care PIB-ul ar scădea cu 4 puncte procentuale fata de valoarea prognozei de baza.

Scenariul include un test de stres fata de expunerile suverane (detinerea de titluri de stat), cu reduceri aplicate expunerilor bancare şi suverane în portofoliul de tranzacţionare şi provizioane majorate pentru aceste expuneri din portofoliul bancilor.

Modificări ale ratelor dobânzilor şi ale randamentelor aferente titlurilor suverane pot afecta, de asemenea, costul de finanţare ale bancilor.

Metodologia de testare la stres, care a fost publicata de EBA pe 18 martie, ia in considerare o situatie statica a bilantului unei banci si nu permite acestora să ia măsuri pentru a reacţiona la şocuri.

Capacitatea de rezistenţă a băncilor este evaluată fata de o valoare de referinta a capitalului de cea mai inalta calitate - Core Tier 1 (CT1) - stabilită la 5% din activele ponderate la risc (RWA).

Comentarii



Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  



Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Educatie financiara



Cand bancile promoveaza creditele cu dobanda fixa, tu fii atent(a) la cea variabila!

De ce? Raspunsul e intuitiv: ne aflam intr-o etapa de scadere a dobanzilor, dupa ce acestea au atins un varf de crestere in 2023, din cauza inflatiei. Dobanzile fixe sunt recomandabile intr-o perioada cand nivelul acestora este redus si urmeaza un nou ciclu de detalii

Blocarea profitului din criptomonede in Blockchain este o metoda de frauda online

"Cum pot scoate banii mei profit din tranzacții cu bitcoin blocați în blockain să nu mai trimit bani înainte că mam săturat de minciuni și înșelat, vă mulțumesc de înțelegere și aștept răspuns", intreaba un cititor. "La fel prescriu mai detalii

Geolocalizarea, o masura de protectie impotriva fraudelor luata de ING Bank

ING Bank adopta o masura de protectie impotriva fraudelor online si cu cardul, in premiera pe piata bancara din Romania: geolocalizarea. Prin acest nou serviciu, disponibil in aplicatia Home Bank, ING detecteaza tranzactiile bancare facute de fraudatori, cu detalii

Mama mea de 74 de ani a facut 10 credite la IFN-uri si acum are de platit dobanzi de 4.000 de lei din pensia de 2.300 de lei. Ce pot sa fac?

„Mama mea, in varsta de 74 de ani, cu afectiuni neuronale nediagnosticate legal (pentru ca refuza un control ce ar putea duce la internarea ei, are 9 pisici de crescut) m-a anuntat ca a contractat peste 10 credite de la 10 IFN-uri si are de platit 4.000 de lei pe luna doar dobanzi din detalii

 



 

Ultimele Comentarii