BANCI | Ultima Ora

Guvernul a schimbat Codul Fiscal, pentru ca bancile sa achite mai multe impozite pe creditele neperformante vandute recuperatorilor de creante

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2017-09-01 17:51

Bancile nu vor mai putea deduce integral din impozitul pe profit creditele neperformante vandute recuperatorilor de creante, ci doar in limita a 30% din valoarea acestora, conform unei Ordonante a Guvernului de modificare a Codului Fiscal, publicata ieri in Monitorul Oficial, care va intra in vigoare din 1 ianuarie 2018.

Guvernul spera astfel sa incaseze mai multe impozite de la banci, fiind presat sa-si majoreze veniturile pentru a mentine deficitul bugetar in limita a 3%, conform normelor europene, dupa ce in ultima perioada a recurs la o serie de masuri de natura sociala, in special majorarea salariilor functionarilor publici si a pensiilor, in paralel cu reducerea unor taxe, precum TVA.

Varianta Ordonantei de Guvern publicata ieri in Monitorul Oficial este diferita de cea a proiectului publicat de Ministerul Finantelor.

In proiectul Ministerului Finantelor se permitea ca si sumele obtinute din vanzarea neperformantelor sa poata fi deduse din impozit, insa prevederea a fost anulata in forma finala a Ordonantei pentru modificarea si completarea Legii nr.227/2015 privind Codul fiscal, care arata urmatoarele:

Art.1 – Legea nr.227/2015 privind Codul fiscal, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr.688 din 10 septembrie 2015, cu modificarile si completarile ulterioare, se modifica si se completeaza dupa cum urmeaza:

1. La articolul 25 aliniatul (3), dupa litera m) se introduce o noua litera, litera n), cu urmatorul cuprins: “n) cheltuielile reprezentand valoarea creantelor instrainate, potrivit legii, in limita unui plafon de 30% din valoarea creantelor instrainate”.

Asadar, bancile nu vor putea sa-si deduca din impozit si sumele obtinute din vanzarea creditelor neperformante ci doar 30% din valoarea pachetului de neperformante vadut.

Ministrul Finantelor, Ionut Misa, a acuzat recent bancile ca majoritatea lor (70%) nu platesc impozit pe profit, recurgand la optimizari fiscale cu creditele neperformante. In realitate, majoritatea bancilor nu a platit impozit pentru ca au avut pierderi in ultimii ani din cauza creditelor neperformante acordate in perioada de euforie dinaintea crizei din 2008, pierderi care se pot recupera in urmatorii sase ani.

Asa se face ca in prezent desi sistemul bancar raporteaza profituri record, multe banci inca nu platesc impozit la stat, raportand pierdere fiscala, din cauza pierderilor anterioare. (vezi aici detalii)

Pe de alta parte, Ministerul Finantelor, prin ANAF, a depistat la unele banci nereguli privind raportarea pierderilor, prin optimizare fiscala, precum includerea in pachetele de credite neperformante si a unor credite performante, imprumuturi cu dobanzi mari obtinute de la bancile-mama sau transferul unor credite neperformante catre firme off-shore detinute tot de respectiva banca-mama (preturi de transfer).

Unele banci, precum BCR sau Banca Transilvania, au contestat in justitie deciziile ANAF privind optimizarile fiscale, iar in prezent ANAF deruleaza controale la un numar de trei banci.

Cati bani ar putea incasa ANAF de la banci

Conform unei prezentari a prim-viceguvernatorului BNR responsabil cu supravegherea bancilor, Florin Georgescu, bancile au vandut anul trecut credite neperformante record, in valoare de 3,2 miliarde lei, la un pret mediu de 10% din valoarea acestora, pret considerat de Georgescu prea mic, astfel ca el considera ca este justificat controlul ANAF la banci.

Daca bancile vor vinde si anul viitor, dupa intrarea in vigoare a modificarilor la Codul Fiscal, credite neperformante de 3 miliarde lei, ele vor putea deduce din impozitul pe profit doar 30% dintre ele, adica 900 milioane lei, fata de toate cele 3 miliarde lei in prezent, ceea ce inseamna ca bancile vor trebui sa achite impozit pe profit de 16% pe diferenta de 2,1 miliarde lei, adica 336 milioane lei.

In plus, bancile vor trebui sa achite impozit si pe castigul din vanzarea neperformantelor, care de asemenea se poate deduce din impozitul pe venit in prezent.

In conditiile unui pret mediu de vanzare a neperformantelor de 10%, inseamna ca bancile vor incasa din cele 3 miliarde o suma de 300 milioane lei, pentru care vor achita impozite de 48 milioane lei.

Insumate, pierderile potentiale ale bancilor si veniturile incasate de ANAF se ridica la 384 milioane lei, o suma considerabila.

Cresterea cheltuielilor din vanzarea creditelor neperformante ar putea determina bancile sa-si reduca volumul de cesiuni catre firmele de recuperare creante si sa creasca gradul de recuperare in-house.

Scaderea ratei creditelor neperformante de la 8% in prezent la 6% pana la finalul anului, conform tintei BNR, nu va fi afectata, dar ramane de vazut ce se va intampla anul viitor, cand va intra in vigoare noua lege.

Oricum, bancile nu sunt impiedicate sa-si scoata neperformantele in afara bilantului (write-off) si astfel sa-si reduca rata de neperformanta, chiar daca nu le cesioneaza firmelor de recuperare creante.

Taguri: Banca Nationala a Romaniei (BNR)  recuperare creante  credite neperformante  Ministerul Finantelor  cont bancar firma  plata taxe  rezultate financiare banci  oferte credite  

Comentarii



Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  



Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Ultima Ora



CEC Bank a finantat construcția spitalului oncologic din Mureș

CEC Bank a contribuit cu o facilitate de credit de 112,6 milioane de lei la dezvoltarea proiectului Spitalul Oncologic Medex, inaugurat recent în Sângeorgiu de Mureș, anunta banca intr-un comunicat, in care adauga: „Prin finanțarea acestei noi investiții, CEC detalii

Procredit Bank are probleme cu cardurile si aplicatiile

Procredit Bank a avut probleme tehnice cu sistemul informatic, pe parcursul zilei de astazi, cand cardurile si aplicatiile de internet banking si mobile banking nu au functionat. Banca si-a anuntat clientii prin mesaje SMS ca intampina probleme tehnice, in jurul orei 121, conform detalii

Platile online cu BT Pay se fac mai simplu, fara completarea datelor cardului

 Plățile sunt realizate în câteva secunde, fără a mai fi necesară completarea datelor cardului.  Cumpărăturile pot fi plătite integral, precum și în rate, cu cardurile BT Star.  BT detalii

Intesa anuleaza bonusul de dobanda la depozitele prin internet banking

Intesa Sanpaolo Bank a anuntat ca din 15 iulie nu va mai acorda bonusul de un sfert de punct procentual la depozitele in lei constituite prin internet banking. In schimb, acest bonus se plateste pentru depozitele facute din aplicatia de mobile banking, Digical detalii

 



 

Ultimele Comentarii