BANCI | Stirea Zilei

Fondul Monetar International (FMI) estimeaza ca economia Romaniei ar putea scadea in 2009

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2009-02-04 18:23

Fondul Monetar Internaţional (FMI) estimează, într-un comunicat în care prezintă concluziile misiunii din România, că economia românească ar putea scădea în acest an, iar o recuperare uşoară ar putea surveni abia spre sfârşitul lui 2009 sau începutul lui 2010.

"Deşi este adevărat că incertitudinile legate de prognoză sunt ridicate, credem că balanţa riscurilor înclină spre o deteriorare", se spune în comunicat, remis de biroul reprezentantului FMI în România şi Bulgaria, Juan-Jose Fernandez Ansola.

( Vezi comunicatul la urmatoarea adresa: http://www.bancherul.ro/stire.php?id_stire=2731)

FMI nu prezintă cifre legate de evoluţia produsului intern brut (PIB) al României în acest an, dar îşi argumentează prognoza prin deteriorarea rapidă a indicatorilor economici în ultimul trimestru din 2008.

"Exporturile au început să se prăbuşească, disponibilitatea creditului s-a redus pentru firme şi populaţie, iar consumul şi investiţiile scad. Producţia industrială se restrânge, iar încrederea companiilor şi consumatorilor s-a deteriorat", se spune în comunicat.

FMI arată că problemele de pe pieţele externe au declanşat dificultăţile economice din România, însă subliniază că "dezechilibrele acumulate de mult timp în economia românească agravează efectele".

Instituţia arată că deficitul de cont curent şi cel bugetar au mărit vulnerabilitatea economiei româneşti la şocuri externe, iar reformele structurale insuficiente au lăsat economia românească mai puţin productivă şi mai puţin flexibilă pentru a răspunde la inversarea tendinţei economice.

Politica fiscală din ultimii ani face imposibilă o relaxare fiscală pentru a combate criza

FMI subliniază că politicile de cheltuieli publice din ultimii ani "au agravat dificultăţile economice actuale".

Astfel, cheltuielile guvernamentale s-au dublat între 2005 şi 2008, iar factura cheltuielilor cu salariile din sectorul public aproape s-a triplat în ultimii trei ani, ca urmare a majorărilor salariale şi a creşterii numărului de angajaţi.

"Acum, când ţara intră într-o perioadă de încetinire economică, o relaxare a politicii fiscale pentru a atenua scăderile nu mai este posibilă", consideră FMI.

La finalul misiunii la Bucureşti, din perioada 27 ianuarie-4 februarie, FMI are trei recomandări.

Prima este legată de politica fiscală, instituţia subliniind că susţine puternic decizia guvernului de a reduce deficitul bugetar la 2% din PIB în acest an.

"Totuşi, bugetul pe 2009 se bazează pe estimări optimiste privind creşterea economică şi încasările la buget, ceea ce sugerează că vor fi necesare eforturi suplimentare pentru a atinge obiectivul (de deficit bugetar)", se spune în comunicat.

Guvernul ia în calcul cheltuieli totale de 35,5% din PIB şi un deficit bugetar de 2% din PIB pentru 2009, bazându-se pe o creştere economică de 2,5%.

În al doilea rând, FMI susţine intenţia Băncii Naţionale a României (BNR) de a se concentra pe atingerea ţintei sale de inflaţie. BNR şi-a ratat anul trecut ţintade inflaţie, "parţial ca urmare a unei politici fiscale neaşteptat de expansioniste şi a preţurilor ridicate la materii prime şi energie în prima parte a anului ".

"Privind înainte, BNR trebuie să aibă ca prioritate aducerea inflaţiei în culoarul ţintit cât mai repede posibil", arată FMI.

Instituţia spune că BNR are o marjă de manevră redusă pentru a relaxa politica monetară până la apariţia unui pachet credibil de politici macroeconomice care să stabilizeze economia şi să reducă deficitul bugetar.

"Chiar şi atunci, banca centrală trebuie să recurgă la o relaxare graduală a politicii monetare, dacă presiunile dinspre balanţa de plăţi se atenuează", avertizează FMI.

A treia recomandare a Fondului este legată tot de BNR, care trebuie să monitorizeze atent managementul de risc al băncilor, capacitatea de a absorbi şocuri adverse şi adecvarea capitalului din sistemul bancar.

"BNR trebuie să continue să acţioneze pentru a tempera dezechilibrele din sistemul bancar", consideră FMI.

La finalul comunicatului, FMI reaminteşte că adoptarea unor politici credibile fiscale, monetare şi legate de sectorul financiar "vor spori semnificativ şansele ca România să traverseze cu bine actualele turbulenţe economice".

FMI subliniază că guvernul trebuie să implementeze politici ferme, pentru a spori încrederea şi a readuce creşterea economică, şi să reînceapă reforme structurale pentru a mări productivitatea economiei româneşti.

Comentarii



Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  



Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Stirea Zilei



Ce dobanzi au bancile la creditele de nevoi personale?

Dobanzile practicate de cele mai multe banci pentru creditele de nevoi personale destinate consumului nu mai sunt stabilite la niveluri standard ci sunt personalizate, in functie de mai multi factori, precum incasarea veniturilor in contul bancii sau istoricul de detalii

Topul creditelor ipotecare cu cele mai mici dobanzi fixe in primii 3-10 ani

Dobanzile fixe in primii 3-10 ani pentru un credit ipotecar variaza intre 5,75% si 9,90%, in functie de banca si de perioada cu dobanda nemodificata, conform ofertelor celor mai importante 10 banci. Dobanzile luate in calcul sunt cele standard, fara alte detalii

Cum raspunde ANPC la o reclamatie despre o frauda online: cu cuvintele bancii

Clientul unei banci (Unicredit) a fost fraudat online cu 25.000 de lei cu o asa-zisa investitie in actiuni pe site-ul Rominvest. (Atentie! Acest site functioneaza si in prezent, la acest link, https://dimensionaldreamscape.cam, dupa mai bine de o luna de la detalii

Dobanzile la creditele online ale IFN-urilor, plafonate prin lege la 365% pe an, fata de 70.000% cat erau pana acum

Parlamentul a adoptat o lege prin care dobanzile (DAE) la creditele online acordate de IFN-uri (Institutii Financiare Nebancare) sunt plafonate la 1% pe zi (365% pe an) in cazul imprumuturilor de maxim 5.000 de lei, 0,8% pe zi (292% pe an) la cele de pana la 10.000 de lei si 0,6% pe detalii

 



 

Ultimele Comentarii