BANCI | Analiza

Economistii bancilor prognozeaza accelerarea PIB-lui la 4% in acest an si la 5% in 2016

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2015-12-07 10:38

Economistii bancilor se asteapta ca economia Romaniei sa accelereze la 4% la finalul acestui an si la 5% in 2016, peste potentialul estimat in jurul a 4% pe an, pe fondul masurilor de relaxare fiscala care au stimulat puternic consumul, dar si in conditiile relansarii investitiilor.

Astfel, intr-un raport al economistilor Bancii Transilvania (BT) se arata ca economia internă ar putea crește cu aproximativ 4% în 2015, într-o evoluție determinată de majorarea consumului privat (cu 5.4%) și relansarea investițiilor productive (ritm previzionat la 7%).

"Pe termen mediu ne așteptăm la accelerarea economiei României (ritm mediu anual de peste 5% în 2016 și 2017), prin motorul investițiilor productive", se arata in raportul BT.

La randul lor, economistii ING si-au revizuit in crestere estimarea PIB-ului Romaniei, de la 3,7% la 3,9% pentru 2015 si de la 3,8% la 4,2% pentru 2016, mai prudenti decat cei ai BT.

Cei mai pesimisti sunt economistii Garanti Bank, care intr-un raport de la inceputul lunii noiembrie estimau o crestere a PIB-ului de numai 3% in 2015 si 3,2% in 2016.

Economistii Garanti se asteapta ca serviciile sa aiba cea mai mare contributie in cresterea PIB-ului in 2015 si 2016, dintre care cele mai importante sunt sectorul IT, care reprezinta 4% din PIB, cu cea mai solida dinamica, precum si piata imobiliara (8% din PIB).

Economia romaneasca era la finalul trimestrului trei in crestere cu 3,6% fata de anul precedent, evolutie determinată de contribuția cererii interne (4.4 puncte procentuale), dupa cum se subliniaza in raportul BT, in care se mai dau urmatoarele detalii:

Consumul privat (principala componentă a PIB) a avut un avans cu 6.6% an/an, cel mai bun ritm din trimestrul III 2008.

De asemenea, investițiile productive au continuat să crească, pentru al patrulea trimestru la rând, cu 4.2% an/an. Nu în ultimul rând, consumul public a urcat în perioada iulie-septembrie (cel individual cu 3.9% an/an, cel colectiv cu 4% an/an).

Pe de altă parte, cererea externă netă a avut o contribuție de -0.8 puncte procentuale la ritmul anual al PIB din T3, dat fiind că exporturile au crescut cu doar 0.9% an/an, în timp ce importurile au urcat cu 3.1% an/an.

Astfel, în perioada ianuarie-septembrie economia internă a înregistrat un avans de 3.7% an/an, pe fondul contribuției cererii interne (4.7 puncte procentuale). Se evidențiază dinamica investițiilor productive (creștere cu 6.8% an/an), evoluție susținută de momentul favorabil din sfera consumului privat, declinul costurilor de finanțare către minme istorice și relansarea creditării și inflexiunea investițiilor străine directe (și ca urmare a influențelor de natură geo-economică și geo-strategică).

De asemenea, consumul privat a consemnat un avans cu 5.7% an/an, această dinamică fiind susținută de majorarea venitului real disponibil al populației (date fiind creșterea salariilor, reducerea TVA la alimente și servicii de alimentație, nivelul redus al cotațiilor internaționale la țiței) și redinamizarea pieței creditului.

Totodată, consumului public a crescut la nouă luni, evoluție determinată și de accelerarea veniturilor bugetare (influențată de relansarea economică și de fiscalizarea mai activă): componenta individuală cu 2.2% an/an, iar cea colectivă cu 2.6% an/an.

Pe de altă parte, cererea externă netă a avut o contribuție negativă la dinamica anuală a PIB în perioada ianuarie-septembrie (-1 punct procentual), dat fiind că exporturile au crescut cu 5.7% an/an, iar importurile au urcat cu 8% an/an.

Din perspectiva ofertei agregate cele mai dinamici ramuri ale economiei în primele nouă luni ale anului curent au fost: construcții (5.4% an/an), comerț/transport&depozitare/HORECA (7.1% an/an) și IT&C (12.8% an/an). Industria a crescut cu doar 2% an/an, iar agricultura a scăzut cu 10.4% an/an în perioada ianuarie-septembrie.

Comentarii



Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  



Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Analiza



La care banci se poate face actualizarea online a datelor de catre firme

Actualizarea online a datelor firmelor, pe site-urile sau in aplicatiile bancilor, este posibila la doar trei institutii de credit, la restul fiind nevoie de prezenta intr-o sucursala. ING Bank a anuntata ca a introdus opțiunea de actualizare a datelor 100% detalii

Conturi bancare gratuite pentru incasarea salariului, pensiei si indemnizatiilor sociale. Dar cine poate sa-si faca unul?

Legea care permite in prezent celor fara conturi bancare sa-si deschida unul nou, denumit cont de baza, fara comisioane de deschidere, inchidere si retragere numerar la bancomat, a fost modificata de Parlament. Noua varianta a acestei legi, care mai asteapta detalii

Indicatorii sistemului bancar la finalul trimestrului 3 din 2023

Indicatorii sistemului bancar la finalul lunii iunie 2023, conform datelor furnizate de Banca Nationala a Romaniei (BNR).  Indicatorii au fost calculați pe baza raportărilor financiar-contabile trimise la banca centrală de instituțiile de credit, detalii

Indicatorii sistemului bancar la finalul T2 2023

Indicatorii sistemului bancar la finalul lunii iunie 2023, conform datelor furnizate de Banca Nationala a Romaniei (BNR). Indicatorii au fost calculați pe baza raportărilor financiar-contabile trimise la banca centrală de instituțiile de credit, detalii

 



 

Ultimele Comentarii