BANCI | Profil

Dovada faptului ca unele banci grecesti isi ajuta sucursalele din Romania si nu le abandoneaza: National Bank of Greece (NBG) a dublat linia de credit pentru Banca Romaneasca, la 800 milioane euro

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2015-06-02 23:06

National Bank of Greece (NBG) a dublat valoarea unei linii de credit acordate subsidiarei locale, Banca Romaneasca, de la 400 la 800 milioane euro, in decembrie 2014, cu scopul acoperirii necesitatilor de finantare, in contextul intensificarii crizei din Grecia si a pierderilor bancii romanesti, o dovada a faptului ca unele banci grecesti isi sprijina fiicele din Romania in loc sa le abandoneze, cum s-ar putea crede.

Linia de credit a fost deschisa in noiembrie 2009, imediat dupa izbucnirea crizei financiare din Romania, conform raportului financiar anual publicat de banca.

In acelasi timp, Banca Romaneasca a primit depozite de la banca-mama din Grecia in valoare de 1,5 miliarde lei, reprezentand 27% din resursele totale atrase de banca la finalul lui 2014, excluzand imprumuturile subordonate.

Banca Romaneasca are un imprumut subordonat de la banca-mama primit in 2006, in valoare de 65 milioane euro, cu scadenta in 5 ani de la cererea bancii-mama, iar la finalul lui 2014 NBG nu si-a exprimat o astfel de cerere.

In raportul financiar se mai precizeaza ca Banca Romaneasca nu are nicio expunere pe titluri emise de statele europene, asadar nu detine nici titluri de stat emise de guvernul grec.

Banca Romaneasca detine un capital social de 835 milioane lei, iar pierderile reportate se ridica la 192 milioane lei, astfel incat totalul capitalurilor proprii au fost de 642 milioane lei la finalul lui 2014, usor mai scazute decat in 2013, de 663 milioane lei.

Rata de adecvare a capitalului la Banca Romaneasca este ridicata, de 19,07% la finalul lui 2014, peste media sistemului bancar, de 17,59% in decembrie 2014.

Banca Romaneasca detine titluri de stat in valoare de 1,2 miliarde lei si depozite la BNR de 726 milioane lei.

Dublarea valorii liniei de credit s-a facut si in conditiile in care Banca Romaneasca a continuat sa produca pierderi si in 2014.

Pierdere de 50 milioane lei in 2014

Banca Romaneasca a inregistrat o pierdere neta de aproape 50 de milioane de lei in 2015, in scadere cu 23% fata de cele 61 milioane de lei din anul precedent, conform raportului financiar publicat de banca.

Pierderea inregistrata de Banca Romaneasca la nivel de grup (impreuna cu firma de leasing NBG Leasing), a fost mai mare: 86,9 milioane lei in 2014, fata de 109,8 milioane in 2013.

Banca si-a majorat anul trecut atat veniturile din dobanzi (de la 158 la 191 milioane lei) cat si cele din comisioane (de la 26 la 29 milioane lei), reusind in acelasi timp sa-si diminueze cheltuielile, insa rezultatul a fost afectat de dubluarea provizioanelor pentru riscul de credit, de la 37 la 70 milioane lei.

Activele bancii au scazut cu 6,4%, de la 7,237 miliarde lei in 2013 la 6,773 miliarde lei in decembrie 2014.

Soldul de credite nete acordate clientilor s-a redus usor, de la 4,575 miliarde lei in 2013 la 4,482 miliarde in decembrie 2014.

Majoritatea creditelor sunt acordate persoanelor fizice, in valuta

Majoritatea creditelor din portofoliul Bancii Romanesti, respectiv 3,2 miliarde lei, sunt acordate persoanelor fizice, in valuta, o mare parte in franci elvetieni, si doar 740 milioane lei sunt in moneda nationala.

Pe tipuri de credite, majoritatea, respectiv 2,7 miliarde lei, sunt credite ipotecare.

Ponderea creditelor pentru persoane fizice este de 80% din totalul finantarilor.

Creditele pentru companii acordate de Banca Romaneasca se ridica la doar 850 milioane lei, cu o pondere echilibrata pe tipuri de valute.

Clasificate in functie de valuta, din totalul creditelor, cele mai multe sunt in euro.

Banca detine in portofoliu contracte tip repo denominate in CHF, gajate cu titluri de stat, in valoare de 122 milioane lei, semnate cu banci straine.

Si depozitele atrase de la clienti au ramas in 2014 la acelasi nivel ca in 2013, respectiv 3,9 miliarde lei.

Banca Romaneasca avea la finalul lui 2014 un numar de 1258 de angajati (1.312 la nivel de grup), in usoara scadere fata de cei 1372 de angajati din 2013.

Consiliul de Administratie al Bancii Romanesti este condus de Marinis Stratopoulos, secondat de Konstantinos Bratos, plus urmatorii membri: Ioannis Kougionas, Petru Rares, Ion Stancu, Nicolaos Argyris Stamboulias Stamboulis si Nikolaos Christodoulou.

Comentarii



Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  



Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Profil



Cum poti primi dobanda pentru restul economisit la platile cu BT Pay

250.000 de persoane care folosesc BT Pay economisesc prin opțiunea Round Up din aplicație. 8 din 10 persoane care au conturi de economii la Banca Transilvania folosesc inclusiv Round Up, anunta banca intr-un comunicat, in care adauga: Cu peste 12.000 de detalii

ING Bank majoreaza comisioanele pentru retrageri de numerar si plati la jocuri de noroc

ING Bank majoreaza, din 14 iunie 2024, comisioanele pentru retragerile de numerar de la bancomate, cele pentru cresterea limitelor zilnice, precum si pentru platile destinate jocurilor de noroc. Clientii ING Bank care retrag bani de la bancomatele bancii vor fi detalii

Banca Transilvania pregateste o noua premiera in relatia cu clientii, cu ajutorul noilor tehnologii

Banca Transilvania, cea mai mare bancă din România și din sud-estul Europei, colaborează cu Evam, care oferă platforma de top MarTech, pentru a crea experiențe în timp real, pe toate canalele, pentru clienții săi, anunta banca intr-un comunicat, in care adauga: Este o detalii

Cont cu comisioane reduse pentru femeile de afaceri, la Patria Bank

Patria Bank lansează “Pachetul Patria pentru Femeile Antreprenor”, un pachet care include o serie de avantaje financiare personalizate pentru a sprijini afacerile conduse de femeile din România, anunta banca intr-un comunicat, in care detalii

 



 

Ultimele Comentarii