ECONOMIE | Analize economice

Deficitul comercial s-a majorat cu un miliard de euro

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Dan Palangean
2020-08-11 14:54

Prima jumătate a lui 2020 s-a încheiat cu un deficit comercial în creștere cu 935,7 milioane euro față de aceeași perioadă a anului trecut. Exporturile au rămas în luna iunie 2020 cu circa 13% sub aceeași lună din 2019 iar importurile s-au diminuat cu aproape 8%, potrivit datelor publicate de INS. Pe fondul refacerii treptate a schimburilor externe în pandemie, deficitul comercial lunar a urcat la 1,32 miliarde euro (+17%).

Livrările la extern pe primele șase luni din 2020 au însumat 28,59 miliarde de euro iar importurile au urcat la 37,26 miliarde de euro. Astfel, soldul negativ a urcat la 8,67 miliarde euro (sumă echivalentă cu 3,9% din PIB estimat pentru anul în curs). Gradul de acoperire a importurilor cu exporturile realizate s-a menținut la cota de 80%, adică sub rezultatele consemnate în perioada de criză 2010 – 2012.

Din păcate, în fiecare lună din acest an, exporturile nu au putut ține pasul cu evoluția importurilor, indiferent dacă au fost în ușoară creștere la începutul anului sau în scădere, ca urmare a efectelor pandemiei Covid19. Când tendința a fost de avans al schimburilor externe, exporturile au crescut ceva mai puțin decât importurile. Odată ce s-a intrat în teritoriul negativ, exporturile au rămas cu o diminuare mai mare decât importurile, inclusiv pe faza de revenire, concretizată ceva mai clar în luna iunie .

Pe primele șase luni din 2020, schimburile cu țările din UE au fost de 20,83 miliarde euro la export și 27,20 miliarde euro la import (circa 73% din total atât la exporturi cât și la importuri). Pe segmentul de schimburi extracomunitare, s-au înregistrat exporturi de 7,76 miliarde euro și importuri de 10,06 miliarde euro (27% din total la exporturi şi la importuri). Au rezultat, astfel, solduri negative de circa 6,4 miliarde euro în schimburile cu ţările din UE şi de 2,3 milliarde euro pe relaţiile extracomunitare.

Sectorul de mașini și echipamente de transport și-a menținut poziția, după ce tendința de scădere a soldului pozitiv a fost stopată în luna iunie (de la +56 milioane euro la finele lunii precedente a urcat la +62 milioane euro).

Deficitul pe zona de produse alimentare a continuat să expandeze și a ajuns la 2,27 miliarde de euro, aproape 1% din PIB. Dar cea mai importantă influență negativă a venit pe segmentul de produse chimice și combustibili, care a cumulat un minus de -5,5 miliarde euro, adică două treimi din deficitul total.

Taguri: Institutul National de Statistica (INS)  Macroeconomie  

ComentariiAdauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Analize economiceComerțul cu amănuntul, creștere susținută în prima treime a anului

Cifra de afaceri din comerțul cu amănuntul (fără autovehicule și motociclete) a crescut în aprilie 2024 față de luna anterioară cu 6,2% pe seria brută, deși numai 0,8% pe seria ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, conform detalii

România, prima în UE la inflația anuală, dar pe o traiectorie mai echilibrată

România a rămas și în aprilie 2024 pe primul loc în UE în ce privește inflația anuală, conform datelor publicate de Eurostat. Deși în scădere semnificativă (-0,5 puncte procentuale față de luna precedentă), avansul detalii

Producția industrială, revenire în martie dar rezultat negativ pe T1

Producția industrială a crescut cu 8,1% în martie 2024 față de luna anterioară pe seria brută și cu 3,9% în varianta ajustată în funcție de perioada din an și dispunerea zilelor lucrătoare. Astfel, deși sezonalitatea a detalii

Deficitul comercial lunar a revenit peste pragul de 2,5 miliarde euro

Exporturile României au fost în martie 2024 de 7,9 miliarde euro (-9,8% față de aceeași lună a anului anterior), în timp ce importurile au însumat 10,45 miliarde euro (-6,7%), potrivit datelor publicate de INS. Astfel, deficitul detalii

  

Ultimele Comentarii

 • plangere

  de 9 zile ma zbat sa mi retrag o suma foarte mare din coinbase si acum de 2 ore m-au sunat din ... detalii

 • Revolut

  Multe dintre produsele si serviciile Revolut nu sunt cele mai bune din piata, nici in privinta ... detalii

 • Am fost păcălit

  Am fost păcălit de firma de trasctionare și investiții CRYPTO GLOBAL GROWTH-SAFE am investit ... detalii

 • frauda prin GapInvest

  Daca ajuta va pot da nume si numere de telefon de la GapInvestCapital. 1. Lilian Antonescu +40 764 ... detalii

 • frauda GapInvestCapital

  Buna ziua. Din pacate sunt victima acestui sistem. Am incercat sa investesc in actiuni, prin acest ... detalii