BANCI | Analiza

De ce au scazut dobanzile interbancare ROBID/ROBOR aproape de 0: excesul de lichiditati al bancilor a atins 20 miliarde lei zilnic, cel mai ridicat nivel din ultimul deceniu

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2016-02-09 09:23

Excesul de lichiditati al bancilor romanesti a atins in luna ianuarie varful ultimului deceniu, de aproape 20 de miliarde de lei zilnic, sume depozitate la BNR in lipsa altor alternative, precum credite, titluri de stat sau investitii ale firmelor.

Acesta este motivul pentru care indicii de dobanda ai pietei interbancare, ROBOR/ROBOR, au coborat la noi niveluri minie record in 8 februarie 2015: ROBID, dobanda pentru depozite, a ajuns aproape de 0, mai exact 0,04% pe termen de o zi (overnight), in timp ce ROBOR, dobanda pentru credite, a scazut la 0,38% pentru cel mai scurt termen.

ROBOR la 3 luni, indicatorul in functie de care se calculeaza dobanzile la creditele in lei ale populatiei si firmelor, a scazut la 0,79%, de la 1% cat era la finalul anului trecut.

Excesul de lichiditate al bancilor s-a produs in urma platilor de valori mari efectuate de guvern in decembrie 2015, estimate la aproximativ 15 miliarde de lei, reflectate in deficitul fiscal de 1,4% din PIB in decembrie, dupa un surplus de 0,8% in noiembrie.

Efecul s-a vazut si in depozitele firmelor in banci, care s-au umflat cu 18% in decembrie, fata de luna precedenta, echivalentul a 12 miliarde lei, dupa o scadere de 1% in noiembrie (vezi aici detalii).

Excesul de lichitati al bancilor a fost amplificat si de masurile luate de banca nationala, care a redus, in sedinta de politia monetara de la inceputul anului, rezervele minime obligatorii (RMO) in valuta ale bancilor de la 14% la 12%, începând cu perioada de aplicare 24 ianuarie-23 februarie 2016, consecinta fiind un exces de lichiditate pentru banci in jurul a 500 milioane euro. (vezi aici detalii)

Decizia BNR nu a fost anticipata de analisti, insa guvernatorul Isarescu a explicat ulterior ca BNR a preferat sa mentina un exces de lichiditate pe piata pentru ca dobanzile interbancare sa scada, cu scopul de a evita fluctuatii prea mari ale cursului de schimb valutar, afectat de volatilitatea iesirilor si intrarilor de capital din tara, in contextul turbulentelor de pe pietele externe. (vezi aici detalii)

Excesul de lichiditate al bancilor este de asteptat sa scada, pe masura ce creditarea, emisiunile de titluri de stat si cheltuielile firmelor vor creste, astfel ca si indicii de dobanda se vor stabiliza.

Dupa cum se vede si din grafic, evolutia lichiditatii bancilor variaza destul de mult, cu varfuri la sfarsit si inceput de an, urmate de o scadere abrupta in lunile urmatoare si noi cresteri in perioada de vara.

Comentarii



Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  



Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Analiza



La care banci se poate face actualizarea online a datelor de catre firme

Actualizarea online a datelor firmelor, pe site-urile sau in aplicatiile bancilor, este posibila la doar trei institutii de credit, la restul fiind nevoie de prezenta intr-o sucursala. ING Bank a anuntata ca a introdus opțiunea de actualizare a datelor 100% detalii

Conturi bancare gratuite pentru incasarea salariului, pensiei si indemnizatiilor sociale. Dar cine poate sa-si faca unul?

Legea care permite in prezent celor fara conturi bancare sa-si deschida unul nou, denumit cont de baza, fara comisioane de deschidere, inchidere si retragere numerar la bancomat, a fost modificata de Parlament. Noua varianta a acestei legi, care mai asteapta detalii

Indicatorii sistemului bancar la finalul trimestrului 3 din 2023

Indicatorii sistemului bancar la finalul lunii iunie 2023, conform datelor furnizate de Banca Nationala a Romaniei (BNR).  Indicatorii au fost calculați pe baza raportărilor financiar-contabile trimise la banca centrală de instituțiile de credit, detalii

Indicatorii sistemului bancar la finalul T2 2023

Indicatorii sistemului bancar la finalul lunii iunie 2023, conform datelor furnizate de Banca Nationala a Romaniei (BNR). Indicatorii au fost calculați pe baza raportărilor financiar-contabile trimise la banca centrală de instituțiile de credit, detalii

 



 

Ultimele Comentarii