BANCI | Stirea Zilei

Cum s-au "faultat" bancile romanesti: cele care au avut lichiditate au preferat sa plaseze bani in strainatate

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2008-11-28 15:49

Limitarea activităţii de creditare de către băncile comerciale nu s-a produs din cauza scăderii gradului maxim de îndatorare, problema fiind de fapt sursele de finanţare, a spus vineri Nicolae Cinteză, director în BNR.

El a arătat că, pe fondul neîncrederii din piaţa românească, după aşa numitul "atac asupra monedei naţionale" din octombrie, când dobânzile au crescut şi până la 40% pe piaţa monetară, băncile care dispuneau de lichiditate au preferat să plaseze bani în străinătate decât să împrumute alte bănci locale.

"Îngrijorarea bancherilor este alta, nu gradul maxim de îndatorare, aşa cum susţin. La creditele în lei, scăderea gradului maxim de îndatorare după noile norme de creditare a populaţiei nu depăşeşte 4 puncte procentuale, iar la euro, pentru clienţii cu venituri mari, nu depăşeşte 6 puncte procentuale. Nu gradul de îndatorare este problema, poţi să-l faci şi 100%, dar dacă n-ai surse (de finanţare n.r.), nu ai rezolvat nimic", a declarat directorul Direcţiei de Supraveghere din cadrul Băncii Naţionale a României (BNR), Nicolae Cinteză, în cadrul seminarului EU-COFILE, desfăşurat la Sinaia.

El a precizat că, în momentul de faţă, există construcţii care nu se vând şi că există posibilitatea rezilierii unor contracte de credit, dacă dezvoltatorul nu reuşeşte să prezinte băncii măcar precontractele încheiate cu cumpărătorii.

Sursele atrase de băncile din România la 31 octombrie 2008 de la băncile mamă se ridicau la 22,5 miliarde euro, reprezentând aproape 90% din sursele de finanţare străine atrase de sistemul bancar românesc. Alte 2 miliarde euro reprezintă sume atrase de pe pieţele externe, 346,5 milioane euro sunt bani de la BERD, 9,9 milioane euro sunt de la BIRD (Banca Mondială), iar 123 milioane euro sunt de la BEI.

Limitarea creditării ipotecare nu a fost cauzată de gradul de îndatorare, ci de modul de finanţare folosit de bănci

Cinteză a precizat că, din resursele atrase din străinătate de băncile din România, 41% sunt pe termen scurt, având scadenţe mai mici de un an, dar a adăugat că, până în prezent, băncile rostogoleau astfel de datorii.

Oficialul BNR a arătat că acest tip de finanţare era folosit până în prezent de bănci pentru acordarea de credite ipotecare, pentru care apelau ulterior la rostogolirea datoriei.

Astfel, dificultăţile în acordarea de credite ipotecare în prezent nu ţin de gradul de îndatorare scăzut, aşa cum susţin bancherii, ci de metoda folosită de aceştia pentru a-şi atrage resurse, a mai spus Cinteză.

Ca maturitate, finanţările din străinătate ale sistemului bancar românesc sunt în proporţie de 48% cu scadenţa peste 2 ani, 21% cu scadenţa mai mică de o lună, 11% între 1 şi 2 ani, 9% cu scadenţă între 6 şi 12 luni, 6% cu scadenţa între 1 şi 3 luni şi 5% cu scadenţa între 3 şi 6 luni.

În funcţie de valuta în care au fost acordate, finanţările de la băncile mamă erau formate la 31 octombrie în proporţie de 45% din resurse în euro, 34% în lei, 10% în dolari şi 11% în alte monede.

Comentarii



Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  



Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Stirea Zilei



Ce dobanzi au bancile la creditele de nevoi personale?

Dobanzile practicate de cele mai multe banci pentru creditele de nevoi personale destinate consumului nu mai sunt stabilite la niveluri standard ci sunt personalizate, in functie de mai multi factori, precum incasarea veniturilor in contul bancii sau istoricul de detalii

Topul creditelor ipotecare cu cele mai mici dobanzi fixe in primii 3-10 ani

Dobanzile fixe in primii 3-10 ani pentru un credit ipotecar variaza intre 5,75% si 9,90%, in functie de banca si de perioada cu dobanda nemodificata, conform ofertelor celor mai importante 10 banci. Dobanzile luate in calcul sunt cele standard, fara alte detalii

Cum raspunde ANPC la o reclamatie despre o frauda online: cu cuvintele bancii

Clientul unei banci (Unicredit) a fost fraudat online cu 25.000 de lei cu o asa-zisa investitie in actiuni pe site-ul Rominvest. (Atentie! Acest site functioneaza si in prezent, la acest link, https://dimensionaldreamscape.cam, dupa mai bine de o luna de la detalii

Dobanzile la creditele online ale IFN-urilor, plafonate prin lege la 365% pe an, fata de 70.000% cat erau pana acum

Parlamentul a adoptat o lege prin care dobanzile (DAE) la creditele online acordate de IFN-uri (Institutii Financiare Nebancare) sunt plafonate la 1% pe zi (365% pe an) in cazul imprumuturilor de maxim 5.000 de lei, 0,8% pe zi (292% pe an) la cele de pana la 10.000 de lei si 0,6% pe detalii

 



 

Ultimele Comentarii