BANCI | Analiza

Cu ce pret a cumparat Deutsche Bank de la BCR pachetul de credite neperformante corporate de aproape 2 miliarde de lei

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2015-06-01 15:14

BCR a incasat in schimbul creditelor neperformante in valoare de 1,9 miliarde de lei (433 milioane euro) vandute anul trecut bancii germane Deutsche Bank si firmei de recuperare creante APS Holding o suma de aproximativ 30 de milioane de euro, adica 7% din valoarea respectivelor imprumuturi pe care nu le mai poate recupera de la firme, intrucat cele mai multe sunt in insolventa.

Valoarea tranzactiei (echivalentul a 33,6 milioane USD), dezvaluita intr-un raport al firmei de consultanta EY, este mult mai mica decat precedenta vanzare masiva de neperformante ale Volksbank, din vara lui 2014, in valoare de 495 milioane euro, cumparate tot de Deutsche Bank, in consortiu cu AnaCap Financial Partners si HIG Capital, in schimbul a 134,3 milioane dolari (123 milioane euro), adica echivalentul a 27% din valoarea neperformantelor.

Diferenta mare de pret este data de faptul ca, spre deosebire de creditele Volksbank, in cea mai mare parte credite ipotecare ale persoanelor fizice, asadar mai usor de recuperat, creditele neperformante ale BCR sunt doar finantari acordate unor companii care au intrat in insolventa, asadar cu sanse mici de recuperare a datoriilor.

Ce a cumparat Deutsche Bank de la BCR

Mai exact, este vorba de 410 credite acordate unui numar de 91 de clienti companii, 87% din valoarea finantarilor fiind detinuta de firme aflate in insolventa.

Garantiile imobiliare acopera 83% din creditele neperformante, adica echivalentul a 360 milioane euro, dintre care 68%, adica 245 milioane euro, sunt garantii cu imobile comerciale si 30%, adica 104 milioane euro, sunt terenuri.

Restul garantiilor, care acopera 17% din valoarea creditelor neperformante, sunt in echipamente, stocuri si gajuri.

In functie de valuta datoriilor, 64% sunt in euro si 31% in lei.

Clasificarea dupa valoarea finantarilor arata o valoare a creditului mediu de 5 milioane euro, in timp ce media intarzierilor este de 1.200 de zile.

Tranzactia BCR a fost botezata proiectul Saturn iar consultantul a fost PricewaterhouseCoopers.

Deutsche Bank are ca partener in aceasta tranzactie firma ceha de recuperare creante APS Holding, care se ocupa efectiv de recuperarea creditelor corporate preluate de la BCR.

Aceeasi firma de recuperare creante administreaza si pachetul de credite neperfomante de aproape o jumatate de miliard de euro vandute de Volksbank.

Reprezentantii APS Holding au explicat, pentru Bancherul.ro, modul in care firma abordeaza clientii si conditiile in care se recupereaza datoriile.

Comentarii



Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  



Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Analiza



La care banci se poate face actualizarea online a datelor de catre firme

Actualizarea online a datelor firmelor, pe site-urile sau in aplicatiile bancilor, este posibila la doar trei institutii de credit, la restul fiind nevoie de prezenta intr-o sucursala. ING Bank a anuntata ca a introdus opțiunea de actualizare a datelor 100% detalii

Conturi bancare gratuite pentru incasarea salariului, pensiei si indemnizatiilor sociale. Dar cine poate sa-si faca unul?

Legea care permite in prezent celor fara conturi bancare sa-si deschida unul nou, denumit cont de baza, fara comisioane de deschidere, inchidere si retragere numerar la bancomat, a fost modificata de Parlament. Noua varianta a acestei legi, care mai asteapta detalii

Indicatorii sistemului bancar la finalul trimestrului 3 din 2023

Indicatorii sistemului bancar la finalul lunii iunie 2023, conform datelor furnizate de Banca Nationala a Romaniei (BNR).  Indicatorii au fost calculați pe baza raportărilor financiar-contabile trimise la banca centrală de instituțiile de credit, detalii

Indicatorii sistemului bancar la finalul T2 2023

Indicatorii sistemului bancar la finalul lunii iunie 2023, conform datelor furnizate de Banca Nationala a Romaniei (BNR). Indicatorii au fost calculați pe baza raportărilor financiar-contabile trimise la banca centrală de instituțiile de credit, detalii

 



 

Ultimele Comentarii