ECONOMIE | Stiri economice

Creșterea PIB pe 2021 - valoare definitivă +5,7% dar cu modificări semnificative pe sectoarele economice

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Dan Palangean
2023-10-23 12:26

INS a ajustat ușor în jos valoarea definitivă pentru creșterea PIB în termeni reali pe 2021 (+5,7% în loc de +5,8% în varianta semidefinitivă, publicată anul trecut).

Deși valoarea rezultatului economic exprimată în termeni nominali a fost majorată cu aproape 1,7 miliarde lei, de la circa 1.187.402,4 milioane lei la 1.189.089,8 milioane lei, deflatorul utilizat pentru trecerea în prețurile perioadei de bază a fost majorat și el de la 5,2% la 5,4%, ceea ce a redus în termeni reali rezultatul anterior.

Cu prilejul apariţiei datelor definitive pentru anul 2021 în materie de rezultat economic, a fost publicat și setul de date definitive pentru evoluţia în termeni reali a PIB în perioada 2005 – 2021.

În comunicatul oficial ar fi de remarcat modificări substanțiale intervenite în raport cu varianta semidefinitivă la 7 din cele 10 categorii de resurse în formarea PIB. Evoluția industriei a fost recalculată dramatic în jos, de la +6,6% la doar +0,9%, de unde și influența pozitivă diminuată de la +1,3 puncte procentuale la numai +0,2 puncte procentuale.

Totodată, creșterea comerțului s-a dovedit a fi cu mult mai amplă, nu mai puțin de de 14% comparativ cu 9,9% anterior (efect pe PIB de la +1,8 pp la +2,6 pp). Ceea ce a bulversat complet balanța între producție și consum pe cele mai mari sectoare și ar trebui să se constituie într-un semnal de alarmă în privința deficitului extern cronic din comerțul exterior cu bunuri.

În ce privește administrația publică, am ajuns într-o situație similară cu bancurile de la Radio Erevan. Adică nu a crescut, a scăzut iar influența pozitivă pe creșterea economică s-a transformat într-o influență negativă aproape de aceeași amplitudine (-0,4 pp în loc de +0,5 pp). Invers, construcțiile au fost reevaluate de la un minus pronunțat la un plus moderat și au ajutat la avansul PIB (+0,1pp în loc de -0,5pp).

După o analiză mai aprofundată, s-a dovedit că agricultura și sectorul IT au fost semnificativ subestimate iar activitățile de spectacole, reparații de uz casnic și alte servicii erau consistent supraevaluate ca volum (au coborât de la +13,8% la doar +2,1%, de unde și micșorarea de patru ori a efectului pe avansul PIB). O mențiune specială se cuvine segmentului de intermedieri financiare și asigurări, rămas la un minus modest și la o contribuție (cel puțin contabil) nulă în formarea PIB.

Una peste alta, păstrarea unui nivelul de 5,7% pentru rezultatul PIB 2021 poate părea rezonabilă, dar, după atâtea rearanjări de creșteri sectoriale în volum, cu deflatori net diferiți și modificări de influențe pe PIB, arată mai degrabă ca o coincidență cu fostul nivel de 5,8% anunțat pentru varianta semidefinitivă a rezultatului economic. Ea a confirmat revenirea robustă din reculul de -3,7% aferent pandemiei, însă pe o cu totul altă structură decât se știa anterior, la care ar trebui să luăm aminte.

Taguri: statistici economice  Institutul National de Statistica (INS)  Macroeconomie  Produsul Intern Brut (PIB)  

Comentarii



Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  



Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Stiri economice



Producția industrială pe februarie, cu aproape 7% sub cea din urmă cu cinci ani

Producția industrială a crescut cu 10,8% în februarie 2024 față de luna anterioară pe seria brută și cu 2,7% în varianta ajustată în funcție de perioada din an și dispunerea zilelor lucrătoare. Astfel, ajustarea cu sezonalitatea a detalii

Inflația anuală a revenit la nivelul de la finele anului anterior

Inflația anuală a scăzut în martie 2024 până la 6,61%, exact nivelul de la finele anului anterior și marginal peste estimarea BNR pentru T1 (6,5%), potrivit datelor publicate de INS. Avansul prețurilor în a treia lună a anului a fost de detalii

Pensia reală de asigurări sociale de stat a crescut anul trecut cu 2,9%

În 2023, creșterea pensiei nominale ca medie anuală a fost de 13,9%, potrivit datelor publicate de INS. Pe fondul unei inflații de 10,4% (tot medie anuală, potrivit metodologiei naționale), puterea de cumpărare a pensionarilor a crescut detalii

Producția de cereale boabe pe 2023, cu o zecime mai mare față de anul precedent

Producţia de cereale boabe anunţată de INS pentru anul 2023 a crescut cu aproape o zecime față de anul precedent, de la 18,86 milioane tone la 20,57 milioane tone. În condițiile unei extinderi marginale a suprafețelor cultivate (+1%), a contat detalii

 



 

Ultimele Comentarii