BANCI | Opinie

Citi: Leul va ramane sub presiune pana ce apar semnale privind o intelegere cu FMI

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2009-01-23 17:31

Leul va continua să fie volatil până când vor apărea semnale clare că statul român are în vedere o înţelegere cu Fondul Monetar Internaţional (FMI), care ar putea avea loc chiar în primul trimestru al acestui an, susţin analiştii Citi, într-un raport publicat vineri.

"Activele româneşti - în special leul - vor continua să aibă evoluţii volatile până la apariţia unui semnal clar că există un program macroeconomic bazat pe o înţelegere cu FMI. Deşi noul guvern nu a făcut încă o cerere formală pentru obţinerea unui ajutor de la FMI, noi ne aşteptăm să vedem un astfel de acord în primul trimestru, fapt ce ar putea aduce mai multă stabilitate pentru trimestrul al doilea", susţin analiştii Citi, citati de NewsIn.

Ei explică faptul că leul a pierdut teren în ultima vreme, pe fondul creşterii temerilor legate de vulnerabilităţile macroeconomice şi financiare ale României şi consideră că o înţelegere cu FMI-ul ar fi cea mai oportună soluţie în această situaţie.

"Adâncirea deficitului bugetar la aproximativ 5% din produsul intern brut (PIB) în 2008 a depăşit aşteptările noastre. Pentru 2009, anticipăm un declin sever al creşterii economice a României la circa 2% din PIB în 2009 de la 8% cât prognozam pentru 2008, precum şi o creştere a nevoilor de finanţară externă, fapt ce ne întăreşte opinia că un ajutor de la FMI ar fi cea mai credibilă opţiune în această conjunctură", se mai arată în raport.

Actualul guvern - care este format dintr-o coaliţie de centru-stânga - se confruntă în prezent cu o situaţie dificilă, pe fondul deteriorării deficitului fiscal şi al nevoii de a veni cu o reformă care să accelereze procesul de convergenţă, mai arată Citi.

Guvernul Boc a anunţat că şi-a stabilit ca ţintă un deficit bugetar de 2% din produsul intern brut (PIB) pentru acest an, în timp ce Comisia Europeană (CE) a estimat că deficitul bugetar al României s-ar putea adânci la 7,5% din PIB în 2009, precizând însă că în prognoza sa nu a luat în calcul măsurile anunţate de noul Executiv, care nu au fost încă adoptate.

Într-o analiza publicată miercuri, Citi evidenţia că ţinta de 2% din PIB asumată de Guvernul Boc pentru deficitul bugetului general consolidat ar putea fi greu de atins în condiţiile în care numai deficitul înregistrat de fondul de pensii ar putea depăşi 2% din PIB în acest an.

Preşedintele României, Traian Băsescu, declara, însă, săptămâna trecută, că "ultimul lucru pe care îl va face România" va fi să împrumute bani de la Fondul Monetar Internaţional, deficitul de cont curent putând fi acoperit prin împrumut european.

Comentarii



Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  



Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Opinie



Banca Transilvania implineste 30 de ani

Mesaj top management BT, 16 februarie 2024 Banca Transilvania: Sunt 30 de ani de când creÈ™tem în România È™i de când vedem România crescând Astăzi este ziua Băncii Transilvania. Orice aniversare ne duce cu detalii

De cand si cat de mult ar putea sa scada dobanzile in 2024?

Diminuarea inflatiei ridica intrebarea cu privire la momentul in care ar putea sa inceapa sa scada si dobanda de referinta stabilita de Banca Nationala a Romaniei (BNR) si implicit cele la credite si depozite. Discutiile privind scaderea dobanzii BNR ar putea detalii

Ce responsabilitate au bancile in cazul fraudelor online?

„Am fost victima unei fraude prin Neocapital È™i mi s-au furat sume importante prin transfer online neautorizat de mine”, ne-a scris un cititor. „Sint grupuri organizate, iar băncile nu au sisteme de securizare eficienta a conturilor detalii

Creditele ipotecare ar putea creste in 2024, estimeaza Banca Transilvania

Banca Transilvania se asteapa ca cererea de credite ipotecare sa creasca in 2024, datorita reducerii dobanzilor si a unei oferte de preturi mai accesibile pe piata rezidentiala, conform declaratiilor directorului bancii, Omer Tetik. ”CreÈ™terea detalii

 



 

Ultimele Comentarii