www.bancherul.ro
Publicatie online stiri bancare



Citi: Leul va ramane sub presiune pana ce apar semnale privind o intelegere cu FMI

Autor: Bancherul.ro
2009-01-23 17:31
Leul va continua să fie volatil pānă cānd vor apărea semnale clare că statul romān are īn vedere o īnţelegere cu Fondul Monetar Internaţional (FMI), care ar putea avea loc chiar īn primul trimestru al acestui an, susţin analiştii Citi, īntr-un raport publicat vineri.

"Activele romāneşti - īn special leul - vor continua să aibă evoluţii volatile pānă la apariţia unui semnal clar că există un program macroeconomic bazat pe o īnţelegere cu FMI. Deşi noul guvern nu a făcut īncă o cerere formală pentru obţinerea unui ajutor de la FMI, noi ne aşteptăm să vedem un astfel de acord īn primul trimestru, fapt ce ar putea aduce mai multă stabilitate pentru trimestrul al doilea", susţin analiştii Citi, citati de NewsIn.

Ei explică faptul că leul a pierdut teren īn ultima vreme, pe fondul creşterii temerilor legate de vulnerabilităţile macroeconomice şi financiare ale Romāniei şi consideră că o īnţelegere cu FMI-ul ar fi cea mai oportună soluţie īn această situaţie.

"Adāncirea deficitului bugetar la aproximativ 5% din produsul intern brut (PIB) īn 2008 a depăşit aşteptările noastre. Pentru 2009, anticipăm un declin sever al creşterii economice a Romāniei la circa 2% din PIB īn 2009 de la 8% cāt prognozam pentru 2008, precum şi o creştere a nevoilor de finanţară externă, fapt ce ne īntăreşte opinia că un ajutor de la FMI ar fi cea mai credibilă opţiune īn această conjunctură", se mai arată īn raport.

Actualul guvern - care este format dintr-o coaliţie de centru-stānga - se confruntă īn prezent cu o situaţie dificilă, pe fondul deteriorării deficitului fiscal şi al nevoii de a veni cu o reformă care să accelereze procesul de convergenţă, mai arată Citi.

Guvernul Boc a anunţat că şi-a stabilit ca ţintă un deficit bugetar de 2% din produsul intern brut (PIB) pentru acest an, īn timp ce Comisia Europeană (CE) a estimat că deficitul bugetar al Romāniei s-ar putea adānci la 7,5% din PIB īn 2009, precizānd īnsă că īn prognoza sa nu a luat īn calcul măsurile anunţate de noul Executiv, care nu au fost īncă adoptate.

Īntr-o analiza publicată miercuri, Citi evidenţia că ţinta de 2% din PIB asumată de Guvernul Boc pentru deficitul bugetului general consolidat ar putea fi greu de atins īn condiţiile īn care numai deficitul īnregistrat de fondul de pensii ar putea depăşi 2% din PIB īn acest an.

Preşedintele Romāniei, Traian Băsescu, declara, īnsă, săptămāna trecută, că "ultimul lucru pe care īl va face Romānia" va fi să īmprumute bani de la Fondul Monetar Internaţional, deficitul de cont curent putānd fi acoperit prin īmprumut european.