BANCI | Anunturi banci

Cei care amana ratele la credite vor plati ulterior dobanda la dobanda, adica mai mult

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2022-06-24 05:57

Cei care-si amana ratele la credite, pe o perioada de maxim noua luni, conform proiectului de lege publicat de Ministerul Finantelor, vor plati, ulterior, dobanda la dobanda, adica mai mult.

"Dobânda datorată de debitori corespunzătoare sumelor scadente a căror plată este suspendată se capitalizează la soldul creditului existent la finele perioadei de suspendare. Capitalul astfel majorat se plătește eșalonat pe durata rămasă până la noua maturitate a creditelor, ulterior perioadei de suspendare. Comisioanele amânate la plată, în sold la finele perioadei de suspendare, se plătesc conform graficului revizuit, ulterior perioadei de suspendare", conform proiectului Ordonantei de Guvern. (vezi aici proiectul)

Ceea ce inseamna ca dobanda aferenta celor noua luni de suspendare se calculeaza in continare si se adauga la datorie, aceasta urmand sa fie mai mare. La aceasta datorie mai mare se va aplica, dupa perioada de amanare, dobanda aferenta creditului, adica dobanda la dobanda, ceea ce inseamna ca atat rata va fi mai mare, cat si costul total al creditului.

Iata doua exemple de amanare a ratelor, unul pentru un credit ipotecar, altul pentru un credit de consum, conform Calculatordecredite.ro.

Cu cat creste rata la un credit ipotecar

Sa luam exemplul unui credit ipotecar in valoare de 50.000 de euro (240.000 de lei) pe 30 de ani, obtinut in urma cu cinci ani.

In prezent, rata la credit este 1.200 de lei, din care 800 de lei reprezinta dobanda si 400 de lei este principalul.

In cazul amanarii ratei timp de noua luni, cand vor trebui reluate platile, rata va fi calculata astfel:

- principalul amanat, in valoare de 3.600 de lei, va fi reesalonat in alte noua rate, a cate 400 de lei, prin prelungirea perioadei de creditare cu noua luni.

- dobanzile acumulate vor insuma 7.200 de lei, care vor fi reesalonate (impartite) pe o perioada de 5 ani (60 de luni), ceea ce inseamna ca rata lunara va creste cu 120 de lei.

Majorarea ratei inseamna si un cost total al creditului mai mare, la finalul creditarii, pentru ca se va plati o dobanda la o valoare mai mare a ratei.

Amanarea ratei la un credit de nevoi personale

In cazul unui credit de consum de 5.000 de euro (25.000 de lei) pe 5 ani, rata lunara este in jurul a 550 de lei.

Dobanda la acest tip de credit, daca presupunem ca e obtinut in urma cu doi ani, este mai mica decat principalul, de 160 de lei, pe cand principalul este 390 de lei.

Dobanda acumulata in 9 luni de amanare a ratelor insumeaza 1.440 de lei, iar daca se capitalizeaza la soldul creditelor, inseamna o crestere a ratei cu 40 de lei, de la 550 la 590 lei.

Proiectul de lege privind amanarea ratelor scuteste creditele  Prima Casa de aplicarea dobanzii la dobanda:

"Pentru creditele contractate de persoane fizice, în baza Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 60/2009 (Prima Casa), aprobată cu modificări și completări prin Legea nr. 368/2009, cu modificările și completările ulterioare, dobânda aferentă perioadei de suspendare se calculează potrivit prevederilor contractului de credit și reprezintă o creanță distinctă și independentă în raport cu celelalte obligații izvorâte din contractul de credit. La această creanță dobânda este 0% și plata de către debitor a acestei creanțe se va face eșalonat, în 60 de rate lunare egale, începând cu luna imediat următoare încheierii perioadei de amânare."

Si OUG 37/2020 s-a aplicat la fel, insa aceasta a fost modificata prin OUG 227/2020, prin care nu s-a mai aplicat dobanda la dobanda la creditele ipotecare, ci doar la cele de nevoi personale.

Banca Transilvania a fost singura banca din Romania care a decis sa nu aplice dobanda la dobanda in cazul ratelor amanate la credite de consum, adica sa nu capitalizeze dobanzile amanate la soldul creditului, ci sa le esaloneze pe restul perioadei de creditare, ca in cazul creditelor imobiliare. (vezi aici detalii)

 

Taguri: dobanzi credite firme  credite ipotecare  credite de consum  dobanzi credite nevoi personale  credite firme  credite noi  dobanzi credite  amanare rate credite  credite online IFN-uri  banca  dobanzi credite ipotecare  credite neperformante  credite IFN  credite auto  credit online  credite Prima Casa  credite nevoi personale  credite pentru locuinte  credite imobiliare  Credite IMM  

Comentarii



Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  



Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Anunturi banci



BRD bate recordul la credite de consum, in ciuda dobanzilor mari, si obtine un profit ridicat

BRD Groupe Societe Generale a anuntat "o producție record de credite de consum în prima jumatate a acestui an (+13% în dinamică anuală) și T2 (+20% în dinamică anuală)." Pe de alta parte, rata creditelor neperformante a ajuns la un nou minim istoric de detalii

CEC Bank a preluat Fondul de Garantare a Creditului Rural

CEC Bank a finalizat preluarea pachetului de 99,993% din capitalul social al Fondului de Garantare a Creditului Rural (FGCR) de la BRD Groupe Societe Generale, Banca Comercială Română și Raiffeisen Bank, anunta banca intr-un comunicat, in care detalii

BCR aproba credite online prin aplicatia George, dar contractele se semneaza la banca

Banca Comercială Română (BCR) a acordat deja, în ultima săptămână, primele credite ipotecare online, o premieră absolută în România, anunta banca intr-un comunicat, in care adauga: Soluția financiară CASA MEA este detalii

Aplicatia Eximbank, indisponibila temporar

Anunt Eximbank: INDISPONIBILITATE TEMPORARA INTERNET BANKING PERSOANE FIZICE Va informam ca joi, 23 martie 2023, serviciul de Internet Banking pentru persoane fizice va fi indisponibil in intervalul 20:00 – 24.00, ca urmare a derularii detalii

 



 

Ultimele Comentarii