BANCI | Analiza

CEC Bank i-a dat Ioanei Basescu creditul pentru cumpararea terenului agricol din Calarasi. Intrebarea e: a beneficiat fata presedintelui de conditii preferentiale?

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2013-11-14 00:45


Banca de stat CEC Bank este cea care i-a acordat Ioanei Basescu un credit de peste 1 milion de euro pentru a-i cumpara tatalui sau, presedintele Romaniei, Traian Basescu, un teren agricol de aproape 300 de hectare in Calarasi. Problema este ca respectivul credit este mult mai mare decat valoarea maxima din oferta standard a bancii si a fost garantat doar cu o ipoteca pe conturile bancare si pe terenul cumparat, si nu pe un imobil, conform conditiilor standard ale bancii. Ceea ce ne face sa ne intrebam daca nu cumva fata presedintelui a beneficiat de conditii preferentiale pentru obtinerea imprumutului.

"În data de 9 septembrie 2013, am achiziţionat un teren în suprafaţă de 290,41 ha, în judeţul Călăraşi,de la o societate românească având asociat unic un cetăţean italian. Terenul a fost plătit dintr-un credit bancar ipotecar în valoare de 1.028.507,55 euro şi din surse proprii până la concurenţa sumei de 1.306.845 euro , adică suma de 278.337,45 euro", potrivit unui comunicat al Ioanei Basescu.

Este vorba de un credit contractat in data de 9 septembrie 2013, in valoare de 4,6 milioane lei, pentru care banca a inscris la Arhiva electronica de garantii reale mobilare drept garantie doar ipoteca pe conturile curente ale Ioanei Basescu, cesionate in favoarea bancii, nu si presupusa ipoteca pe pamantul cumparat, dupa cum a declarat vineri presedintele Basescu.

Potrivit acestuia, “creditul este garantat cu proprietatea, cu pământul, care a fost evaluat la un preţ mai mare de experţii băncii decât preţul care s-a plătit. De aceea banca n-a avut nevoie de niciun fel de garanţii colaterale. Este credit ipotecar pentru agricultură.”

Dar daca ne uitam la oferta de credite a CEC Bank, descoperim ca banca are un credit imobiliar pentru cumpararea de terenuri, si nu “credit ipotecar pentru agricultura”, dupa cum s-a exprimat presedintele, un astfel de credit nefiind in oferta bancii. Exista fie credit ipotecar, pentru cumpararea de locuinte, fie credite pentru agricultura.

Dar cum creditul ipotecar este destinat exclusiv achizitiei de locuinte, iar creditele pentru agricultura sunt pentru fermieri, ceea ce nu e cazul Ioanei Basescu, rezulta ca aceasta a contractat, cel mai probabil, un credit imobiliar pentru terenuri acordat persoanelor fizice, credit ce se poate obtine pe o perioada de pana la 30 de ani, dobanda fiind de 6,16% in lei si 6.73% in euro, conform ofertei standard a CEC Bank.

Misterul garantiei pentru credit si a sumei mari obtinute

Misterul garantiei pentru acest credit se adanceste daca luam in considerare ca acest tip de credit nu se garanteaza cu terenul cumparat ci cu “ipoteci imobiliare asupra proprietatilor imobiliare locative”, conform informatiilor de prezentare a creditului de pe site-ul CEC Bank.

Dar lipsa inscrierii in Arhiva de garantii a unei ipoteci pe teren sau pe o locuinta pentru acest credit, ci doar a ipotecii pe conturile Ioanei Basescu, ne face sa credem, pana la proba contrarie, ca respectivul credit a fost garantat doar cu veniturile fiicei presedintelui. Ceea ce inseamna o derogare de la normele de creditare ale bancii.

O alta derogare a fost necesara, probabil, si pentru aprobarea unei sume mai mari decat cea din oferta standard a CEC Bank.

Suma maxima ce se poate obine cu un astfel de credit este de doar 700.000 de euro, pe cand Ioana Basescu a reusit sa imprumute peste 1 milion de euro. Cum? Este posibila obtinerea unui credit cu o valoare mai mare decat cea standard, dar cu o aprobare speciala a comitetului de credite din banca.

Interesant este, de asemenea, ca achizitia terenului s-a facut in aceeasi zi in care s-a obtinut creditul, confom declaratiei Ioanei Basescu: "În data de 9 septembrie 2013, am achiziţionat un teren în suprafaţă de 290,41 ha, în judeţul Călăraşi,de la o societate românească având asociat unic un cetăţean italian. Terenul a fost plătit dintr-un credit bancar ipotecar în valoare de 1.028.507,55 euro şi din surse proprii până la concurenţa sumei de 1.306.845 euro, adică suma de 278.337,45 euro".

Citeste tot articolul

Comentarii



Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  



Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Analiza



La care banci se poate face actualizarea online a datelor de catre firme

Actualizarea online a datelor firmelor, pe site-urile sau in aplicatiile bancilor, este posibila la doar trei institutii de credit, la restul fiind nevoie de prezenta intr-o sucursala. ING Bank a anuntata ca a introdus opțiunea de actualizare a datelor 100% detalii

Conturi bancare gratuite pentru incasarea salariului, pensiei si indemnizatiilor sociale. Dar cine poate sa-si faca unul?

Legea care permite in prezent celor fara conturi bancare sa-si deschida unul nou, denumit cont de baza, fara comisioane de deschidere, inchidere si retragere numerar la bancomat, a fost modificata de Parlament. Noua varianta a acestei legi, care mai asteapta detalii

Indicatorii sistemului bancar la finalul trimestrului 3 din 2023

Indicatorii sistemului bancar la finalul lunii iunie 2023, conform datelor furnizate de Banca Nationala a Romaniei (BNR).  Indicatorii au fost calculați pe baza raportărilor financiar-contabile trimise la banca centrală de instituțiile de credit, detalii

Indicatorii sistemului bancar la finalul T2 2023

Indicatorii sistemului bancar la finalul lunii iunie 2023, conform datelor furnizate de Banca Nationala a Romaniei (BNR). Indicatorii au fost calculați pe baza raportărilor financiar-contabile trimise la banca centrală de instituțiile de credit, detalii

 



 

Ultimele Comentarii