BANCI | Noutati BNR

BNR nu mai permite bancilor sa isi rascumpere actiunile

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2012-08-22 16:23

Banca Naţională a României (BNR) intenţionează să nu mai permită băncilor să îşi răscumpere acţiunile, cu excepţia cazurilor de lichidare, se arată într-un proiect de regulament al Băncii Centrale.

"În vederea respectării criteriului permanenţei fondurilor pentru asigurarea utilizării acestora imediat şi nerestricţionat, (...) acţiunile trebuie să fie emise pe perioadă nedeterminată şi nici o clauză contractuală nu trebuie să permită răscumpărarea acestora, într-o altă situaţie decât în cazurile de lichidare", scrie în textul documentului.

Iniţiativa Băncii Centrale are drept scop limitarea ieşirilor de capital din mediul bancar local, au declarat surse din piaţă.

Clauzele contractuale care guvernează acţiunile nu trebuie să permită celor care le deţin să solicite răscumpărarea acestora de către instituţia de credit emitentă şi restituirea capitalului deţinut în baza acţiunilor respective, potrivit BNR.

"Deţinătorii de acţiuni au doar un drept de creanţă asupra activelor reziduale în caz de lichidare, proporţional cu cota parte deţinută din capital", se mai arată în document. De asemenea, nici o clauză contractuală nu trebuie să permită, în niciun moment, răscumpărarea acţiunilor de către instituţia de credit emitentă. Sunt exceptate de la aceas-tă restricţie răscumpărările discreţionare, precum şi alte modalităţi discreţionare de reducere efectivă a capitalului social, permise de lege emitenţilor şi efectuate în condiţiile respectării cerinţelor referitoare la răscumpărarea propriilor acţiuni. Exceptate sunt şi răscumpărările care au loc în situaţii în care instituţia de credit emitentă intenţionează să deţină temporar, în calitate de formator de piaţă, acţiunile răscumpărate sau să le distribuie către salariaţi, iar acestea nu depăşesc în niciun moment cea mai mică dintre următoarele valori: 3% din emisiunea respectivă de acţiuni, respectiv 10% din valoarea fondurilor proprii de nivel 1 rămasă după acoperirea cerinţei de capital aferente acestui nivel al fondurilor proprii.

În cazul din urmă, nu este necesară aprobarea prealabilă din partea BNR, însă aceasta se poate opune răscumpărării sau poate să limiteze suma ce urmează să fie răscumpărată, în special atunci când constată că nivelul fondurilor proprii aflate la dispoziţia instituţiei de credit, atât cel curent cât şi cel previzionat, nu este adecvat în raport cu riscurile asumate de aceasta.

În cazul răscumpărărilor discreţionare, acestea trebuie, în prealabil, supuse aprobării BNR. Ca să obţină această aprobare, banca trebuie să transmită BNR o cerere scrisă imediat ce a luat decizia de a răscumpăra acţiunile, dar cu cel puţin trei luni înainte de data propusă pentru răscumpărare.

Şi în acest caz, Banca Centrală poate să refuze răscumpărarea, în cazul în care face aceleaşi constatări cu privire la nivelul fondurilor proprii ale respectivei instituţii de credit. Banca poate aduce la cunoştinţa acţionarilor răscumpărarea acţiunilor numai după obţinerea aprobării prealabile din partea BNR, se mai arată în proiectul de regulament.

Comentarii



Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  



Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Noutati BNR



Tentativă de fraudă financiară tip deepfake care folosește imaginea guvernatorului BNR

În ultima perioadă, pe mai multe platforme și rețele de socializare, au apărut postări tip deepfake care îl implică pe guvernatorul Băncii Naționale a României, Mugur Isărescu, conform unui comunicat al BNR, in care se adauga: Videoclipurile folosesc fraudulos detalii

BNR este optimista la inceput de an privind inflatia si cresterea economica

Banca Nationala a Romaniei (BNR) incepe optimista inceputul de an 2024, cu anticipatii de scadere a inflatiei si de crestere a economiei mai mult decat spera. "Noile evaluări indică o creștere economică mai solidă pe ansamblul trimestrelor IV 2023 și I 2024 comparativ cu detalii

Dobanda BNR ramane 7%

Comunicat BNR: Hotărârile CA al BNR pe probleme de politică monetară Consiliul de administraţie al Băncii Naţionale a României, întrunit în ședința de astăzi, 12 ianuarie 2024, a hotărât următoarele: - detalii

Lichiditatea si solvabilitatea sectorului bancar sunt adecvate, conform CNSM

Comunicat de presa: Ședința CNSM din data de 14 decembrie 2023

În data de 14 decembrie 2023 s-a desfășurat cea de-a patra ședință din acest an a Consiliului general al Comitetului Național pentru Supravegherea Macroprudențială detalii

 



 

Ultimele Comentarii