BANCI | Analiza

BNR a redevenit debitor net al sistemului bancar: bancile tin la banca centrala depozite de 41 miliarde si nu mai imprumuta aproape niciun ban

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2013-07-08 08:56

Bancile romanesti au tinut luna trecuta la BNR depozite in valoare de peste 41 de miliarde de lei, de 4 ori mai mult fata de lunile precedente, pentru care au incasat o dobanda de 2,25% pe an, cu un punct mai mult decat primeau anterior, profitand astfel de decizia bancii centrale luata la inceputul lunii mai de a majora cu un punct, de la 1,25% la 2,25%, rata aferenta facilitatii permanente de depozit, in paralel cu reducerea de la 9,25% la 8,25% a dobanzii pentru facilitatea permanenta de credit. (In prezent, ca efect al reducerii dobanzii de referinta cu 0,25 puncte, si dobanzile la facilitatile de credit si depozit s-au micsorat la 2%, respectiv 8%).

Mugur Isarescu, guvernatorul BNR, a explicat atunci ca s-a adoptat aceasta decizie pentru a da un semnal bancilor sa reduca si ele dobanzile la credite, dar fara a le scadea prea mult pe cele la depozite, pentru a nu se descuraja economisirea, necesara pentru acoperirea volumului de imprumuturi.

Numai ca din luna martie bancile nu au mai apelat la niciun credit de urgenta de la BNR si in acelasi timp si-au redus semnificativ volumul de credite obtinute de la banca centrala prin facilitatea de refinantare la termen de 2 saptamani (operatiunile repo), principalul instrument de politica monetara. Volumul acestor imprumuturi a scazut de la o medie zilnica intre 1 si 2 miliarde lei la numai 80 de milioane in mai si aprilie.

Revenirea BNR in pozitia de debitor net al sistemului bancar, incepand din martie 2013, poate avea doua semnificatii cu privire la evolutia pietei bancare: pe de o parte, se pare ca exista suficienta lichiditate pe piata, ce permite bancilor sa pastreze la BNR sume uriase si in acelasi timp sa nu aiba nevoie de imprumuturi.

Excedentul de lichiditate ar trebui sa conduca la reducerea dobanzilor, ceea ce s-a si intamplat, de fapt, in prima parte a acestui an, cand ratele de pe piata interbancara (ROBOR la 3 luni) au coborat de la niveluri de 6% in ianuarie 2013 la sub 4% in luna mai. De atunci insa, dobanzile au crescut iar, pana la peste 4,5% in prezent, ceea ce arata o piata a dobanzilor inca destul de volatila. Si dobanzile la credite au intrat pe o tendinta de scadere, insa mult mai lina si cu o intarziere mult mai mare decat s-ar fi asteptat reprezentantii BNR.

Pe de alta parte, pozitia de debitor net al sistemului bancar impiedica eficienta BNR in a determina scaderea dobanzilor prin intermediul principalului sau instrument de politica monetara, rata de refinantare sau de dobanda de politica monetara, cum este mai bine cunoscut. Daca bancile nu mai au nevoie de credite de la BNR, atunci pot sa-si faca singure piata dobanzilor la credite. Si din cate am vazut in ultimul timp, dobanzile au tendinta sa creasca iar, nu sa scada.  De ce?

Un motiv este faptul ca bancile inca nu sunt dispuse sa reia creditarea la ritmuri ridicate, intrucat economia inca sufera, iar pe de alta parte, ele insele trec inca printr-un proces de restructurare, cu rate ridicate ale creditelor neperformante si potentiale pierderi, ce trebuie compensate prin incasarea de dobanzi mai mari.

Pe de alta parte, nici asteptarile privind inflatia nu sunt „ancorate”, in jargonul BNR, adica lumea nu e sigura ca aceasta va scadea atat de mult cum se asteapta oficialii BNR, avand in vedere problemele economiei si mai ales restructurarea sectorului energetic si perspectivele noului acord cu FMI.

In concluzie, BNR a reusit sa asigure o lichiditate adecvata sistemului bancar, insa a intrat, pe de alta parte, singura in aceasta capcana: in loc ca banii in exces sa mearga in economie, prin credite, ei sunt pastrati tot la BNR, pentru care banca centrala plateste acum si dobanzi cu un punct mai mult decat in trecut.

Se pune intrebarea daca nu cumva BNR ar trebui sa-si schimbe putin abordarea si sa fie mult mai pro-activa pe partea de stimualare a economiei (de exemplu lucrand mai indeaproape cu guvernul pentru stimularea creditarii IMM-urilor) decat jongland tot timpul cu niste dobanzi care se incapataneaza sa scada (si care se pare ca au ajuns deja la niste limite adecvate) si cu o lichiditate ce nu ajunge la firme.

Comentarii

Dinu Ramona
Refinantare credite
Buna ziua!Am 3 credit și aș dori să stiu daca pot sa le refinantez cel mai nou credit este de 2 saptamani.Pot sa refinantez cu credi de 2 saptamani?



Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  



Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Analiza



La care banci se poate face actualizarea online a datelor de catre firme

Actualizarea online a datelor firmelor, pe site-urile sau in aplicatiile bancilor, este posibila la doar trei institutii de credit, la restul fiind nevoie de prezenta intr-o sucursala. ING Bank a anuntata ca a introdus opțiunea de actualizare a datelor 100% detalii

Conturi bancare gratuite pentru incasarea salariului, pensiei si indemnizatiilor sociale. Dar cine poate sa-si faca unul?

Legea care permite in prezent celor fara conturi bancare sa-si deschida unul nou, denumit cont de baza, fara comisioane de deschidere, inchidere si retragere numerar la bancomat, a fost modificata de Parlament. Noua varianta a acestei legi, care mai asteapta detalii

Indicatorii sistemului bancar la finalul trimestrului 3 din 2023

Indicatorii sistemului bancar la finalul lunii iunie 2023, conform datelor furnizate de Banca Nationala a Romaniei (BNR).  Indicatorii au fost calculați pe baza raportărilor financiar-contabile trimise la banca centrală de instituțiile de credit, detalii

Indicatorii sistemului bancar la finalul T2 2023

Indicatorii sistemului bancar la finalul lunii iunie 2023, conform datelor furnizate de Banca Nationala a Romaniei (BNR). Indicatorii au fost calculați pe baza raportărilor financiar-contabile trimise la banca centrală de instituțiile de credit, detalii

 



 

Ultimele Comentarii