BANCI | Analiza

Barometrul Visa privind cheltuielile pe card: Consumul populatiei din Romania a scazut in T4 cu 1%. In Italia si Spania au fost scaderi de pana la 7%

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2013-03-04 18:19

Cheltuielile de consum din România au început să scadă în trimestrul patru din 2012, cu 1% faţă de aceeași perioadă a anului precedent, după un avans anual de 1% înregistrat în trimestrul al treilea, anunta Visa. Cheltuielile de consum din Uniunea Europeană au scăzut în trimestrul patru cu 0,1%, cu Italia si Spania inregistrand prabusiri ale consumului de pana la 7%.

"România este direct conectată la statele europene prin exporturi şi este normal ca declinul înregistrat în medie de cheltuielile de consum din economiile europene timp de trei trimestre consecutive să se resimtă, cu un anumit decalaj de timp, şi pe piaţa locală. Cu toate acestea, sperăm să vedem cât mai curând efectele îmbunătăţirii evoluţiei cheltuielilor de consum din unele economii ale UE cu care România are relații comerciale strânse, precum Germania sau Franţa", a spus Cătălin Creţu (foto), director general România, Visa Europe, citat intr-un comunicat al companiei.

Comunicat de presa Visa:

Consumul populaţiei a rămas aproape constant în trimestrul patru 2012 la nivelul UE, însă a scăzut în România

Cheltuielile de consum din România au scăzut în trimestrul patru 2012 cu 1% faţă de perioada similară din 2011

Bucureşti, 4 martie 2013 – Cheltuielile de consum din Uniunea Europeană au scăzut în trimestrul patru cu 0,1% faţă de aceeaşi perioadă din 2011, însă tendinţa s-a îmbunătăţit semnificativ comparativ cu declinul de 1,7% înregistrat în trimestrul al treilea, potrivit Barometrului cheltuielilor de consum al Visa Europe.

Cheltuielile de consum din România au scăzut în trimestrul patru din 2012 cu 1% faţă de aceeaşi perioadă a anului precedent, după un avans anual de 1% înregistrat în trimestrul al treilea.

Barometrul cheltuielilor de consum din UE al Visa Europe utilizează datele ajustate privind tranzacţiile pe carduri Visa pentru a furniza un indicator solid privind cheltuielile de consum totale realizate cu orice mijloc de plată. Având în vedere că 1 din 6,75 euro se cheltuieşte în Europa pe un card Visa, Barometrul oferă o imagine completă asupra situaţiei cheltuielilor de consum.

Cheltuielile de consum la nivelul celor 27 de state membre UE au continuat să scadă în trimestrul patru, dar s-au majorat în trei dintre cele mai mari cinci economii, ceea ce a susţinut temperarea ritmului scăderii.

În pofida reducerilor înregistrate în trimestrul al treilea din 2012, cheltuielile de consum au crescut în termeni anuali cu 1,3% în Franţa şi cu 2,1% în Marea Britanie. Cheltuielile de consum din Germania au continuat să-şi consolideze avansul raportat în trimestrul trei şi au crescut în ultimele trei luni din 2012 cu 2,6% faţă de perioada similară din 2011.

La polul opus, cheltuielile de consum din Italia şi Spania, state care completează topul celor mai mari cinci economii din UE, şi-au accelarat ritmul scăderii în trimestrul patru din 2012 (-7,6% şi, respectiv, -6,5%). Portugalia şi Grecia au continuat să înregistreze scăderi ale cheltuielilor de consum (-7,4% şi, respectiv -2,0%), însă declinul s-a temperat comparativ cu trimestrul al treilea.

"Cheltuielile de consum din UE au avut în 2012 o evoluţie slabă, în condiţiile în care au înregistrat scăderi în termeni anuali în trei dintre cele patru trimestre. Cu toate acestea, cheltuielile au încheiat anul 2012 cu o evoluţie în sensul pozitiv şi s-au situate aproape la acelaşi nivel ca în 2011. Revenirea pe creştere a cheltuielilor de consum în multe dintre cele mai mari economii din UE este un indicator binevenit şi sperăm să vedem continuare acestui trend şi în 2013", a declarat Philip Symes, director financiar al Visa Europe.

"Cheltuielile de consum din România au început să scadă în trimestrul patru din 2012, cu 1% faţă de aceeași perioadă a anului precedent, după un avans anual de 1% înregistrat în trimestrul al treilea. România este direct conectată la statele europene prin exporturi şi este normal ca declinul înregistrat în medie de cheltuielile de consum din economiile europene timp de trei trimestre consecutive să se resimtă, cu un anumit decalaj de timp, şi pe piaţa locală. Cu toate acestea, sperăm să vedem cât mai curând efectele îmbunătăţirii evoluţiei cheltuielilor de consum din unele economii ale UE cu care România are relații comerciale strânse, precum Germania sau Franţa", a adăugat Cătălin Creţu, director general România, Visa Europe.

Despre Barometrul cheltuielilor de consum din UE al Visa Europe

În Uniunea Europeană, 1 din 6,75 euro se cheltuieşte pe un card Visa, aproape 80% din aceste cheltuieli fiind făcute de pe carduri de debit. Acest lucru înseamnă că Barometrul oferă în mod unic o imagine completă şi de actualitate asupra situaţiei cheltuielilor de consum din Uniunea Europeană.

Barometrul cheltuielilor de consum din UE al Visa Europe a fost realizat pe baza cheltuielilor efectuate pe toate cardurile emise de Visa – de debit, de credit şi preplătite. Markit a dezvoltat Barometrul prin crearea unui model care ajustează datele brute despre tranzacţiile Visa în funcţie de o serie de factori.

Prima dată, datele sunt modificate în funcţie de variaţia numărului de carduri Visa emise, astfel încât să ia în considerare extinderea operaţiunilor Visa. Ulterior, se realizează o ajustare pentru a compensa schimbările în comportamentul de plată al posesorilor de carduri.

Aceasta se bazează pe o evaluare a tendinţelor de retragere a numerarului şi de efectuare a tranzacţiilor la terminalele POS cu carduri Visa. În final, pentru a lua în calcul inflaţia, datele sunt ajustate în funcţie de modificările indicelui preţurilor de consum pentru a oferi un indicator al schimbărilor reale ale nivelului de cheltuieli pe gospodărie.

Datele Visa s-au bucurat în ultimii ani de o corelare pozitivă solidă cu datele oficiale echivalente. Datele Visa se referă la o gamă largă de sectoare, nu doar la cel de retail, deoarece cardurile sunt tot mai des folosite pentru efectuarea unor plăţi precum utilităţile, taxele şi impozitele.

Raportul complet “Visa Europe: Barometrul cheltuielilor de consum” poate fi accesat la următoarea adresă: http://www.visaeurope.com/en/newsroom.aspx

Comentarii



Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  



Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Analiza



La care banci se poate face actualizarea online a datelor de catre firme

Actualizarea online a datelor firmelor, pe site-urile sau in aplicatiile bancilor, este posibila la doar trei institutii de credit, la restul fiind nevoie de prezenta intr-o sucursala. ING Bank a anuntata ca a introdus opțiunea de actualizare a datelor 100% detalii

Conturi bancare gratuite pentru incasarea salariului, pensiei si indemnizatiilor sociale. Dar cine poate sa-si faca unul?

Legea care permite in prezent celor fara conturi bancare sa-si deschida unul nou, denumit cont de baza, fara comisioane de deschidere, inchidere si retragere numerar la bancomat, a fost modificata de Parlament. Noua varianta a acestei legi, care mai asteapta detalii

Indicatorii sistemului bancar la finalul trimestrului 3 din 2023

Indicatorii sistemului bancar la finalul lunii iunie 2023, conform datelor furnizate de Banca Nationala a Romaniei (BNR).  Indicatorii au fost calculați pe baza raportărilor financiar-contabile trimise la banca centrală de instituțiile de credit, detalii

Indicatorii sistemului bancar la finalul T2 2023

Indicatorii sistemului bancar la finalul lunii iunie 2023, conform datelor furnizate de Banca Nationala a Romaniei (BNR). Indicatorii au fost calculați pe baza raportărilor financiar-contabile trimise la banca centrală de instituțiile de credit, detalii

 



 

Ultimele Comentarii