BANCI | Opinie

Bancile britanice nu vor sa reduca dobanzile, pentru ca marjele de castig devin prea mici

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2008-11-10 07:59

Conducătorii marilor bănci britanice l-au anunţat pe ministrul de finanţe Alistair Darling că nu vor mai reacţiona la viitoarele reduceri ale dobânzii cheie prin reducerea dobânzilor la creditele acordate companiior şi populaţiei, arată un articol publicat de Times Online.

Astfel, bancherii l-au avertizat pe ministru că nu conduc „case de caritate”. Aceştia au anunţat că nu îşi permit să mai reducă plăţile ipotecilor şi dobânzile pentru companii dacă, aşa cum este de aştepat, banca centrală a Marii Britanii continuă să coboare dobânzile, în contextul în care recesiunea se adânceşte.

Poziţia bancherilor îi va înfuria pe contribuabili, fiind exprimată la numai o lună după ce guvernul a injectat 37 miliarde lire sterline în Royal Bank of Scotland (RBS), HBOS şi Lloyds TSB, pentru a le proteja de criza creditelor. Băncile Northern Rock şi Bradford & Bingley au fost deja salvate de contribuabili.

Cele mai multe bănci au reacţionat încă de joi la reducerea dobânzii de politică monetară cu 1,5%. Singurele bănci care nu au coborât dobânzile sunt HSBC şi Barclays, care au evitat să recurgă la planul de salvare al Trezoreriei.

Bancherii, care s-au reunit vineri în cadrul unei întruniri cu oficialii Trezoreriei, au spus că reducerile dobânzii de referinţă, ce au adus nivelul acesteia la un minimum al ultimilor 54 de ani, de 3%, reprezintă o măsură ce nu va fi acceptată de bănci.

“Dobânzile de bază sunt acum atât de reduse, încât marjele noastre sunt extrem de mici”, a declarat directorul unei bănci. “Acest punct de vedere a fost făcut foarte clar de mulţi alţi directori: nu suntem case de caritate”, a spus acesta.

În cadrul întrunirii, la care au asistat reprezentanţi a opt mari bănci, Darling a indicat că cele trei bănci parţial naţionalizate, RBS, HBOS şi Lloyds TSB, vor fi supuse unor presiuni mai mari de a coborî dobânzile.

Când i s-a spus că băncile ar putea să nu aplice coborârea dobânzii de referinţă pentru clienţi, Darling a spus că va lua în calcul măsuri pentru a forţa băncile să se supună deciziei.

Dobânda cheie este estimată să coboare sub 2% în 2009, iar unii analişti consideră că banca centrală ar putea reduce dobânda cheie cu încă un punct procentual, înainte de Crăciun.

Comentarii



Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  



Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Opinie



Banca Transilvania implineste 30 de ani

Mesaj top management BT, 16 februarie 2024 Banca Transilvania: Sunt 30 de ani de când creÈ™tem în România È™i de când vedem România crescând Astăzi este ziua Băncii Transilvania. Orice aniversare ne duce cu detalii

De cand si cat de mult ar putea sa scada dobanzile in 2024?

Diminuarea inflatiei ridica intrebarea cu privire la momentul in care ar putea sa inceapa sa scada si dobanda de referinta stabilita de Banca Nationala a Romaniei (BNR) si implicit cele la credite si depozite. Discutiile privind scaderea dobanzii BNR ar putea detalii

Ce responsabilitate au bancile in cazul fraudelor online?

„Am fost victima unei fraude prin Neocapital È™i mi s-au furat sume importante prin transfer online neautorizat de mine”, ne-a scris un cititor. „Sint grupuri organizate, iar băncile nu au sisteme de securizare eficienta a conturilor detalii

Creditele ipotecare ar putea creste in 2024, estimeaza Banca Transilvania

Banca Transilvania se asteapa ca cererea de credite ipotecare sa creasca in 2024, datorita reducerii dobanzilor si a unei oferte de preturi mai accesibile pe piata rezidentiala, conform declaratiilor directorului bancii, Omer Tetik. ”CreÈ™terea detalii

 



 

Ultimele Comentarii