BANCI | Stirea Zilei

Bancherii cer BNR sa relaxeze normele de creditare a populatiei!

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2009-05-26 15:22

Banca Naţională a României (BNR) ar trebui să modifice normele de creditare a populaţiei, pentru a se relua finanţarea pe acest segment, mai ales în contextul iniţiativei "Prima casă", anunţată de guvern, a declarat, marţi, preşedintele Asociaţiei Române a Băncilor (ARB), Radu Gheţea.

"Ar trebui ca BNR să schimbe normele, pentru că altfel suntem blocaţi. Normele sunt cele din vara anului trecut, când aveam anumite obiective, de temperare a creditului. Nu se ştia că ar putea fi această situaţie", a spus Gheţea, citat de Mediafax.

În ceea ce priveşte programul "Prima casă", Gheţea a apreciat iniţiativa guvernului, dar a menţionat că trebuie purtate discuţii pe o formă clară a actului normativ şi să se analizeze modul în care normele actuale ale băncii centrale se "mulează" pe o astfel de garantare.

Potrivit lui Gheţea, garanţiile acordate de Fondul de Garantare a IMM-urilor sunt considerate colateral, în conformitate cu normele BNR, în proporţie de numai 60%.

Gheţea consideră că una dintre condiţiile anunţate de guvern, respectiv avansul de cel mult 5%, poate fi îndeplinită de bănci, atât timp cât este vorba de clienţi cu venituri înalte, cu o situaţie financiară bună şi un loc de muncă stabil.

"Suntem tineri care lucrează la multinaţionale, la societăţi mari româneşti, care au salarii mari. Şi ei trebuie să ia «Prima casă»", a menţionat Gheţea.

Marţi la ora 14.00 conducerea Asociaţiei Române a Băncilor se va întâlni cu ministrul Finanţelor Publice, Gheorghe Pogea, şi reprezentanţii BNR, pentru a discuta proiectul "Prima casă".

Comentarii



Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  



Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Stirea Zilei



Ce dobanzi au bancile la creditele de nevoi personale?

Dobanzile practicate de cele mai multe banci pentru creditele de nevoi personale destinate consumului nu mai sunt stabilite la niveluri standard ci sunt personalizate, in functie de mai multi factori, precum incasarea veniturilor in contul bancii sau istoricul de detalii

Topul creditelor ipotecare cu cele mai mici dobanzi fixe in primii 3-10 ani

Dobanzile fixe in primii 3-10 ani pentru un credit ipotecar variaza intre 5,75% si 9,90%, in functie de banca si de perioada cu dobanda nemodificata, conform ofertelor celor mai importante 10 banci. Dobanzile luate in calcul sunt cele standard, fara alte detalii

Cum raspunde ANPC la o reclamatie despre o frauda online: cu cuvintele bancii

Clientul unei banci (Unicredit) a fost fraudat online cu 25.000 de lei cu o asa-zisa investitie in actiuni pe site-ul Rominvest. (Atentie! Acest site functioneaza si in prezent, la acest link, https://dimensionaldreamscape.cam, dupa mai bine de o luna de la detalii

Dobanzile la creditele online ale IFN-urilor, plafonate prin lege la 365% pe an, fata de 70.000% cat erau pana acum

Parlamentul a adoptat o lege prin care dobanzile (DAE) la creditele online acordate de IFN-uri (Institutii Financiare Nebancare) sunt plafonate la 1% pe zi (365% pe an) in cazul imprumuturilor de maxim 5.000 de lei, 0,8% pe zi (292% pe an) la cele de pana la 10.000 de lei si 0,6% pe detalii

 



 

Ultimele Comentarii