BANCI | Stirea Zilei

Banca Transilvania ascunde ca a vandut credite neperformante de 1 miliard de lei

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2017-08-15 23:02

Banca Transilvania (BT) a vandut (cesionat) luna trecuta un pachet de credite neperformante in valoare de aproximativ 1 miliard de lei, insa banca pastreaza tacerea cu privire la aceasta tranzactie: nu a anuntat-o public si nu a raspuns la intrebarile Bancherul.ro cu privire la acest subiect.

Singura informatie pe care BT a publicat-o, in situatiile financiare pentru primul semestru, se refera la pretul incasat pentru pachetul de credite neperformante: 95,9 milioane lei.

Cum pretul mediu incasat de banci pentru creditele neperformante este de 10% din valoarea nominala a portofoliilor, dupa cum rezulta dintr-o prezentare a prim-viceguvernatorului BNR, Florin Georgescu, inseamna ca valoarea nominala a pachetului vandut de BT este in jur de un miliard de lei.

Este un volum de credite neperformante destul de mare, de aceea ar fi normal ca BT sa anunte public tranzactia, precum si numele cumparatorului, cel putin din doua motive:

1. Respectul pentru clienti si protectia consumatorilor: desi bancile au dreptul, conform legii, sa cesioneze creditele neperformante catre firmele de recuperare creante sau catre alte entitati, fara acordul clientilor, etic ar fi ca atat clientii bancii, cat si publicul, sa fie informati cu privire la noul detinator al creditelor (creantelor sau datoriilor), iar fostii clienti ai BT sa stie ce pot sa faca in noile conditii si care le sunt drepturile.

Mai ales ca recuperarea creditelor neperformante este o problema delicata, care naste de multe ori conflicte intre clienti, pe de o parte, si banci si firmele de recuperare de cealalta parte. Cu atat mai mult cu cat nu exista o legislatie specifica pentru recuperarea creditelor neperformante.

2. In al doilea rand, vanzarea creditelor neperformante si pierderile inregistrate de banci in urma acestor tranzactii a devenit recent un motiv de disputa intre Ministerul Finantelor, prin ANAF, si banci, acestea din urma fiind acuzate de optimizare fiscala.

Banca Transilvania a dat in judecata ANAF

Chiar Banca Transilvania este in prezent in conflict cu ANAF cu privire la neplata impozitului pe profit in ultimii doi ani (2016 si 2015). Dupa cumpararea Volksbank, la inceputul lui 2015, BT a preluat si pierderile acesteia, in valoare de 3 miliarde lei, pe care le-a dedus integral din impozitul pe profit, conform Codului Fiscal.

Cum pierderile Volksbank, ca in cazul majoritatii bancilor, au fost realizate in principal din credite neperformante, vandute, cum am vazut, cu o pierdere de 90% din valoarea lor, Ministerul Finantelor vrea acum sa nu mai permita bancilor sa deduca integral aceste pierderi din impozitul pe profit, ci doar 30% dintre ele, dupa ce ministrul Finantelor, Ionut Misa, a descoperit ca multe banci, in jur de jumatate, nu au platit impozit pe profit in ultimul an din cauza acestor deduceri. (vezi aici detalii)

Deducerea pierderilor din profit este legala, insa ANAF a descoperit ca unele banci au facut optimizari fiscale cu pachetele de credite neperformante, mai exact au inclus in acestea si credite performante, pentru a raporta pierderi mai mari, fapt confimat si de prim-viceguvernatorul Georgescu.

BCR este una dintre bancile in coflict cu ANAF, insa reprezentantii bancii au spus ca vor contestat decizia. (vezi aici detalii)

Ministerul Finantelor spune ca in prezent deruleaza inspectii fiscale pe aceasta tema la trei banci. (vezi aici detalii)

Banca Transilvania este insa acum in conflict cu ANAF nu din cauza pierderilor preluate de la Volksbank, ci a profitului de 1,6 miliarde lei obtinut in urma achizitiei acestei banci.

Initial, BT a vrut sa plateasca impozit pe profitul obtinut din preluarea Volksbank, dar anul trecut s-a razgandit si a anuntat ANAF printr-o declaratie rectificativa ca nu mai plateste taxe la stat in valoare de 264 milioane lei si isi majoreaza pierderile fiscale (care diminueaza si mai mult impozitul pe profit) cu 1,650 miliarde lei, echivalentul castigului din preluarea Volksbank. Cu alte cuvinte, castigul a devenit pierdere. (vezi aici detalii)

Fireste ca ANAF nu a fost de acord, cerand BT sa plateasca impozit, insa banca a ramas pe pozitie, depunand o contestatie, respinsa insa de ANAF, asa incat banca a decis sa actioneze in instanta ANAF.

“Aşteptările managementului sunt că procesul legal ar putea dura între 1 an şi 3-5 ani până la o pronunțare definitivă a instanței. Poziţia Băncii este că procesul are cele mai mari şanse de câştig, având în vedere argumentele prezentate. Cu toate acestea, poziția fiscală cu privire la această cauză este una incertă şi în cazul în care Banca nu ar avea câştig de cauză în fața instanței, atunci aceasta ar fi obligată să considere câştigul din achiziție drept venit impozabil şi să suporte eventualele majorări şi penalităţi, dacă va fi cazul”, precizeaza BT, in raportul semestrial.

Taguri: procese  BT  Banca Transilvania  dobanzi depozite  TBI Credit IFN  credite neperformante  Ministerul Finantelor  myBRD  rezultate financiare banci  

ComentariiAdauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Stirea ZileiTopul bancilor cu cele mai mici dobanzi la creditele ipotecare

CEC Bank, ING Bank, Alpha Bank, Banca Transilvania si Garanti BBVA sunt, in ordine, bancile cu cele mai mici dobanzi fixe in primii ani la creditele ipotecare. In cazul dobanzilor variabile pe toata perioada de creditare, topul este urmatorul: CEC Bank, Intesa, detalii

Articole tip reclama mascata in doua reviste celebre din America si Romania

Am vazut doua articole tip reclama mascata in doua reviste celebre: Readers Digest din Statele Unite (a fost odata cea mai citita din lume, prezenta si la noi in a doua parte a anilor 2000) si Ziarul Financiar. Articolul din editia americana a Readers Digest se detalii

Profitul bancilor, in crestere cu 10%

Profitul net al bancilor romanesti a crescut cu 10%, echivalentul a 343 milioane lei, la 3,7 miliarde lei, in primul trimestru din 2024, comparativ cu aceeasi perioada a anului anterior, conform datelor furnizate de Banca Nationala a Romaniei (BNR). Impozitul pe profit platit statului de detalii

Ce dobanzi au bancile la refinantarea unui credit de nevoi personale

Dobanzile practicate de banci pentru refinantarea unui credit de nevoi personale variaza intre 7,7% si 21%, conform informatiilor disponibile pe site-urile bancilor. Au fost luate in calcul dobanzile standard, fara reducerile aferente incasarii veniturilor detalii

  

Ultimele Comentarii

 • plangere

  de 9 zile ma zbat sa mi retrag o suma foarte mare din coinbase si acum de 2 ore m-au sunat din ... detalii

 • Revolut

  Multe dintre produsele si serviciile Revolut nu sunt cele mai bune din piata, nici in privinta ... detalii

 • Am fost păcălit

  Am fost păcălit de firma de trasctionare și investiții CRYPTO GLOBAL GROWTH-SAFE am investit ... detalii

 • frauda prin GapInvest

  Daca ajuta va pot da nume si numere de telefon de la GapInvestCapital. 1. Lilian Antonescu +40 764 ... detalii

 • frauda GapInvestCapital

  Buna ziua. Din pacate sunt victima acestui sistem. Am incercat sa investesc in actiuni, prin acest ... detalii