BANCI | Stirea Zilei

Banca Mondiala discuta cu bancile occidentale sa nu isi retraga investitiile din Europa de Est

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2009-03-23 11:38

Banca Mondială poartă negocieri cu reprezentanţi ai băncilor care au afaceri în Europa de Est să îi convingă să îşi păstreze investiţiile în regiune, a declarat preşedintele instituţiei, Robert Zoellick, pentru publicaţia italiană Corriere della Sera, scrie Reuters.

"Discutăm cu siguranţă, direct cu reprezentanţii băncilor", a declarat Zoellick, în cadrul unui interviu acordat la Bruxelles şi publicat duminică de Corriere della Sera.

"Noi, Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD), Banca Europeană de Investiţii (BEI) şi guvernele lucrăm toţi cu instituţiile de creditare, pentru a ne asigura că nu îşi retrag banii din acea parte a Europei", a spus Zoellick.

Multe bănci occidentale au investit în Europa Centrală şi de Est, ca piaţă cheie de creştere, înainte de declanşarea crizei financiare mondiale. În prezent, există îngrijorări că, în condiţiile în care regiunea se confruntă cu o recesiune severă, creditele neperformante se vor multiplica, iar monedele se vor deprecia, afectând aceste investiţii.

Aşa ceva ar putea convinge băncile occidentale, care se resimt ele înseşi efectele recesiunii mondiale şi fac eforturi să îşi majoreze capitalul de bază, să se retragă din zonă.

Preşedintele Băncii Mondiale a spus că presiunile privind repatrierea fondurilor, făcute asupra băncilor occidentale, ar reprezenta un factor negativ.

"Îi încurajez pe miniştrii economiei şi pe reprezentanţii Comisiei Europene să lucreze cu noi şi cu directorii executivi", a spus Robert Zoellick.

Bancherii "ştiu că dacă îşi retrag investiţiile, băncile vor trebui să facă deprecieri de active şi să accepte pierderile", a adăugat preşedintele Băncii Mondiale.

Zoellick a precizat că discută cu guvernul italian şi cu băncile italiene.

Banca italiană UniCredit este cel mai mare grup bancar din Europa Centrală şi de Est, iar concurentul său de pe piaţa internă Intesa Sanpaolo are, de asemenea, multe investiţii în regiune, ambele bănci fiind prezente şi pe piaţa românească.

Comentarii



Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  



Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Stirea Zilei



Ce dobanzi au bancile la creditele de nevoi personale?

Dobanzile practicate de cele mai multe banci pentru creditele de nevoi personale destinate consumului nu mai sunt stabilite la niveluri standard ci sunt personalizate, in functie de mai multi factori, precum incasarea veniturilor in contul bancii sau istoricul de detalii

Topul creditelor ipotecare cu cele mai mici dobanzi fixe in primii 3-10 ani

Dobanzile fixe in primii 3-10 ani pentru un credit ipotecar variaza intre 5,75% si 9,90%, in functie de banca si de perioada cu dobanda nemodificata, conform ofertelor celor mai importante 10 banci. Dobanzile luate in calcul sunt cele standard, fara alte detalii

Cum raspunde ANPC la o reclamatie despre o frauda online: cu cuvintele bancii

Clientul unei banci (Unicredit) a fost fraudat online cu 25.000 de lei cu o asa-zisa investitie in actiuni pe site-ul Rominvest. (Atentie! Acest site functioneaza si in prezent, la acest link, https://dimensionaldreamscape.cam, dupa mai bine de o luna de la detalii

Dobanzile la creditele online ale IFN-urilor, plafonate prin lege la 365% pe an, fata de 70.000% cat erau pana acum

Parlamentul a adoptat o lege prin care dobanzile (DAE) la creditele online acordate de IFN-uri (Institutii Financiare Nebancare) sunt plafonate la 1% pe zi (365% pe an) in cazul imprumuturilor de maxim 5.000 de lei, 0,8% pe zi (292% pe an) la cele de pana la 10.000 de lei si 0,6% pe detalii

 



 

Ultimele Comentarii