BANCI | Revista presei

Andreas Treichl, un Roubini al Europei. Seful Erste Bank devine pesimist: Criza nu s-a sfarsit

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2013-01-15 16:08

„Incepand de astazi, am ceva in comun cu Nouriel Roubini, ceva ce nu as fi crezut vreodata ca pot avea”, a precizat Andreas Treichl, directorul general al Erste Bank, in cadrul unei conferinte organizate la Viena.

„Eu cred ca situatia o sa ramana dificila, intrucat pietele sunt un pic inaintea evolutiilor pe care le avem in Europa si in regiunea noastra (Europa Centrala si de Est – n.r.) iar 2013 va fi un an in care vom incepe, mai mult decat in trecut, sa vedem diferenta dintre bine si rau”, a declarat Treichl, potrivit emergingmarkets.org.

El spune ca in ciuda dobanzilor scazute, cresterea economica a ramas redusa, iar situatia politica a fost complicata din cauza incertitudinilor, in timp ce mediul de reglementare s-a mentinut „dificil”.

„In niciun caz nu suntem la sfarsitul a ceea ce a inceput in 2008. In continuare traim vremuri nesigure si cred ca acestea sunt perfecte pentru a vedea cine este cu adevarat bun si cine nu este la fel de bun”.

Dintre banci, doar cele cu lichiditati si capacitate de a imprumuta companiile care vor aduce crestere in viitor vor fi cele pentru care lucrurile se vor imbunatatii in acest an, a aratat seful Erste.

In ceea ce priveste situatia datoriilor din ECE, unde creditele neperformante au crescut dramatic de la debutul crizei financiare, „avem cel mai mare rau in spatele nostru”, iar situatia se va imbunatatii in 2013, a adaugat directorul general al Erste Bank.

Tarile din Uniunea Europeana trebuie sa sprijine mai mult antreprenorii, „sa respecte oamenii care doresc sa fie antreprenori” si sa reduca multele reglementari care incetinesc cresterea si incalca principiile pietei libere, a mai spus Treichl.

„Nu cred ca Europa isi da seama de importanta promovarii spiritului antreprenorial. Vedeti vreo strategie in vreo tara din Europa pentru a face mai usor modul de incepere al unei afaceri? Sau pentru a aduce inapoi fluxul de oameni talentati care pleaca?”

Seful Erste a mentionat ca faimoasa plasa de siguranta a Europei in privinta politicilor de securitate sociala a facut continentul „un loc frumos pentru a trai”, dar, partial, a actionat ca o frana in calea spiritului antreprenorial, intrucat „oamenii au realizat ca traiul este mai comod, fara a fi antreprenor”.

Uniunea Europeana va disparea?

Diferitele reglementari impuse de tarile din UE sectorului bancar in urma crizei, pentru a limita fluxurile de capital transfrontaliere, sunt contrare principiilor Uniunii in privinta liberei circulatii a marfurilor, serviciilor, capitalului si fortei de munca, a adaugat Treichl.

„In timpul crizei, numeroase tari, de fapt, toate tarile din Europa, au infiintat garduri, in scopul de a proteja pietele financiare locale. UE a aparut pentru ca frontierele sa dispara, dar in termeni de lichiditate si de capital, in ultimii patru ani au fost stabilite granite din nou”, a precizat Andreas Treichl, pentru emergingmarkets.org.

„Germania ridica granite, Austria la fel, Cehia la fel, aceste lucruri se fac peste tot”.

In tarile din Europa de Vest, autoritatile de reglementare au impus masuri pentru a se asigura ca bancile finanteaza operatiunile filialelor din Europa Centrala de pe plan local, decat cu bani de la parintii din Vest. La randul lor, tarile est-europene au impus masuri prudentiale de prevenire a retragerilor bruste de capital de catre bancile-mama, a indicat seful Erste.

„Daca astfel de lucruri au loc in timpul crizei, e de inteles, insa daca vrem sa avem o Europa in sens economic, aceste situatii trebuie sa inceteze”, a completat Treichl.

„Fiecare tara are o multime de instrumente pentru a impiedica bancile sa mute fonduri in afara tarii. Din tot ceea ce s-a facut nimic nu este ilegal, e doar complet impotriva spiritului Europei”.

Comentarii



Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  



Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Revista presei



Banca Feroviara a fost cumparata de Olimpiu Balas, patronul New Business Dimensions, o firma care ofera servicii IT pentru banci

Olimpiu Balas, patronul New Business Dimensions, o firma care are ofera servicii IT pentru banci, a cumparat 63% din Banca Feroviara de la Valer Blidar, seful Astra Vagoane Calatori din Arad, conform informatiilor publicate in presa, care precizeaza ca tranzactia a fost aprobata de Banca detalii

NN Pensii a investit pagubos banii viitorilor pensionari romani intr-o firma falimentara din Germania - Wirecard

Fondul de pensii private NN Pensii, cel mai mare din Romania, a fost acuzat de Ziarul Financiar ca a investit intr-un mod pagubos banii viitorilor pensionari romani din Pilolul 2 de pensii intr-o firma germana, Wirecard, un procesator de plati prezent si in Romania, care a fost prins cu o frauda detalii

BNR dezvaluie ca 17 banci sunt suspectate de a fi implicate intr-un mecanism de spalare de bani proveniti din Rusia prin firme din Ghimpati - Giurgiu, caz in care a fost sesizat si DIICOT

Banca Nationala a Romaniei (BNR) dezvaluie ca nu mai putin de 17 banci sunt suspectate de a fi implicate intr-un amplu mecanism de spalare de bani negri proveniti din Rusia, prin intermediul unor firme din Ghimpati, judetul Giurgiu, care si-au deschis conturi la bancile romanesti, probabil cu detalii

In cel hal a ajuns Capital.ro! Un biet site de fake news (clickbait) promovat chiar de Google, desi e conflict de interese

Odata o revista de afaceri de calitate, pe vremea cand era detinuta de grupul de presa Ringier, Capital, cumparata in 2011, impreuna cu Evenimentul Zilei, de Dan Andronic, fiul celebrului caricaturist Adrian Andronic, a ajuns acum un biet site de "clickbait", adica de titluri inselatoare si detalii

 



 

Ultimele Comentarii