BANCI | Opinie

Adrian Vasilescu, BNR: Trebuie sa ne obisnuim cu gandul ca intram intr-un nou ciclu economic

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2011-10-21 07:53

Adrian Vasilescu, consililerul guvernatorului BNR, a declarat că populaţia trebuie să se obişnuiască cu gândul că se intră într-un nou ciclu economic, într-o nouă normalitate, diferită de cea cu care a fost obişnuită până acum.

"În vara asta eram la Paris şi, într-o piaţă de pe lângă Operă, am auzit tangouri celebre şi oameni de toate vârstele dansau. Şi am zis, iată, oamenii sunt în criză, criza e prezentă la Paris, peste tot în magazine, restaurante, dar oamenii încep să caute o nouă normalitate. Va trebui să ne trezim şi noi şi va trebui să căutam o altă normalitate", a povestit Vasilescu.

El a precizat ca in România, noua normalitate pleacă de la economisirea internă a societăţii româneşti, atât la niveltul populaţiei, cât şi la nivelul companiilor şi instituţiilor statului.

Pentru ca inainite de criza, intrările anuale de capital însumau în medie circa 16 miliarde de euro între 2004-2008, dar odată cu începutul crizei acest flux de bani s-a oprit, iar România trebuie să accepte că nu mai poate avea bunăstare din economisirea altor ţări ci mai mult din economiile interne.

Scăderea vitezei de rotaţie a banilor este explicată pe de o parte de "sărăcirea" statelor dezvoltate şi, pe de altă parte, de faptul că marile companii aşteaptă terminarea ciclului economic actual pentru a investi.
"Banii s-au cam retras de pe planetă. Sunt la adăpost. Companiile americane stau pe găleţi de bani, dar nu investesc", a spus Vasilescu.

Vasilescu a mai precizat ca în istorie primul ciclu a început în 1720 cu o mare criză financiară urmat de investiţii în ştiinţele fundamentale. Penultimul ciclu s-a încheiat cu primul război mondial, iar această criză închide ultimul ciclu economic. "În momentul de faţă, spuneţi-mi dumneavoastră ce tehnologii explodează? De-asta spun că se încheie un ciclu", a explicat Vasilescu.

"Sunt mulţi prooroci în lumea asta. Şi Roubini spune că va fi o nouă recesiune mare în America. Dacă va fi o nouă recesiune mare în America, s-ar putea să fie şi la noi. Pentru că asta e lumea în care trăim, pentru că America exportă bogăţie, dar sunt momente în care exportă criză sau recesiune", a explicat Vasilescu. El a arătat că România se află într-un paradox în acest moment, acela că există o criză economică, dar nu şi una financiară, iar distincţia trebuie să fie una clară.

"Deschideţi o carte foarte interesantă din această epocă scrisă de Thomas Friedman de la New York Times, unul dintre cei mai mari comentatori financiari - Lexus şi măslinul. El arată din timpul crizei din '97 din Asia de Sud-Est ce înseamnă în Thailanda o criză financiară. El se plimbă prin Bangkok într-un taxi, citeşte ziarul şi vede că moneda naţională s-a prăbuşit cu 30%. Toate activele s-au prăbuşit cu 30%. Băncile au căzut una după alta, iar şoferul de taxi, trecând prin faţa mai multor bănci, zice: moarte, moarte, moarte.

Să zicem mulţumesc lui Dumnezeu că în România nu a căzut nicio bancă, că toate băncile sunt în picioare, că nu avem criză financiară şi acesta e un lucru foarte important, avem stabilitate financiară pe un fond de criză economică", a mai spus Vasilescu.

Comentarii



Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  



Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Opinie



Banca Transilvania implineste 30 de ani

Mesaj top management BT, 16 februarie 2024 Banca Transilvania: Sunt 30 de ani de când creștem în România și de când vedem România crescând Astăzi este ziua Băncii Transilvania. Orice aniversare ne duce cu detalii

De cand si cat de mult ar putea sa scada dobanzile in 2024?

Diminuarea inflatiei ridica intrebarea cu privire la momentul in care ar putea sa inceapa sa scada si dobanda de referinta stabilita de Banca Nationala a Romaniei (BNR) si implicit cele la credite si depozite. Discutiile privind scaderea dobanzii BNR ar putea detalii

Ce responsabilitate au bancile in cazul fraudelor online?

„Am fost victima unei fraude prin Neocapital și mi s-au furat sume importante prin transfer online neautorizat de mine”, ne-a scris un cititor. „Sint grupuri organizate, iar băncile nu au sisteme de securizare eficienta a conturilor detalii

Creditele ipotecare ar putea creste in 2024, estimeaza Banca Transilvania

Banca Transilvania se asteapa ca cererea de credite ipotecare sa creasca in 2024, datorita reducerii dobanzilor si a unei oferte de preturi mai accesibile pe piata rezidentiala, conform declaratiilor directorului bancii, Omer Tetik. ”Creșterea detalii

 



Profil de Bancher

Toate Profilele

 

Ultimele Comentarii