BANCI | Analiza

Volksbank, campioana sistemului bancar

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Vasile Coman
2008-07-19 15:12

Chiar daca ar putea parea surprinzator, cea mai performanta banca din ultimii ani nu a fost BCR, BRD sau Raiffeisen, ci...micuta Volksbank. Cunoscuta mai ales prin unitatile sale mici, banca a reusit sa acorde foarte multe credite, in special ipotecare sau de nevoi personale cu ipoteca, datorita unei politici de marketing inteligente.

Volksbank a fost, practic, inexistenta in reclamale de la televizor (cu exceptia OTV) sau in alte medii sufocate de reclame la banci, precumkl afisajul stradal sau pe internet. Cu toate acestea, banca a reusit sa-si atraga foarte multi clienti carora le-a acordat credite reusit sa-si creeze un mit al bancii cu cea mai mica dobanda la credite.

Prin difuzarea unor simple comunicate de presa, banca a anuntat in mai multe randuri ca scade dobanda la credite la cel mai mic nivel de pe piata. Cu toate acestea, nu era vorba de o dobanda reala, ci de una promotionala, cu scopul de atragere a clientilor. In acelasi timp insa, banca a reusit sa pastreze o dobanda reala competitiva si dupa adaugarea comisioanelor aferente, astfel ca, intr-un final, clientul ramanea multumit de oferta bancii.

Banca a reusit astfel sa realizeze cifre de afaceri impresionante in ultimii doi ani.

Intr-un an si jumatate, Volksbank a ajuns de pe locul 11 pe locul 4 in topul bancilor!

La finalul lui 2006, banca se situa pe locul 11 in topul bancilor in functie de valoarea activelor, la sfarsitul lui 2007 banca a reusit sa ajunga pe locul 8, dupa care a avansat cu o viteza uimitare direct pe locul patru, in numai sase luni din acest an! Impresionant!

La sfarsitul lui 2006, Volksbank avea active de 1,38 miliarde euro. Acestea au crescut de doua ori si jumatate in 2007, pana la 3,5 miliarde euro, reprezentand o cotã de piatã de 5,06%, fatã de 2,71% în decembrie 2006, când se situa pe locul al 11-lea între bãncile din România, potrivit calculelor bãncii.

“2007 a fost anul in care Volksbank Romania a trecut de la stadiul de banca de marime medie la cel de banca de top", spune presedintele Volksbank, Gerald Schreiner.

La inceputul lui februarie 2008, cand Volkbank a anuntat rezultatele excelente din 2007, si-a propus obiective si mai ambitioase. "Vrem sa ajungem in top 5 pana in 2010", spunea Schreiner.

Iata insa ca banca a ajuns dupa dupa numai patru luni pe locul patru in topul activelor, a anuntat presedintele Volksbank la mijlocul lunii iulie 2008.

Activele bancii au urcat in primul semestru din 2008 cu un miliard de euro, pana la 4,5 miliarde euro.

"Asta inseamna ca am putea sa ne pensionam, pentru ca ne-am atins in avans obiectivele", a glumit Schreiner. El a adaugat insa ca banca nu are de gand sa se opreasca aici ci chiar sa depaseasca a treia banca din Romania, Raiffeisen. Di nu oricand, ci la fel de repede, mai exact pe parcursul lui 2009. "Suntem la 200 de milioane de euro distanta de locul trei (detinut de Raiffeisen, a carui presedintel Steven van Groningen, anuntase la inceputul anului ca banca se va concentra pe o crestere prudenta si nu una agresiva)", a spus Schreiner.

Volksbank a inregistrat rezultate deosebite cu toate ca in paralel si-a continuat procesul de extindere.
Banca avea in iunie 263 de unitati, fata de 225 la finalul lui 2007 (135 unitati proprii si 90 in franciza), deci cu 42 de unitati mai multe. In 2007, banca a deschis 55 de noi unitati. Pana la finalul anului, Volksbank si-a propus un numar de 340 de unitati, dintre care 200 sucursale proprii.

In grafic cu cresterea profitului

Volksbank a facut in primele sase luni din 2008 un profit brut in valoare de 17,7 milioane euro, cu 64% mai mare decat in aceeasi perioada a anului precedent. "Ne-am imbunatatit profitabilitatea, in ciuda extinderii rapide a retelei. Am fi facut si mai mult profit daca am fi pariat pe fluctuatiile de curs, dar am preferat sa ne concentram pe activitatea comerciala", a precizat Schreiner.

La inceputul anului, banca a prognozat un profit de 36 milioane euro la finalul lui 2008, cu aproape 50% mai mare decât cel din 2007.

In 2007, banca a realizat un profit operational de 24,5 milioane euro, cu 80% mai mult decat in 2006, cand profitul era de numai 13,7 milioane euro.

Creditele ipotecare in valuta, motorul cresterii

Creditele au fost, fara indoiala, motorul de crestere al Volksbank. Raportul dintre creditele acrodate de banca si depozitele atrase este de 450%, de patru ori mai mult fata de media sistemului bancar, de 120%.

Banca a profitat foarte mult atat de structura de credite acordate cat si de moneda in care le-a acordat, cu preponderenta in valuta, in conditiile in care dobanda la creditele in valuta (euro si franci elvetieni) sunt considerabil mai mici decat cele la lei, diferenta observandu-se mai ales in cazul imprumuturilor imobiliare, de valori mari.

Astfel, 80% dintre creditele acordate de Volksbank sunt cele ipotecare sau de nevoi personale cu ipoteca, asadar credite cu valori mari. Mai mult, dintre acestea, 80% sunt denominate in valuta, majoritatea (60%) fiind in franci elvetieni, unde dobanda este si mai mica decat la euro, si restul in euro.

In ciuda expunerii mari pe valuta, Schreiner spune ca indicatorul de risc este mic, valoarea creditelor neperformante fiind sub 1% din totalul creditelor, in ciuda cresterii puternice a volumului acestora.

Astfel, in primul trimestru al anului, in ciuda blocajului de pe piata imobiliara, volumul de credite acordate de Volksbank a crescut cu 30,7%, dublu fata de media pietei, ajungand la 2,89 miliarde euro, fata de 1,3 miliarde euro la jumatatea lui 2007 si 2,21 milarde euro la finalul lui 2007. La finalul lui 2006, volumul de credite se situa la 802 milioane euro.

Creditele externalizate au ajuns la un miliard de euro

Presedintele Schreiner a precizat ca rezultatele prezentate includ doar afacerile realizate de Volksbank in Romania, asadar nu sunt incluse si creditele externalizate, adica cele credite acordate companiilor sau, in mai mica masura persoanelor fizice, direct de la grupul mama din Austria. Schreiner a spus ca volumul acestor credite externalizate au ajuns la un miliard de euro, fata de 700 de milioane de euro la finalul anului trecut.

Multe dintre subsidiarele bãncilor strãine din România folosesc aceastã metodã pentru a scãpa de o parte din costurile pe care le presupune constituirea rezervelor minime obligatorii, aflate la un nivel foarte ridicat în România fatã de alte state din regiune, la 40% din pasivele în valutã si la 20% din pasivele în lei, BNR incercand astfel sa limiteze viteza de crestere a imprumuturilor.

In privinta depozitelor, acestea au crescut mai lent, cu 18%, in ritm cu piata, pana la 631 milioane euro, fata de 530 milioane euro la finalul lui 2007, cand s-a inregistrat o crestere importanta, de 70% fata de 2006.

Volksbank România este detinutã, în proportie de 98,9522% de grupul Volksbank International, subsidiarã a Österreichische Volksbanken, care mai controleazã, în România, prin diferite subsidiare, afaceri precum Investkredit, Volksbank Leasing România sau Dexia.

Comentarii



Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  



Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Analiza



La care banci se poate face actualizarea online a datelor de catre firme

Actualizarea online a datelor firmelor, pe site-urile sau in aplicatiile bancilor, este posibila la doar trei institutii de credit, la restul fiind nevoie de prezenta intr-o sucursala. ING Bank a anuntata ca a introdus opțiunea de actualizare a datelor 100% detalii

Conturi bancare gratuite pentru incasarea salariului, pensiei si indemnizatiilor sociale. Dar cine poate sa-si faca unul?

Legea care permite in prezent celor fara conturi bancare sa-si deschida unul nou, denumit cont de baza, fara comisioane de deschidere, inchidere si retragere numerar la bancomat, a fost modificata de Parlament. Noua varianta a acestei legi, care mai asteapta detalii

Indicatorii sistemului bancar la finalul trimestrului 3 din 2023

Indicatorii sistemului bancar la finalul lunii iunie 2023, conform datelor furnizate de Banca Nationala a Romaniei (BNR).  Indicatorii au fost calculaÈ›i pe baza raportărilor financiar-contabile trimise la banca centrală de instituÈ›iile de credit, detalii

Indicatorii sistemului bancar la finalul T2 2023

Indicatorii sistemului bancar la finalul lunii iunie 2023, conform datelor furnizate de Banca Nationala a Romaniei (BNR). Indicatorii au fost calculați pe baza raportărilor financiar-contabile trimise la banca centrală de instituțiile de credit, detalii

 



 

Ultimele Comentarii