BANCI | Analiza

Studiu: Viitorul model bancar optim este definit de adoptarea unor valori care transced profitul

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2010-12-16 12:44

Un studiu realizat de DLA Piper analizează opiniile liderilor europeni din sectorul bancar. Aceştia au subliniat că viitorul model bancar optim este definit de adoptarea unor valori care transced profitul.

Studiul intitulat Aftershock: five challenges for an industry in hostile territory analizează modalitatea prin care punctele forte ale modelului bancar folosit în Europa continentală, în special structura funcţională, cultura şi viziunea managementului, sunt esenţiale în trecerea cu succes de perioadele dificile. Studiul are ca principale subiecte:

1. Gestionarea activităţii multi-jurisdicţionale: Una dintre provocările cu care se confruntă băncile va fi că operaţiunile lor trebuie să fie în acord nu doar cu reglementările fiecărei pieţe naţionale în care sunt active, ci şi cu dinamica internaţională definită de cu totul alte reguli. Pentru a atinge cele două obiective, stabilitatea şi diversitatea veniturilor, aspectele de reglementare vor trebui să devină o prioritate şi să nu fie luate în calcul doar pentru conformare. Ele trebuie definite în raport cu riscurile reale şi cu nevoile comerciale pentru a evita conflictul dintre nevoile pieţei şi reglementările impuse.

2. Aprofundarea cunoaşterii pieţei europene pentru identificarea de oportunităţi: În ciuda faptului că este adesea asociat cu furnizarea de servicii financiare pe scară largă sau integrat, diferenţe importante continuă să se dezvolte în Europa iar termenul de "model bancar al Europei continentale" ("continental banking") trebuie folosit cu precauţie. O serie de bănci internaţionale angrenate în mai multe pieţe consideră că avantajul competitiv este diferenţierea prin acordarea unei atenţii sporite caracteristicilor unice ale fiecărei jurisdicţii şi capacitatea de a asigura o continuitate în toate pieţele în care operează.

3. Leadership-ul pe termen lung şi lupta împotriva culturii bonusurilor: O structură funcţională puternică, independentă şi transparentă alături de o strategie pe termen lung pentru conducere şi programele de stimulare vor ajuta procesele de schimbare a instituţiilor, vor creşte încrederea în organizaţii şi în piaţă. O regândire completă a modelelor de compensare va rezulta probabil din mixul creat de măsurile de reglementare din domeniul public şi inovaţiile din domeniul privat. Dacă această schimbare nu va avea loc, comercianţii îşi vor asuma inevitabil riscuri mai mari pentru a genera câştiguri în creştere.

4. Produse mai simple, focusate pe clienţi: Sectorul se va orienta către un model bazat pe nevoile clienţilor, sprijinind produse mai puţin exotice şi complexe, uşor de înţeles şi utilizat. Un exerciţiu pe care va trebui să-l facă toate băncile este de a evalua produsele existente şi de a decide care au cele mai mari şanse de supravieţuire şi care ar trebui eliminate din portofoliu, mai ales în contextul unui nou val de reglementări care va intra în vigoare în viitorul apropiat.

5. Pregătiri pentru consolidare şi concurenţă acerbă. Numeroase bănci întrevăd o revigorare a pieţei de fuziuni şi achiziţii iar unul dintre motoare poate fi modificarea setului de reglementări privind adecvarea capitalului care va exercita presiune asupra băncilor mai mici. Tranziţia de la ceea ce a fost recunoscut ca fiind o piaţă de oligopol şi ostilă la un mediu mai echilibrat este bine primită de majoritatea instituţiilor.

"DLA Piper consiliază în mod constant instituţii financiare din toată Europa şi avem astfel o vedere de ansamblu care ne permite să studiem modelul bancar continental. Au fost făcute numeroase studii cu privire la istoria şi cauzele crizei financiare iar noi ne-am propus să învăţăm din aceste lecţii, să privim spre viitor şi să aplicăm concluziile trase de acum înainte. S-au purtat numeroase discuţii cu privire la similitudinile şi diferenţele dintre modelul bancar anglo-saxon şi cel din Europa continentală. Am vrut să depăşim acest punct şi să identificăm noile tendinţe de urmat în sistemul bancar din Europa", au declarat Monica Georgiadis şi Sabin Volciuc-Ionescu, coordonatorii departamentului de finanţări şi proiecte din cadrul DLA Piper Dinu SCA România.

DLA Piper a realizat acest studiu pe parcursul a trei luni de zile, intervievând lideri din sectorul de business din toată Europa. Opiniile şi analizele lor reprezintă principala sursă de documentare.

Comentarii



Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  



Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Analiza



La care banci se poate face actualizarea online a datelor de catre firme

Actualizarea online a datelor firmelor, pe site-urile sau in aplicatiile bancilor, este posibila la doar trei institutii de credit, la restul fiind nevoie de prezenta intr-o sucursala. ING Bank a anuntata ca a introdus opțiunea de actualizare a datelor 100% detalii

Conturi bancare gratuite pentru incasarea salariului, pensiei si indemnizatiilor sociale. Dar cine poate sa-si faca unul?

Legea care permite in prezent celor fara conturi bancare sa-si deschida unul nou, denumit cont de baza, fara comisioane de deschidere, inchidere si retragere numerar la bancomat, a fost modificata de Parlament. Noua varianta a acestei legi, care mai asteapta detalii

Indicatorii sistemului bancar la finalul trimestrului 3 din 2023

Indicatorii sistemului bancar la finalul lunii iunie 2023, conform datelor furnizate de Banca Nationala a Romaniei (BNR).  Indicatorii au fost calculați pe baza raportărilor financiar-contabile trimise la banca centrală de instituțiile de credit, detalii

Indicatorii sistemului bancar la finalul T2 2023

Indicatorii sistemului bancar la finalul lunii iunie 2023, conform datelor furnizate de Banca Nationala a Romaniei (BNR). Indicatorii au fost calculați pe baza raportărilor financiar-contabile trimise la banca centrală de instituțiile de credit, detalii

 



 

Ultimele Comentarii