BANCI | Stirea Zilei

Mugur Isarescu: BNR a controlat cursul de schimb, pentru ca volatilitatea sa nu fie prea mare

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2008-04-08 16:07

Banca NationalŃ a RomÔniei a avut ţn vedere si a luat mŃsuri pentru temperarea volatilitŃtii cursului de schimb, ţn ciuda variatiilor semnificative de anul trecut, care ar fi putut fi ţnsŃ mult mai ample, a declarat, marti, guvernatorul BNR, Mugur IsŃrescu.

"Am temperat aceastŃ volatilitate cÔt am putut. Dovada peremptorie cŃ am ţncercat sŃ temperŃm volatilitatea o gŃsiti ţn rapoartele marilor jucŃtori internationali, care indicau niveluri de curs mult mai largi", a spus IsŃrescu.

Oficialul bŃncii centrale s-a ferit sŃ detalieze modul ţn care BNR a actionat pentru temperarea volatilitŃtii, dar a afirmat cŃ, ţn contextul unei convertibilitŃti totale, nivelurile mentionate ţn rapoartele internationale, de 2,7 lei pe euro ţn primŃvara anului trecut, si 4 lei pe euro ţncepÔnd din toamna lui 2007, ar fi fost atinse.

"Nu ne-am propus sŃ asigurŃm stabilitatea cursului, pentru simplu motiv cŃ nu am fi putut. BNR a ţncercat ţntre cele douŃ extreme sŃ tempereze volatilitŃtile", a mai spus IsŃrescu.

╬n opinia guvernatorului, corectia de la 3,1 la 3,7 este ţntr-un fel explicabilŃ, ţntrucÔt nivelul din vara anului trecut era nesustenabil si arŃta o apreciere excesivŃ.

Pe de altŃ parte, IsŃrescu recunoaste cŃ evolutia din ultimele nouŃ luni poate fi caracterizatŃ ca o volatilitate ridicatŃ, leul depreciindu-se cu mai mult de 16%.

Variatii de curs de peste 10% reprezintŃ ţntr-adevŃr volatilitate mare.

"Pe bazŃ de probe, putem sŃ arŃtŃm ţnsŃ cŃ am iesit dintr-o logicŃ extrem de riguroasŃ. Am declarat public cŃ nu avem flotare liberŃ", a spus IsŃrescu.

Cursul de schimb a atins minimul ultimilor ani la 2 iulie 2007, cÔnd un euro a fost cotat la 3,1112 lei/euro. ╬ncepÔnd cu a doua jumŃtate a anului trecut, moneda nationalŃ s-a depreciat comparativ cu cea europeanŃ, astfel cŃ a atins un maxim de 3,7695 lei/euro la 24 ianuarie.

╬n intervalul mentionat, leul a pierdut 21,1% fatŃ de moneda europeanŃ.

Pentru acest an, Comisia NationalŃ de PrognozŃ anticipeazŃ un curs mediu de schimb de 3,55 lei/euro, comparativ cu 3,3373 lei/euro anul trecut.

ComentariiAdauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Stirea ZileiCum raspunde ANPC la o reclamatie despre o frauda online: cu cuvintele bancii

Clientul unei banci (Unicredit) a fost fraudat online cu 25.000 de lei cu o asa-zisa investitie in actiuni pe site-ul Rominvest. (Atentie! Acest site functioneaza si in prezent, la acest link, https://dimensionaldreamscape.cam, dupa mai bine de o luna de la detalii

Dobanzile la creditele online ale IFN-urilor, plafonate prin lege la 365% pe an, fata de 70.000% cat erau pana acum

Parlamentul a adoptat o lege prin care dobanzile (DAE) la creditele online acordate de IFN-uri (Institutii Financiare Nebancare) sunt plafonate la 1% pe zi (365% pe an) in cazul imprumuturilor de maxim 5.000 de lei, 0,8% pe zi (292% pe an) la cele de pana la 10.000 de lei si 0,6% pe detalii

Revolut isi obliga clientii sa plateasca credite facute prin fraude online

„Ace╚Öti escroci de la Neocapital nu numai ca m-au pacalit sa le transfer foarte mul╚Ťi bani, dar au ini╚Ťiat ╚Öi un credit de nevoi personale direct din aplica╚Ťia Revolut iar eu acum trebuie sa pl─âtesc rate pentru acest credit”, se plange un cititor, la detalii

Nimeni nu poate opri Facebook sa faca profit din promovarea fraudelor online

A trecut mai bine de o luna de zile, din 5 februarie 2024, de cand Banca Nationala a Romaniei (BNR) a publicat un comunicat in care atragea atentia asupra clipurilor false (deepfake) care circula pe Facebook cu guvernatorul Mugur Isarescu recomandand diverse „platforme detalii

  

Ultimele Comentarii