BANCI | Stirea Zilei

Mugur Isarescu: BNR a controlat cursul de schimb, pentru ca volatilitatea sa nu fie prea mare

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2008-04-08 16:07

Banca NationalŃ a RomÔniei a avut ţn vedere si a luat mŃsuri pentru temperarea volatilitŃtii cursului de schimb, ţn ciuda variatiilor semnificative de anul trecut, care ar fi putut fi ţnsŃ mult mai ample, a declarat, marti, guvernatorul BNR, Mugur IsŃrescu.

"Am temperat aceastŃ volatilitate cÔt am putut. Dovada peremptorie cŃ am ţncercat sŃ temperŃm volatilitatea o gŃsiti ţn rapoartele marilor jucŃtori internationali, care indicau niveluri de curs mult mai largi", a spus IsŃrescu.

Oficialul bŃncii centrale s-a ferit sŃ detalieze modul ţn care BNR a actionat pentru temperarea volatilitŃtii, dar a afirmat cŃ, ţn contextul unei convertibilitŃti totale, nivelurile mentionate ţn rapoartele internationale, de 2,7 lei pe euro ţn primŃvara anului trecut, si 4 lei pe euro ţncepÔnd din toamna lui 2007, ar fi fost atinse.

"Nu ne-am propus sŃ asigurŃm stabilitatea cursului, pentru simplu motiv cŃ nu am fi putut. BNR a ţncercat ţntre cele douŃ extreme sŃ tempereze volatilitŃtile", a mai spus IsŃrescu.

╬n opinia guvernatorului, corectia de la 3,1 la 3,7 este ţntr-un fel explicabilŃ, ţntrucÔt nivelul din vara anului trecut era nesustenabil si arŃta o apreciere excesivŃ.

Pe de altŃ parte, IsŃrescu recunoaste cŃ evolutia din ultimele nouŃ luni poate fi caracterizatŃ ca o volatilitate ridicatŃ, leul depreciindu-se cu mai mult de 16%.

Variatii de curs de peste 10% reprezintŃ ţntr-adevŃr volatilitate mare.

"Pe bazŃ de probe, putem sŃ arŃtŃm ţnsŃ cŃ am iesit dintr-o logicŃ extrem de riguroasŃ. Am declarat public cŃ nu avem flotare liberŃ", a spus IsŃrescu.

Cursul de schimb a atins minimul ultimilor ani la 2 iulie 2007, cÔnd un euro a fost cotat la 3,1112 lei/euro. ╬ncepÔnd cu a doua jumŃtate a anului trecut, moneda nationalŃ s-a depreciat comparativ cu cea europeanŃ, astfel cŃ a atins un maxim de 3,7695 lei/euro la 24 ianuarie.

╬n intervalul mentionat, leul a pierdut 21,1% fatŃ de moneda europeanŃ.

Pentru acest an, Comisia NationalŃ de PrognozŃ anticipeazŃ un curs mediu de schimb de 3,55 lei/euro, comparativ cu 3,3373 lei/euro anul trecut.

ComentariiAdauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Stirea ZileiAm vazut 17 clipuri false cu Mugur Isarescu, pe Facebook, intr-o singura zi

Facebook e plina de pagini cu videoclipuri false cu Mugur Isarescu, guvernatorul BNR (Banca Nationala a Romaniei), in care acesta recomanda romanilor sa investeasca intr-o asa-zisa platforma realizata de banca nationala impreuna cu Rompetrol, pentru a se obtine castiguri detalii

De ce nu opreste Facebook videoclipurile trucate cu Mugur Isarescu?

Cel putin patru videoclipuri false cu Mugur Isarescu am vazut astazi pe Facebook, la o saptamana de cand Banca Nationala a Romaniei (BNR) a semnalat tentativa de frauda online tip deepfake. "In ultima perioad─â, pe mai multe platforme ╚Öi re╚Ťele de detalii

Trei banci dispar in acest an, concurenta scade

Desi revolutia digitalizarii incurajeaza infiintarea de noi firme fintech care pot stimula competitia dintre banci, in folosul populatiei si firmelor, piata bancara romaneasca trece acum printr-un intens proces de consolidare a bancilor mari, prin disparitia unor jucatori mai detalii

BRD a facut un profit record, dar cate reclamatii a avut, cate fraude online, de cate ori nu a mers aplicatia YOU?

„Rezultate financiare excelente”, „performanta exceptionala in finantare”, „volum impresionant de credite”, „activitate robusta de leasing”. O abundenta de epitete euforice si de cifre financiare record, in detalii

  

Ultimele Comentarii