BANCI | Stirea Zilei

Mugur Isarescu: BNR a controlat cursul de schimb, pentru ca volatilitatea sa nu fie prea mare

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2008-04-08 16:07

Banca Natională a României a avut în vedere si a luat măsuri pentru temperarea volatilitătii cursului de schimb, în ciuda variatiilor semnificative de anul trecut, care ar fi putut fi însă mult mai ample, a declarat, marti, guvernatorul BNR, Mugur Isărescu.

"Am temperat această volatilitate cât am putut. Dovada peremptorie că am încercat să temperăm volatilitatea o găsiti în rapoartele marilor jucători internationali, care indicau niveluri de curs mult mai largi", a spus Isărescu.

Oficialul băncii centrale s-a ferit să detalieze modul în care BNR a actionat pentru temperarea volatilitătii, dar a afirmat că, în contextul unei convertibilităti totale, nivelurile mentionate în rapoartele internationale, de 2,7 lei pe euro în primăvara anului trecut, si 4 lei pe euro începând din toamna lui 2007, ar fi fost atinse.

"Nu ne-am propus să asigurăm stabilitatea cursului, pentru simplu motiv că nu am fi putut. BNR a încercat între cele două extreme să tempereze volatilitătile", a mai spus Isărescu.

În opinia guvernatorului, corectia de la 3,1 la 3,7 este într-un fel explicabilă, întrucât nivelul din vara anului trecut era nesustenabil si arăta o apreciere excesivă.

Pe de altă parte, Isărescu recunoaste că evolutia din ultimele nouă luni poate fi caracterizată ca o volatilitate ridicată, leul depreciindu-se cu mai mult de 16%.

Variatii de curs de peste 10% reprezintă într-adevăr volatilitate mare.

"Pe bază de probe, putem să arătăm însă că am iesit dintr-o logică extrem de riguroasă. Am declarat public că nu avem flotare liberă", a spus Isărescu.

Cursul de schimb a atins minimul ultimilor ani la 2 iulie 2007, când un euro a fost cotat la 3,1112 lei/euro. Începând cu a doua jumătate a anului trecut, moneda natională s-a depreciat comparativ cu cea europeană, astfel că a atins un maxim de 3,7695 lei/euro la 24 ianuarie.

În intervalul mentionat, leul a pierdut 21,1% fată de moneda europeană.

Pentru acest an, Comisia Natională de Prognoză anticipează un curs mediu de schimb de 3,55 lei/euro, comparativ cu 3,3373 lei/euro anul trecut.

ComentariiAdauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Stirea ZileiCare sunt creditele de nevoi personale cu cele mai mici dobânzi?

Cele mai mici dobânzi la creditele de nevoi personale în lei le găsim la Banca Transilvania, BCR, Banca Românească, Garanti BBVA și CEC Bank, conform topului realizat de Bancherul.ro, care a analizat un număr de 23 de împrumuturi din oferta a 14 detalii

Topul bancilor cu cele mai mici dobanzi la un credit pentru casa in lei

Bancile cu cele mai bune dobanzi la un credit ipotecar in lei pentru cumpararea unui locuinte sunt Banca Comerciala Romana (BCR), ING Bank, Banca Transilvania (BT), CEC Bank si Garanti BBVA, conform topului realizat de Bancherul.ro. Clasamentul a luat in calcul detalii

Care banci au cele mai mici dobanzi la un descoperit de cont/card (overdraft)

Primele trei banci care au cele mai mici dobanzi pentru un credit (linie de credit) tip descoperit de cont/card, cunoscut si ca overdraft, sunt Banca Romaneasca, CEC Bank si Garanti BBVA, conform topului realizat de Bancherul.ro, care a luat un calcul cele mai importante 10 banci detalii

Care banci au cele mai mari dobanzi la depozitele in lei pentru populatie?

Cele mai mari dobanzi pentru depozitele in lei la termen de un an pentru populatie sunt la TBI Bank - 8%, First Bank - 5,65% si Intesa - 5,25%, conform topului realizat de Bancherul.ro. (vezi foto) Un grup de mai multe banci practica la acelasi termen detalii

  

Ultimele Comentarii