BANCI | Stirea Zilei

Mugur Isarescu: BNR a controlat cursul de schimb, pentru ca volatilitatea sa nu fie prea mare

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2008-04-08 16:07

Banca Nationalã a României a avut în vedere si a luat mãsuri pentru temperarea volatilitãtii cursului de schimb, în ciuda variatiilor semnificative de anul trecut, care ar fi putut fi însã mult mai ample, a declarat, marti, guvernatorul BNR, Mugur Isãrescu.

"Am temperat aceastã volatilitate cât am putut. Dovada peremptorie cã am încercat sã temperãm volatilitatea o gãsiti în rapoartele marilor jucãtori internationali, care indicau niveluri de curs mult mai largi", a spus Isãrescu.

Oficialul bãncii centrale s-a ferit sã detalieze modul în care BNR a actionat pentru temperarea volatilitãtii, dar a afirmat cã, în contextul unei convertibilitãti totale, nivelurile mentionate în rapoartele internationale, de 2,7 lei pe euro în primãvara anului trecut, si 4 lei pe euro începând din toamna lui 2007, ar fi fost atinse.

"Nu ne-am propus sã asigurãm stabilitatea cursului, pentru simplu motiv cã nu am fi putut. BNR a încercat între cele douã extreme sã tempereze volatilitãtile", a mai spus Isãrescu.

În opinia guvernatorului, corectia de la 3,1 la 3,7 este într-un fel explicabilã, întrucât nivelul din vara anului trecut era nesustenabil si arãta o apreciere excesivã.

Pe de altã parte, Isãrescu recunoaste cã evolutia din ultimele nouã luni poate fi caracterizatã ca o volatilitate ridicatã, leul depreciindu-se cu mai mult de 16%.

Variatii de curs de peste 10% reprezintã într-adevãr volatilitate mare.

"Pe bazã de probe, putem sã arãtãm însã cã am iesit dintr-o logicã extrem de riguroasã. Am declarat public cã nu avem flotare liberã", a spus Isãrescu.

Cursul de schimb a atins minimul ultimilor ani la 2 iulie 2007, când un euro a fost cotat la 3,1112 lei/euro. Începând cu a doua jumãtate a anului trecut, moneda nationalã s-a depreciat comparativ cu cea europeanã, astfel cã a atins un maxim de 3,7695 lei/euro la 24 ianuarie.

În intervalul mentionat, leul a pierdut 21,1% fatã de moneda europeanã.

Pentru acest an, Comisia Nationalã de Prognozã anticipeazã un curs mediu de schimb de 3,55 lei/euro, comparativ cu 3,3373 lei/euro anul trecut.

Comentarii



Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  



Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Stirea Zilei



Topul creditelor ipotecare cu cele mai mici dobanzi fixe in primii 3-10 ani

Dobanzile fixe in primii 3-10 ani pentru un credit ipotecar variaza intre 5,75% si 9,90%, in functie de banca si de perioada cu dobanda nemodificata, conform ofertelor celor mai importante 10 banci. Dobanzile luate in calcul sunt cele standard, fara alte detalii

Cum raspunde ANPC la o reclamatie despre o frauda online: cu cuvintele bancii

Clientul unei banci (Unicredit) a fost fraudat online cu 25.000 de lei cu o asa-zisa investitie in actiuni pe site-ul Rominvest. (Atentie! Acest site functioneaza si in prezent, la acest link, https://dimensionaldreamscape.cam, dupa mai bine de o luna de la detalii

Dobanzile la creditele online ale IFN-urilor, plafonate prin lege la 365% pe an, fata de 70.000% cat erau pana acum

Parlamentul a adoptat o lege prin care dobanzile (DAE) la creditele online acordate de IFN-uri (Institutii Financiare Nebancare) sunt plafonate la 1% pe zi (365% pe an) in cazul imprumuturilor de maxim 5.000 de lei, 0,8% pe zi (292% pe an) la cele de pana la 10.000 de lei si 0,6% pe detalii

Revolut isi obliga clientii sa plateasca credite facute prin fraude online

„AceÈ™ti escroci de la Neocapital nu numai ca m-au pacalit sa le transfer foarte mulÈ›i bani, dar au iniÈ›iat È™i un credit de nevoi personale direct din aplicaÈ›ia Revolut iar eu acum trebuie sa plătesc rate pentru acest credit”, se plange un cititor, la detalii

 



 

Ultimele Comentarii