BANCI | Stirea Zilei

Mugur Isarescu: BNR a controlat cursul de schimb, pentru ca volatilitatea sa nu fie prea mare

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2008-04-08 16:07

Banca Natională a României a avut în vedere si a luat măsuri pentru temperarea volatilitătii cursului de schimb, în ciuda variatiilor semnificative de anul trecut, care ar fi putut fi însă mult mai ample, a declarat, marti, guvernatorul BNR, Mugur Isărescu.

"Am temperat această volatilitate cât am putut. Dovada peremptorie că am încercat să temperăm volatilitatea o găsiti în rapoartele marilor jucători internationali, care indicau niveluri de curs mult mai largi", a spus Isărescu.

Oficialul băncii centrale s-a ferit să detalieze modul în care BNR a actionat pentru temperarea volatilitătii, dar a afirmat că, în contextul unei convertibilităti totale, nivelurile mentionate în rapoartele internationale, de 2,7 lei pe euro în primăvara anului trecut, si 4 lei pe euro începând din toamna lui 2007, ar fi fost atinse.

"Nu ne-am propus să asigurăm stabilitatea cursului, pentru simplu motiv că nu am fi putut. BNR a încercat între cele două extreme să tempereze volatilitătile", a mai spus Isărescu.

În opinia guvernatorului, corectia de la 3,1 la 3,7 este într-un fel explicabilă, întrucât nivelul din vara anului trecut era nesustenabil si arăta o apreciere excesivă.

Pe de altă parte, Isărescu recunoaste că evolutia din ultimele nouă luni poate fi caracterizată ca o volatilitate ridicată, leul depreciindu-se cu mai mult de 16%.

Variatii de curs de peste 10% reprezintă într-adevăr volatilitate mare.

"Pe bază de probe, putem să arătăm însă că am iesit dintr-o logică extrem de riguroasă. Am declarat public că nu avem flotare liberă", a spus Isărescu.

Cursul de schimb a atins minimul ultimilor ani la 2 iulie 2007, când un euro a fost cotat la 3,1112 lei/euro. Începând cu a doua jumătate a anului trecut, moneda natională s-a depreciat comparativ cu cea europeană, astfel că a atins un maxim de 3,7695 lei/euro la 24 ianuarie.

În intervalul mentionat, leul a pierdut 21,1% fată de moneda europeană.

Pentru acest an, Comisia Natională de Prognoză anticipează un curs mediu de schimb de 3,55 lei/euro, comparativ cu 3,3373 lei/euro anul trecut.

ComentariiAdauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Stirea ZileiDobanda creditelor de nevoi personale, in scadere la 12,23%

Dobanda Anuala Efectiva (DAE) la creditele de nevoi personale a scazut in luna aprilie la 12,23%, de la 12,49% cat era in luna martie, conform topului realizat de Bancherul.ro, care a luat in calcul 23 de astfel de imprumuturi din oferta unui numar de 13 banci. Clasamentul include doar detalii

Care sunt cardurile de credit cu cele mai mici dobanzi?

Cardurile de credit emise de CEC Bank, Libra Bank si Idea Bank au cele mai mici dobanzi dintre ofertele celor 14 banci luate in calcul in clasamentul realizat de Bancherul.ro. Dobanzile practicate de cele trei banci se incadreaza intre 13% la CEC Bank, 14% la Libra Bank si 19% la Idea detalii

Dobanzile pentru un descoperit de card (overdraft) variaza intre 10% si 17%

Dobanzile pentru un credit tip descoperit de card/cont (overdraft) practicate de un numar de 10 dintre cele mai importante banci variaza intre 10% si aproape 17% pe an, conform topului realizat de Bancherul.ro, pe baza informatiilor publicate de banci. Cea mai mica dobanda pentru un detalii

La Raiffeisen Bank nu se mai pot face depozite in lei la ghisee

Dupa ce in 2019 a eliminat din oferta depozitele in euro, Raiffeisen Bank devine acum prima banca din Romania care nu accepta depozite in lei la ghisee si nici pe termene mai scurte de un an. La Raiffeisen Bank se poate face acum un depozit in lei doar din aplicatia de mobile/internet detalii

  

Ultimele Comentarii