www.bancherul.ro
Publicatie online stiri bancare



Mugur Isarescu: BNR a controlat cursul de schimb, pentru ca volatilitatea sa nu fie prea mare

Autor: Bancherul.ro
2008-04-08 16:07
Banca Natională a României a avut în vedere si a luat măsuri pentru temperarea volatilitătii cursului de schimb, în ciuda variatiilor semnificative de anul trecut, care ar fi putut fi însă mult mai ample, a declarat, marti, guvernatorul BNR, Mugur Isărescu.

"Am temperat această volatilitate cât am putut. Dovada peremptorie că am încercat să temperăm volatilitatea o găsiti în rapoartele marilor jucători internationali, care indicau niveluri de curs mult mai largi", a spus Isărescu.

Oficialul băncii centrale s-a ferit să detalieze modul în care BNR a actionat pentru temperarea volatilitătii, dar a afirmat că, în contextul unei convertibilităti totale, nivelurile mentionate în rapoartele internationale, de 2,7 lei pe euro în primăvara anului trecut, si 4 lei pe euro începând din toamna lui 2007, ar fi fost atinse.

"Nu ne-am propus să asigurăm stabilitatea cursului, pentru simplu motiv că nu am fi putut. BNR a încercat între cele două extreme să tempereze volatilitătile", a mai spus Isărescu.

În opinia guvernatorului, corectia de la 3,1 la 3,7 este într-un fel explicabilă, întrucât nivelul din vara anului trecut era nesustenabil si arăta o apreciere excesivă.

Pe de altă parte, Isărescu recunoaste că evolutia din ultimele nouă luni poate fi caracterizată ca o volatilitate ridicată, leul depreciindu-se cu mai mult de 16%.

Variatii de curs de peste 10% reprezintă într-adevăr volatilitate mare.

"Pe bază de probe, putem să arătăm însă că am iesit dintr-o logică extrem de riguroasă. Am declarat public că nu avem flotare liberă", a spus Isărescu.

Cursul de schimb a atins minimul ultimilor ani la 2 iulie 2007, când un euro a fost cotat la 3,1112 lei/euro. Începând cu a doua jumătate a anului trecut, moneda natională s-a depreciat comparativ cu cea europeană, astfel că a atins un maxim de 3,7695 lei/euro la 24 ianuarie.

În intervalul mentionat, leul a pierdut 21,1% fată de moneda europeană.

Pentru acest an, Comisia Natională de Prognoză anticipează un curs mediu de schimb de 3,55 lei/euro, comparativ cu 3,3373 lei/euro anul trecut.