BANCI | Analiza

CE: in 2008 Romania va avea o crestere economica de 5,9% si inflatie de 5,5%

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2007-11-11 17:20

Comisia Europeană arată în prognoza economică de toamnă, publicată vineri, că România va avea, anul viitor, o crestere economică de 5,9% din PIB, o rată medie a inflatiei de 5,5%, un deficit de cont curent de peste 15% si o crestere a numărului de angajati cu 1%.

În proiectul de buget pentru 2008, guvernul a proiectat indicatori macroeconomici mai optimisti decât cei estimati vineri de Comisia Europeană. Astfel, potrivit proiectului de buget, cresterea economică ar urma să fie de 6,5%, inflatia de 3,8%, deficitul de cont curent de 13,3% din PIB, iar majorarea numărului de salariati cu 2%.

Prognoza Comisiei Europene indică o crestere economică de 5,9%, anul viitor, si de 5,8%, în 2009, apreciind că formarea de capital fix va continua, în special datorită ritmului de crestere din domeniul constructiilor. Alti factori care vor contribui la cresterea economică vor fi investitiile străine directe si fondurile europene. Totodată, consumul va rămâne puternic, arată Comisia Europeană, datorită cresterii salariilor, dar si a ratei de angajare.

Pe fondul cererii mari, volumul importurilor îl va depăsi pe cel al exporturilor, consideră CE, ceea ce va duce la o majorare a deficitelor externe. Deficitul de cont curent va fi de peste 15% în 2008, conform Comisiei, si de peste 16% din PIB în 2009.

Pe de altă parte, prognoza Comisiei indică o crestere a ratei de angajare cu 1% în 2008 si în 2009, pe fondul creării de noi locuri de muncă prin investitii străine directe si a diminuării economiei gri.

Inflatia este prognozată de CE la 5,5% în 2008, fiind influentată de efectele negative ale secetei în agricultură si de cresterea preturilor pe piata petrolului. În 2009, acesti factori vor avea un impact mai scăzut, arată prognoza, si inflatia va fi mai scăzută, de 4,5%.

ComentariiAdauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: AnalizaBT Energy, cel mai profitabil fond de investitii in 2020

BT Energy, fondul de investitii in actiuni administrat de BT Asset Management, din Grupul Banca Transilvania, a fost cel mai performant fond in anul 2020, cu o performanta de 17,4%, conform datelor prezentate de Asociatia Administratorilor de Fonduri (AAF). Activele nete ale celor 224 de detalii

CEC Bank este a cincea banca de la care putem obtine credite online

CEC Bank devine a cincea banca, dupa BCR, ING, First Bank si Idea Bank de la care persoanele fizice pot obtine credite de nevoi personale 100% online, fara sa se deplaseze la sediul bancii. Creditul online de la CEC Bank se obtine de pe site-ul bancii, detalii

Cat costa o asigurare auto RCA cu decontare directa?

O asigurare auto obligatorie RCA cu decontare directa, care permite detinatorului sa-si repare masina la propria firma de asigurari, nu la cea a soferului vinovat de accident, costa in medie cu 20% mai mult decat o asigurare RCA clasica. Astfel, cea mai ieftina polita RCA se gaseste la detalii

Probabilitatea aparitiei unei crize bancare in Romania in 2021 este intre 5% si 12%, arata un studiu BNR

Probabilitatea aparitiei unei crize bancare extinse in Romania in anul 2021 este intre 5% si 12%, conform unei estimari realizate de experti din cadrul Bancii Nationale a Romanei (BNR). "Intervalul de variație al probabilității de criză bancară în sens extins pentru detaliiUltimele Comentarii