BANCI | Stirea Zilei

Raiffeisen Bank a marcat un profit spectaculos in 2007

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2008-03-28 13:52

Raiffeisen Bank, noul sponsor al echipei nationale de fotbal, si-a majorat spectaculos profitul pe anul trecut, in conditiile efectuarii unor ivestitii masive pentru deschiderea a 167 de noi unitati bancare, a declarat astazi presedintele Raiffeisen, Steven van Groningen, in cadrul unei conferinte de presa (vezi comunicatul de presa si prezentarea in documentele atasate)

Profitul net (dupa impozitare) al Raiffeisen Bank RomÔnia a crescut anul trecut cu 68,5% fatŃ de cel din anul precedent, pÔnŃ la 314,5 milioane lei (94 milioane euro).

Profitul brut (inainte de impozitare) a fost de 387,8 milioane RON (116 milioane EUR) in crestere cu 80% fata de rezultatul anului 2006, de 215,4 milioane RON (61,1 milioane EUR).

Profitul obtinut de Raiffeisen a fost, de altfel, cea mai importanta realizare, dupa cum reiese si din prezentarea bancii.

De ce au crescut atat de putin activele Raiffeisen?

Daca ne uitam la activele bancii, acestea au consemnat o crestere modesta in 2007, de numai 7%. Care este explicatia?

Groningen: "Nu ne intereseaza neaparat activele cat mai ales ce produc ele. Asa incat daca ne uitam la credite (element principal al activelor bancii), vedem o crestere de 23,3% a imprumuturilor inregistrate in Romania, la 8,44 miliarde lei, sau de 37%, incluzand creditele externalizate."

"Asadar, creditele au crescut mult mai repede decat totalul bilantului, ponderea acestora fiind de 50% sau chiar de 60% daca includem si creditele externalizate", a adaugat presedintele Raiffeisen.

De ce a acordat Raiffeisen mai putine credite decat concurenta?

Insa nici in privinta evolutiei creditelor nu se poate spune ca este vorba de o crestere importanta, in comparatie cu alte banci. O alta intrebare se ridica, asadar: de ce a acordat Raiffeisen mai putine credite decat concurenta?

Steven van Groningen: "Banca noastra urmareste o crestere sanatoasa si echilibrata. Nu am vrut sa acordam credite ieftine si cu un risc mare, cum fac alte banci, in cautarea de cota de piata. E foarte usor sa dai credite, insa se pune problema sa si primesti banii inapoi. Daca m-ati pune sa caracterizez piata creditelor din 2007 v-as spune sa veniti sa vorbim in 2009. Atunci vom vedea cine sunt castigatorii si cine perdantii".

Presedintele Raiffeisen a precizat ca banca a renuntat la multe imprumuturi de valori mari, dar care nu aduceau suficient profit. "Noi ne-am concentrat pe un pret si cost acceptabil al imprumuturilor. De exemplu, noi nu am participat la licitatiile de creditare a municipalitatilor, de valori mari, dar care aduceau o dobanda mica", a precizat el.

In concluzia, banca a sacrificat cota de piata in privinta activelor in favoarea cresterii profitului.

Depozitele au crescut mai mult decat creditele

Depozitele Raiffeisen atrase de la clienti au ajuns la sfÔrsitul anului trecut la 12,9 miliarde lei, ţn crestere cu 30% fatŃ de finalul anului precedent.

Veniturile nete din dobÔnzi ale Raiffeisen Bank RomÔnia au sporit anul trecut cu 27,5% pÔnŃ la 666,3 milioane lei, ţn timp ce veniturile nete din comisioane au avansat cu 37,6% pÔnŃ la 649,4 milioane lei.

╬n termeni de rentabilitate, raportul cost/venituri a scŃzut usor anul trecut, la 64% de la 68% ţn 2006, iar rentabilitatea capitalului propriu ţnainte de impozitare a sporit la 30,8% anul trecut de la 20,1% ţn 2006.

NumŃrul unitŃtilor bancare ale Raiffeisen Bank a ajuns la sfÔrsitul anului trecut la 433 de la 266 la sfÔrsitul lui 2006.

ComentariiAdauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Stirea ZileiIn atentia BNR: mama mea de 74 de ani a facut 10 credite la IFN-uri si are de platit dobanzi de 4.000 de lei din pensia de 2.300 de lei!

S-ar putea crede ca este vorba de un caz izolat, de o exceptie care confirma un regulament BNR privind gradul maxim de indatorare la credit. Insa credem ca, de fapt, este vorba de un fenomen scapat de sub control: supraindatorarea unor persoane cu credite online detalii

Profitul bancilor atinge un nou record, de 13,7 miliarde lei, in 2023

Profitul bancilor a atins in 2023 un nou record, de 13,7 miliarde lei, in crestere cu 34% fata de anul anterior, cand s-a cifrat la 10,2 miliarde lei, conform datelor statistice publicate de Banca Nationala a Romaniei (BNR). Avansul castigurilor bancilor s-a detalii

Am vazut 17 clipuri false cu Mugur Isarescu, pe Facebook, intr-o singura zi

Facebook e plina de pagini cu videoclipuri false cu Mugur Isarescu, guvernatorul BNR (Banca Nationala a Romaniei), in care acesta recomanda romanilor sa investeasca intr-o asa-zisa platforma realizata de banca nationala impreuna cu Rompetrol, pentru a se obtine castiguri detalii

De ce nu opreste Facebook videoclipurile trucate cu Mugur Isarescu?

Cel putin patru videoclipuri false cu Mugur Isarescu am vazut astazi pe Facebook, la o saptamana de cand Banca Nationala a Romaniei (BNR) a semnalat tentativa de frauda online tip deepfake. "In ultima perioad─â, pe mai multe platforme ╚Öi re╚Ťele de detalii

  

Ultimele Comentarii

 • lening aanbod

  Hoi Wij bieden alle leningen aan van 30.000 tot 10.000.000 euro met een lage rente van 2% zonder ... detalii

 • O ├«ntrebare

  Cum pot scoate banii mei profit din tranzac╚Ťii cu bitcoin bloca╚Ťi ├«n blockain s─â nu mai trimit ... detalii

 • Tema

  Bună ziua am solicitat un împrumut de bani și mi sa cerut o anumita taxa de 250 lei .as vrea sa ... detalii

 • Aplica╚Ťia mybrdmobile

  Aplica╚Ťia nu merge .A fost instalat─â ╚Öi reinstalat─â de vreo 4 ori.( pe iPhone 13).Apare sigla ... detalii

 • Actoalizare date

  Nu pot s─â-mi actualizez datele ... detalii