BANCI | Stirea Zilei

Raiffeisen Bank a marcat un profit spectaculos in 2007

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2008-03-28 13:52

Raiffeisen Bank, noul sponsor al echipei nationale de fotbal, si-a majorat spectaculos profitul pe anul trecut, in conditiile efectuarii unor ivestitii masive pentru deschiderea a 167 de noi unitati bancare, a declarat astazi presedintele Raiffeisen, Steven van Groningen, in cadrul unei conferinte de presa (vezi comunicatul de presa si prezentarea in documentele atasate)

Profitul net (dupa impozitare) al Raiffeisen Bank România a crescut anul trecut cu 68,5% fată de cel din anul precedent, până la 314,5 milioane lei (94 milioane euro).

Profitul brut (inainte de impozitare) a fost de 387,8 milioane RON (116 milioane EUR) in crestere cu 80% fata de rezultatul anului 2006, de 215,4 milioane RON (61,1 milioane EUR).

Profitul obtinut de Raiffeisen a fost, de altfel, cea mai importanta realizare, dupa cum reiese si din prezentarea bancii.

De ce au crescut atat de putin activele Raiffeisen?

Daca ne uitam la activele bancii, acestea au consemnat o crestere modesta in 2007, de numai 7%. Care este explicatia?

Groningen: "Nu ne intereseaza neaparat activele cat mai ales ce produc ele. Asa incat daca ne uitam la credite (element principal al activelor bancii), vedem o crestere de 23,3% a imprumuturilor inregistrate in Romania, la 8,44 miliarde lei, sau de 37%, incluzand creditele externalizate."

"Asadar, creditele au crescut mult mai repede decat totalul bilantului, ponderea acestora fiind de 50% sau chiar de 60% daca includem si creditele externalizate", a adaugat presedintele Raiffeisen.

De ce a acordat Raiffeisen mai putine credite decat concurenta?

Insa nici in privinta evolutiei creditelor nu se poate spune ca este vorba de o crestere importanta, in comparatie cu alte banci. O alta intrebare se ridica, asadar: de ce a acordat Raiffeisen mai putine credite decat concurenta?

Steven van Groningen: "Banca noastra urmareste o crestere sanatoasa si echilibrata. Nu am vrut sa acordam credite ieftine si cu un risc mare, cum fac alte banci, in cautarea de cota de piata. E foarte usor sa dai credite, insa se pune problema sa si primesti banii inapoi. Daca m-ati pune sa caracterizez piata creditelor din 2007 v-as spune sa veniti sa vorbim in 2009. Atunci vom vedea cine sunt castigatorii si cine perdantii".

Presedintele Raiffeisen a precizat ca banca a renuntat la multe imprumuturi de valori mari, dar care nu aduceau suficient profit. "Noi ne-am concentrat pe un pret si cost acceptabil al imprumuturilor. De exemplu, noi nu am participat la licitatiile de creditare a municipalitatilor, de valori mari, dar care aduceau o dobanda mica", a precizat el.

In concluzia, banca a sacrificat cota de piata in privinta activelor in favoarea cresterii profitului.

Depozitele au crescut mai mult decat creditele

Depozitele Raiffeisen atrase de la clienti au ajuns la sfârsitul anului trecut la 12,9 miliarde lei, în crestere cu 30% fată de finalul anului precedent.

Veniturile nete din dobânzi ale Raiffeisen Bank România au sporit anul trecut cu 27,5% până la 666,3 milioane lei, în timp ce veniturile nete din comisioane au avansat cu 37,6% până la 649,4 milioane lei.

În termeni de rentabilitate, raportul cost/venituri a scăzut usor anul trecut, la 64% de la 68% în 2006, iar rentabilitatea capitalului propriu înainte de impozitare a sporit la 30,8% anul trecut de la 20,1% în 2006.

Numărul unitătilor bancare ale Raiffeisen Bank a ajuns la sfârsitul anului trecut la 433 de la 266 la sfârsitul lui 2006.

ComentariiAdauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Stirea ZileiDobanda creditelor de nevoi personale, in scadere la 12,23%

Dobanda Anuala Efectiva (DAE) la creditele de nevoi personale a scazut in luna aprilie la 12,23%, de la 12,49% cat era in luna martie, conform topului realizat de Bancherul.ro, care a luat in calcul 23 de astfel de imprumuturi din oferta unui numar de 13 banci. Clasamentul include doar detalii

Care sunt cardurile de credit cu cele mai mici dobanzi?

Cardurile de credit emise de CEC Bank, Libra Bank si Idea Bank au cele mai mici dobanzi dintre ofertele celor 14 banci luate in calcul in clasamentul realizat de Bancherul.ro. Dobanzile practicate de cele trei banci se incadreaza intre 13% la CEC Bank, 14% la Libra Bank si 19% la Idea detalii

Dobanzile pentru un descoperit de card (overdraft) variaza intre 10% si 17%

Dobanzile pentru un credit tip descoperit de card/cont (overdraft) practicate de un numar de 10 dintre cele mai importante banci variaza intre 10% si aproape 17% pe an, conform topului realizat de Bancherul.ro, pe baza informatiilor publicate de banci. Cea mai mica dobanda pentru un detalii

La Raiffeisen Bank nu se mai pot face depozite in lei la ghisee

Dupa ce in 2019 a eliminat din oferta depozitele in euro, Raiffeisen Bank devine acum prima banca din Romania care nu accepta depozite in lei la ghisee si nici pe termene mai scurte de un an. La Raiffeisen Bank se poate face acum un depozit in lei doar din aplicatia de mobile/internet detalii

  

Ultimele Comentarii