BANCI | Stirea Zilei

Raiffeisen Bank a marcat un profit spectaculos in 2007

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2008-03-28 13:52

Raiffeisen Bank, noul sponsor al echipei nationale de fotbal, si-a majorat spectaculos profitul pe anul trecut, in conditiile efectuarii unor ivestitii masive pentru deschiderea a 167 de noi unitati bancare, a declarat astazi presedintele Raiffeisen, Steven van Groningen, in cadrul unei conferinte de presa (vezi comunicatul de presa si prezentarea in documentele atasate)

Profitul net (dupa impozitare) al Raiffeisen Bank România a crescut anul trecut cu 68,5% fată de cel din anul precedent, până la 314,5 milioane lei (94 milioane euro).

Profitul brut (inainte de impozitare) a fost de 387,8 milioane RON (116 milioane EUR) in crestere cu 80% fata de rezultatul anului 2006, de 215,4 milioane RON (61,1 milioane EUR).

Profitul obtinut de Raiffeisen a fost, de altfel, cea mai importanta realizare, dupa cum reiese si din prezentarea bancii.

De ce au crescut atat de putin activele Raiffeisen?

Daca ne uitam la activele bancii, acestea au consemnat o crestere modesta in 2007, de numai 7%. Care este explicatia?

Groningen: "Nu ne intereseaza neaparat activele cat mai ales ce produc ele. Asa incat daca ne uitam la credite (element principal al activelor bancii), vedem o crestere de 23,3% a imprumuturilor inregistrate in Romania, la 8,44 miliarde lei, sau de 37%, incluzand creditele externalizate."

"Asadar, creditele au crescut mult mai repede decat totalul bilantului, ponderea acestora fiind de 50% sau chiar de 60% daca includem si creditele externalizate", a adaugat presedintele Raiffeisen.

De ce a acordat Raiffeisen mai putine credite decat concurenta?

Insa nici in privinta evolutiei creditelor nu se poate spune ca este vorba de o crestere importanta, in comparatie cu alte banci. O alta intrebare se ridica, asadar: de ce a acordat Raiffeisen mai putine credite decat concurenta?

Steven van Groningen: "Banca noastra urmareste o crestere sanatoasa si echilibrata. Nu am vrut sa acordam credite ieftine si cu un risc mare, cum fac alte banci, in cautarea de cota de piata. E foarte usor sa dai credite, insa se pune problema sa si primesti banii inapoi. Daca m-ati pune sa caracterizez piata creditelor din 2007 v-as spune sa veniti sa vorbim in 2009. Atunci vom vedea cine sunt castigatorii si cine perdantii".

Presedintele Raiffeisen a precizat ca banca a renuntat la multe imprumuturi de valori mari, dar care nu aduceau suficient profit. "Noi ne-am concentrat pe un pret si cost acceptabil al imprumuturilor. De exemplu, noi nu am participat la licitatiile de creditare a municipalitatilor, de valori mari, dar care aduceau o dobanda mica", a precizat el.

In concluzia, banca a sacrificat cota de piata in privinta activelor in favoarea cresterii profitului.

Depozitele au crescut mai mult decat creditele

Depozitele Raiffeisen atrase de la clienti au ajuns la sfârsitul anului trecut la 12,9 miliarde lei, în crestere cu 30% fată de finalul anului precedent.

Veniturile nete din dobânzi ale Raiffeisen Bank România au sporit anul trecut cu 27,5% până la 666,3 milioane lei, în timp ce veniturile nete din comisioane au avansat cu 37,6% până la 649,4 milioane lei.

În termeni de rentabilitate, raportul cost/venituri a scăzut usor anul trecut, la 64% de la 68% în 2006, iar rentabilitatea capitalului propriu înainte de impozitare a sporit la 30,8% anul trecut de la 20,1% în 2006.

Numărul unitătilor bancare ale Raiffeisen Bank a ajuns la sfârsitul anului trecut la 433 de la 266 la sfârsitul lui 2006.

ComentariiAdauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Stirea ZileiCare sunt cele mai bune carduri de credit?

Pentru alegerea celui mai bun card de credit furnizat de banci, trebuie sa luam in calcul mai multe criterii, cele mai importante fiind, fireste, dobanda si comisioanele, precum si programele de plata in rate fara dobanda si bonusurile/reducerile oferite la plata cumparaturilor din magazinele detalii

Darea in plata: de ce este mai avantajoasa negocierea prin CSALB decat un proces in instanta

O instanta de judecata a respins, recent, cererea clientului unei banci pentru echilibrarea contractului de credit in baza legii privind darea in plata, intrucat cursul francului elvetian (CHF) fata de leu a crescut cu doar 50%, nu cu 52%, cum prevede Legea 77/2016. Decizia Judecatoriei detalii

Ce reclamatii au clientii bancilor si IFN-urilor

Cele mai multe reclamatii la adresa bancilor si IFN-urilor primite pe site-urile Reclamatiibanci.ro, Bancherul.ro si Ghiseulbancar.ro in saptamana 4-10 octombrie s-au referit la probleme in utilizarea aplicatiilor de mobile banking, raportarea restantelor la Biroul de Credit si detalii

BNR urca dobanda la 1,5%, contrar asteptarilor

Banca Nationala a Romaniei (BNR) a majorat dobanda de politica monetara cu un sfert de punct, se la 1,25% la 1,50%, contrar asteptarilor analistilor, care anticipau mentinerea ratei de referinta.
Economistul BCR, Ciprian Dascalu, considera ca BNR va amana in sedinta de astazi noul ciclu de crestere a dobanzii de referinta, din cauza recrudescentei epidemiei coronavirusului, valul patru fiind mai grav decat cele mai pesimiste asteptari. Comunicatul BNR: Hotărârile CA al BNR pe probleme de politică monetară
05.10.2021 "Consiliul de administraĹŁie al Băncii NaĹŁionale a României, întrunit în ședința de astăzi, 5 octombrie 2021, a hotărât următoarele: - majorarea ratei detalii

  

Ultimele Comentarii

 • BT pay

  Exact aceiasi problema ca dl Ionescu si dna Jeni am si eu. Daca aveti o solutie va rog? Multumesc ... detalii

 • YOU BRD

  Aplicatia MY BRD este inca functionala, o puteti reinstala din Google Play, App Store sau Windows ... detalii

 • YOU BRD

  Foarte proasta aplicatia.O vreau pe cea veche.Cum pot sa o reinstalez pe cea ... detalii

 • Buna ziua!

  Am instalat bt pay, am introdus numele și nr de telefon, îmi vine mesajul de confirmare prin SMS ... detalii

 • Rambursare anticipata

  Buna seara, Cum pot convinge funcționarul de la banca (in cazul meu BRD), ca rata pe care vreau ... detalii