BANCI | Stirea Zilei

Bancile se lupta sa obtina lichiditati de la Bank of England

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2008-03-18 09:41

Oferta de urgentă de luni a Bank of England, banca centrală a Marii Britanii, de 5 miliarde lire sterline în împrumuturi la 3 zile a fost suprasubscrisă de aproape cinci ori, deoarece institutiile financiare se luptă să obtină lichidităti în criza actuală globală a creditelor, arată Reuters.

Oferta "exceptională" a băncii centrale a fost rezultatul direct al înăspririi conditiilor din piata monetară si a avut ca scop reducerea dobânzilor pentru depozitele de tip overnight după o crestere bruscă, survenită în contextul vânzării băncii americane de investitii Bear Stearns.
"A fost o ofertă foarte solicitată, ceea ce nu este surprinzător, având în vedere la cât au ajuns dobânzile la depozitele overnight", a spus Russel Silberston, de la Investec Asset Management.

"Aceasta scoate în evidentă determinarea băncilor centrale de a mentine cât de cât ordinea pe pietele monetare la împrumuturile pe termen scurt", a adăugat Silberston.

Dobânzile la depozitele overnight în lire sterline de pe piata interbancară au urcat luni la peste 5,5% pe an, mult peste nivelul dobânzii de referintă a băncii centrale, de 5,25% pe an.

Bank of England a anuntat într-un comunicat, la fel ca si celelalte bănci centrale, că urmăreste foarte atent evolutiile din piată.

Scopul principal este recâstigarea încrederii, în conditiile în care institutiile financiare, îngrijorate de pierderile pe care le-ar putea înregistra alte bănci, au retineri în a împrumuta bani unele altora, sufocând sistemul financiar mondial.

Federal Reserve, banca centrală americană, si-a redus duminică rata de refinantare la 3,25% pe an si a permis unui număr de 20 de dealeri primari să folosească facilitatea într-o încercare de a calma nervozitatea de pe piete.

Miscarea din finalul săptămânii trecute a creat însă panică, iar bursele de pe tot globul au început să coboare, iar dobânzile interbancare au crescut brusc, determinând Bank of England să ia măsuri.

Dobânda Euribor la credite interbancare în euro negarantate la trei luni a urcat luni la un maxim al ultimelor două luni, de 4,652%, de la nivelul de vineri, de 4,617%.

Bank of England a anuntat că este pentru a doua oară de la declansarea crizei creditelor, în vara trecută, când face o astfel de operatiune prin care încearcă să calmeze nervozitatea din piete. Prima operatiune de acest gen a fost o licitatia de tip repo de 4,4 miliarde lire sterline de fonduri scadente după două zile, din 18 septembrie 2007.

Oferta de bani de luni a fost suprasubscrisă de aproape cinci ori, iar banca centrală a fost capabilă să satisfacă doar 21,19% din cerere.

Lira sterlină si-a adâncit deprecierea fată de dolar după primul anunt al Bank of England, pe fondul temerilor că sectorul financiar foarte dezvoltat din Marea Britanie a vulnerabilizat si mai mult moneda în fata turbulentelor de pe pietele financiare.

Analistii spun că, în cazul în care măsurile tehnice de injectare de lichiditate în piete nu au efectul scontat, Bank of England va trebui să reducă semnificativ dobânda cheie.

Bank of England a redus de două ori dobânzile - în decembrie si în februarie - de când a început criza creditelor în august 2007, iar analistii se asteaptă la o nouă reducere în mai.

Bank of England a fost însă împedicată să ia o decizie de relaxare mai agresivă a politicii monetare - în conditiile în care piata asteaptă o reducere cu până la un punct a ratei cheie a Fed în această săptămână - din cauza îngrijorărilor legate de accentuarea inflatiei.

Comentarii



Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  



Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Stirea Zilei



Ocean Credit incalca legea privind informarea clientilor inainte de acordarea unui credit

Ocean Credit nu respecta legea contractelor de credit, OUG 50/2010, privind informarea clientilor inainte de acordarea unui credit, astfel incat acestia sa fie constienti de costul unui imprumut si sa-l poata compara cu ofertele altor IFN-uri sau banci. Concret, detalii

Care banci au cele mai bune dobanzi la depozitele in lei?

Dobanzile la depozitele in lei platite de banci populatiei incep de la 4% pe an in cazul economiilor la termen de 1 luna si ajung la 6% pentru banii pastrati timp de un an. Pentru depozitele pe termen scurt, de 1 luna, cele mai ridicate dobanzi le gasim la detalii

Topul bancilor cu cele mai mari dobanzi la depozitele in euro

Bancile care platesc clientilor persoane fizice cele mai mari dobanzi la depozitele in euro pe termen de un an sunt Intesa Sanpaolo (3,5%), OTP Bank (3,25%) si Patria Bank (3,15%), conform clasamentului intocmit de Bancherul.ro. Topul a luat in calcul depozitele detalii

Vreti sa investiti in actiuni Transgaz? Google va recomanda 4 platforme pe care se fac fraude

Cand am vazut cat de multe fraude online cu actiuni Transgaz sau cu criptmonede se fac, m-am intrebat care ar putea fi motivele. Din reclamatiile cititorilor am constatat ca primul pas al inselatoriilor cu investitii in actiunile unor firme cunoscute, precum detalii

 



 

Ultimele Comentarii