BANCI | Stirea Zilei

Andreas Treichl, Erste Bank: Criza ne aduce profit

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2009-02-27 12:14

Indicatorii macroeconomici (deficitele bugetare, datoria externa) nu au legatura cu activitatea de retail a unei banci, iar noi profitam de acest lucru, a declarat astazi presedintele Erste Bank, Andreas Treichl, in cadrul conferintei de presa prilejuita de publicarea rezultatelor pe anul trecut.

"Analistii economici transfera situatia indicatorilor macroeconomici asupra activitatii bancilor de retail, ceea ce nu e corect. In situatii de criza, o banca de retail poate profita de situatia indicatorilor macroeconomici", a precizat Treichl.

Treichl a precizat ca anul trecut banca si-a majorat profitul si ca urmare a cresterii marjei de dobanda, pe fondul crizei de lichiditati.

"Cresterea marjei de dobanda nu inseamna ca clientii nostri platesc dobanzi mai mari. Avantajul Erste Group consta tocmai in faptul ca se poate refinanta la costuri mai mici", a precizat Treichl.

"Pentru noi este importanta aceasta majorare a ratei dobanzii nete, cauzata in principal de deprecierea monedelor nationale, inclusiv a coroanei cehe", a spus presedintele Erste Group.

La subsidiara din Cehia, Ceska Sporitelna, marja dobanzii nete a crescut de la 3,7% la 4,1% in 2008, in timp ce la BCR, marja de dobanda s-a majorat mult mai mult, de la 5,5% in 2007 la 6,8% in 2008.

Comparativ, la Banca Transilvania marja de dobanda se afla la 4,06%, fata de 4,24% in 2007.

La Slovenska Sporitelna marja dodanzii s-a mentinut si anul trecut la 4% in timp ce la Erste Bank Ungaria marja de dobanda a scazut de la 4,2% la 4%, in ciuda dobanzilor de referinta ridicate si a deprecierii forintului.

In Croatia, dobanda neta a crescut nesemnificativ, de la 3,4% la 3,5%.

Singurile doua subsidiare care au inregistrat majorari de dobanzi substantiale au fost cele din Serbia, de la 5,9% la 7,6% si Ucraina, de la 7,9% la 9,2%.

"Nu ne putem astepta la o scadere a dobanzilor (in Cehia), ceea ce are efecte pozitive asupra Erste, intrucat 30% din depozitele grupului se afla in Cehia. De aceea vreau sa demonstrez ca in acest fel noi putem profita de criza, in ciuda situatiei indicatorilor macroeconomici", a explicat Treichl.

Acesta a precizat ca banca are asigurata lichiditatea pentru acest an, atat in monedele locale, inclusiv lei, cat si in valuta, asa incat va putea fara probleme sa refinanteze creditele vechi si sa acorde noi imprumuturi.

Presedintele Erste Bank a mai spus ca BCR va continua sa deschida noi unitati in acest an si va obtine profit si in 2009.

ComentariiAdauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Stirea ZileiUn IFN le cere clientilor sa plateasca nu doar restantele, ci si ratele din viitor

O Institutie Financiara Nebancara (IFN) care acorda credite online le cere restantierilor, prin intermediul unei alte firme pe care o controleaza, sa achite nu doar datoriile din trecut, ci si dobanzile aferente ratelor care ar fi urmat sa le achite in urmatorii ani, ceea ce nu este detalii

Ce dobanzi au bancile la creditele de nevoi personale?

Dobanzile practicate de cele mai multe banci pentru creditele de nevoi personale destinate consumului nu mai sunt stabilite la niveluri standard ci sunt personalizate, in functie de mai multi factori, precum incasarea veniturilor in contul bancii sau istoricul de detalii

Topul creditelor ipotecare cu cele mai mici dobanzi fixe in primii 3-10 ani

Dobanzile fixe in primii 3-10 ani pentru un credit ipotecar variaza intre 5,75% si 9,90%, in functie de banca si de perioada cu dobanda nemodificata, conform ofertelor celor mai importante 10 banci. Dobanzile luate in calcul sunt cele standard, fara alte detalii

Cum raspunde ANPC la o reclamatie despre o frauda online: cu cuvintele bancii

Clientul unei banci (Unicredit) a fost fraudat online cu 25.000 de lei cu o asa-zisa investitie in actiuni pe site-ul Rominvest. (Atentie! Acest site functioneaza si in prezent, la acest link, https://dimensionaldreamscape.cam, dupa mai bine de o luna de la detalii

  

Ultimele Comentarii