BANCI | Stirea Zilei

Andreas Treichl, Erste Bank: Criza ne aduce profit

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2009-02-27 12:14

Indicatorii macroeconomici (deficitele bugetare, datoria externa) nu au legatura cu activitatea de retail a unei banci, iar noi profitam de acest lucru, a declarat astazi presedintele Erste Bank, Andreas Treichl, in cadrul conferintei de presa prilejuita de publicarea rezultatelor pe anul trecut.

"Analistii economici transfera situatia indicatorilor macroeconomici asupra activitatii bancilor de retail, ceea ce nu e corect. In situatii de criza, o banca de retail poate profita de situatia indicatorilor macroeconomici", a precizat Treichl.

Treichl a precizat ca anul trecut banca si-a majorat profitul si ca urmare a cresterii marjei de dobanda, pe fondul crizei de lichiditati.

"Cresterea marjei de dobanda nu inseamna ca clientii nostri platesc dobanzi mai mari. Avantajul Erste Group consta tocmai in faptul ca se poate refinanta la costuri mai mici", a precizat Treichl.

"Pentru noi este importanta aceasta majorare a ratei dobanzii nete, cauzata in principal de deprecierea monedelor nationale, inclusiv a coroanei cehe", a spus presedintele Erste Group.

La subsidiara din Cehia, Ceska Sporitelna, marja dobanzii nete a crescut de la 3,7% la 4,1% in 2008, in timp ce la BCR, marja de dobanda s-a majorat mult mai mult, de la 5,5% in 2007 la 6,8% in 2008.

Comparativ, la Banca Transilvania marja de dobanda se afla la 4,06%, fata de 4,24% in 2007.

La Slovenska Sporitelna marja dodanzii s-a mentinut si anul trecut la 4% in timp ce la Erste Bank Ungaria marja de dobanda a scazut de la 4,2% la 4%, in ciuda dobanzilor de referinta ridicate si a deprecierii forintului.

In Croatia, dobanda neta a crescut nesemnificativ, de la 3,4% la 3,5%.

Singurile doua subsidiare care au inregistrat majorari de dobanzi substantiale au fost cele din Serbia, de la 5,9% la 7,6% si Ucraina, de la 7,9% la 9,2%.

"Nu ne putem astepta la o scadere a dobanzilor (in Cehia), ceea ce are efecte pozitive asupra Erste, intrucat 30% din depozitele grupului se afla in Cehia. De aceea vreau sa demonstrez ca in acest fel noi putem profita de criza, in ciuda situatiei indicatorilor macroeconomici", a explicat Treichl.

Acesta a precizat ca banca are asigurata lichiditatea pentru acest an, atat in monedele locale, inclusiv lei, cat si in valuta, asa incat va putea fara probleme sa refinanteze creditele vechi si sa acorde noi imprumuturi.

Presedintele Erste Bank a mai spus ca BCR va continua sa deschida noi unitati in acest an si va obtine profit si in 2009.

ComentariiAdauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Stirea ZileiCare banci au cele mai mici dobanzi pentru un descoperit de cont?

Cele mai mici dobanzi pentru un credit tip descoperit de cont (card) le gasim, in ordine, la CEC Bank, Garanti BBVA, Eximbank si Banca Transilvania (BT), cu dobanzi in jurul a 14% pe an, conform topului realizat de Bancherul.ro. La primele trei banci enumerate detalii

Topul bancilor cu cele mai mici dobanzi la creditele de nevoi personale

Bancile cu cele mai mici dobanzi la creditele de nevoi personale in lei sunt Banca Transilvania, Garanti BBVA si CEC Bank, conform topului realizat de Bancherul.ro. Topul a luat in calcul dobanzile standard la credite, fara alte reduceri, precum cele detalii

Ce se intampla daca schimbam ratele la credite, cum vrea ANPC

Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorului (ANPC) a amendat bancile pentru modul de calcul al ratelor la credite, in rate egale, astfel ca le-a propus schimbarea in rate descrescatoare. Sa vedem ce inseamna schimbarea ratelor din rate egale in rate detalii

Cum si-au majorat bancile profitul cu 70%

Sistemul bancar romanesc, compus din 31 de banci si Creditcoop, si-a majorat substantial profitul net in primul trimestru din acest an, cu 70% fata de perioada anterioara din anul precedent, la 3,3 miliarde lei, de la 1,9 miliarde lei. Cum se explica aceasta detalii

  

Ultimele Comentarii