www.bancherul.ro
Publicatie online stiri bancareAndreas Treichl, Erste Bank: Criza ne aduce profit

Autor: Bancherul.ro
2009-02-27 12:14
Indicatorii macroeconomici (deficitele bugetare, datoria externa) nu au legatura cu activitatea de retail a unei banci, iar noi profitam de acest lucru, a declarat astazi presedintele Erste Bank, Andreas Treichl, in cadrul conferintei de presa prilejuita de publicarea rezultatelor pe anul trecut.

"Analistii economici transfera situatia indicatorilor macroeconomici asupra activitatii bancilor de retail, ceea ce nu e corect. In situatii de criza, o banca de retail poate profita de situatia indicatorilor macroeconomici", a precizat Treichl.

Treichl a precizat ca anul trecut banca si-a majorat profitul si ca urmare a cresterii marjei de dobanda, pe fondul crizei de lichiditati.

"Cresterea marjei de dobanda nu inseamna ca clientii nostri platesc dobanzi mai mari. Avantajul Erste Group consta tocmai in faptul ca se poate refinanta la costuri mai mici", a precizat Treichl.

"Pentru noi este importanta aceasta majorare a ratei dobanzii nete, cauzata in principal de deprecierea monedelor nationale, inclusiv a coroanei cehe", a spus presedintele Erste Group.

La subsidiara din Cehia, Ceska Sporitelna, marja dobanzii nete a crescut de la 3,7% la 4,1% in 2008, in timp ce la BCR, marja de dobanda s-a majorat mult mai mult, de la 5,5% in 2007 la 6,8% in 2008.

Comparativ, la Banca Transilvania marja de dobanda se afla la 4,06%, fata de 4,24% in 2007.

La Slovenska Sporitelna marja dodanzii s-a mentinut si anul trecut la 4% in timp ce la Erste Bank Ungaria marja de dobanda a scazut de la 4,2% la 4%, in ciuda dobanzilor de referinta ridicate si a deprecierii forintului.

In Croatia, dobanda neta a crescut nesemnificativ, de la 3,4% la 3,5%.

Singurile doua subsidiare care au inregistrat majorari de dobanzi substantiale au fost cele din Serbia, de la 5,9% la 7,6% si Ucraina, de la 7,9% la 9,2%.

"Nu ne putem astepta la o scadere a dobanzilor (in Cehia), ceea ce are efecte pozitive asupra Erste, intrucat 30% din depozitele grupului se afla in Cehia. De aceea vreau sa demonstrez ca in acest fel noi putem profita de criza, in ciuda situatiei indicatorilor macroeconomici", a explicat Treichl.

Acesta a precizat ca banca are asigurata lichiditatea pentru acest an, atat in monedele locale, inclusiv lei, cat si in valuta, asa incat va putea fara probleme sa refinanteze creditele vechi si sa acorde noi imprumuturi.

Presedintele Erste Bank a mai spus ca BCR va continua sa deschida noi unitati in acest an si va obtine profit si in 2009.