BANCI | Stirea Zilei

Isarescu: Atragerea fondurilor europene, cea mai importanta problema a Romaniei

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2008-03-15 20:45

Atragerea fondurilor europene este cea mai importantŃ problemŃ a RomÔniei, iar dacŃ procesul de accesare a banilor nu se va ţmbunŃtŃti, atunci statul va continua sŃ fie un contribuitor net la bugetul UE, a declarat, vineri, guvernatorul BŃncii Nationale a RomÔniei (BNR), Mugur IsŃrescu.

DificultŃtile ţntÔmpinate ţn atragerea acestor fonduri subliniazŃ o serie de alte disfunctionalitŃti, a afirmat guvernatorul, prezent la un seminar pe teme economice.

"Accesarea acestor bani, din experienta altor state, ajunge la paradox. Zonele cele mai nevoiase, pot accesa mai greu fonduri, ţntrucÔt acest proces presupune calificare, administratie durabilŃ", a spus IsŃrescu, citat de Mediafax.

Oficialul bŃncii centrale a fŃcut o scurtŃ comparatie ţntre RomÔnia si alte state din UE, respectiv Cehia, Polonia, Ungaria si Slovacia, privind atragerea de fonduri ţn primul an dupŃ aderare.

Astfel, gradul de accesare din RomÔnia s-a situat la circa jumŃtate din nivelul tŃrilor mentionate.

De asemenea, guvernatorul BNR a subliniat cŃ RomÔnia a fost singurul stat care s-a regŃsit ţn pozitia de contribuitor net la bugetul UE.

Oficialul BNR a arŃtat cŃ la acest moment este important ca fondurile sŃ fie atrase, nu sŃ se discute dacŃ alocarea acestora a fost negociatŃ corect.

"Mi se pare o asezare echilibratŃ, rŃmÔne doar problema accesŃrii. DacŃ ţnsŃ capacitatea administrativŃ este cea mai disfunctionalŃ, atunci alocarea de 1,1% (din totalul fondurilor UE - n.r.) este redusŃ, dar aceasta este mai degrabŃ problema noastrŃ, decÔt a UE", a spus IsŃrescu.

Guvernatorul a sugerat cŃ ar trebui analizate situatiile Spaniei si Portugaliei, acestea fiind exemple care ar trebui luate ţn consideratie.

De asemenea, oficialul BNR a arŃtat cŃ printre provocŃrile legate de absorbtia fondurilor se numŃrŃ mentinerea unei cresteri economice ridicate, asigurarea cofinantŃrii si ţmbunŃtŃtirea capacitŃtii administrative.

O altŃ problemŃ la care s-a referit guvernatorul a fost aceea a situatiei terenurilor din RomÔnia, arŃtÔnd cŃ acestea sunt "pline de murdŃrii si neţngrijite".

"Cel putin jumŃtate din terenuri sunt cumpŃrate din considerente imobiliare si nu sunt folosite. MŃ ţntreb, ca finantist, dacŃ o dezbatere despre virtutiile politicii fiscale va curŃta terenurile", spus IsŃrescu.

ComentariiAdauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Stirea ZileiTopul creditelor ipotecare cu cele mai mici dobanzi fixe in primii 3-10 ani

Dobanzile fixe in primii 3-10 ani pentru un credit ipotecar variaza intre 5,75% si 9,90%, in functie de banca si de perioada cu dobanda nemodificata, conform ofertelor celor mai importante 10 banci. Dobanzile luate in calcul sunt cele standard, fara alte detalii

Cum raspunde ANPC la o reclamatie despre o frauda online: cu cuvintele bancii

Clientul unei banci (Unicredit) a fost fraudat online cu 25.000 de lei cu o asa-zisa investitie in actiuni pe site-ul Rominvest. (Atentie! Acest site functioneaza si in prezent, la acest link, https://dimensionaldreamscape.cam, dupa mai bine de o luna de la detalii

Dobanzile la creditele online ale IFN-urilor, plafonate prin lege la 365% pe an, fata de 70.000% cat erau pana acum

Parlamentul a adoptat o lege prin care dobanzile (DAE) la creditele online acordate de IFN-uri (Institutii Financiare Nebancare) sunt plafonate la 1% pe zi (365% pe an) in cazul imprumuturilor de maxim 5.000 de lei, 0,8% pe zi (292% pe an) la cele de pana la 10.000 de lei si 0,6% pe detalii

Revolut isi obliga clientii sa plateasca credite facute prin fraude online

„Ace╚Öti escroci de la Neocapital nu numai ca m-au pacalit sa le transfer foarte mul╚Ťi bani, dar au ini╚Ťiat ╚Öi un credit de nevoi personale direct din aplica╚Ťia Revolut iar eu acum trebuie sa pl─âtesc rate pentru acest credit”, se plange un cititor, la detalii

  

Ultimele Comentarii