BANCI | Stirea Zilei

Isarescu: Atragerea fondurilor europene, cea mai importanta problema a Romaniei

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2008-03-15 20:45

Atragerea fondurilor europene este cea mai importantŃ problemŃ a RomÔniei, iar dacŃ procesul de accesare a banilor nu se va ţmbunŃtŃti, atunci statul va continua sŃ fie un contribuitor net la bugetul UE, a declarat, vineri, guvernatorul BŃncii Nationale a RomÔniei (BNR), Mugur IsŃrescu.

DificultŃtile ţntÔmpinate ţn atragerea acestor fonduri subliniazŃ o serie de alte disfunctionalitŃti, a afirmat guvernatorul, prezent la un seminar pe teme economice.

"Accesarea acestor bani, din experienta altor state, ajunge la paradox. Zonele cele mai nevoiase, pot accesa mai greu fonduri, ţntrucÔt acest proces presupune calificare, administratie durabilŃ", a spus IsŃrescu, citat de Mediafax.

Oficialul bŃncii centrale a fŃcut o scurtŃ comparatie ţntre RomÔnia si alte state din UE, respectiv Cehia, Polonia, Ungaria si Slovacia, privind atragerea de fonduri ţn primul an dupŃ aderare.

Astfel, gradul de accesare din RomÔnia s-a situat la circa jumŃtate din nivelul tŃrilor mentionate.

De asemenea, guvernatorul BNR a subliniat cŃ RomÔnia a fost singurul stat care s-a regŃsit ţn pozitia de contribuitor net la bugetul UE.

Oficialul BNR a arŃtat cŃ la acest moment este important ca fondurile sŃ fie atrase, nu sŃ se discute dacŃ alocarea acestora a fost negociatŃ corect.

"Mi se pare o asezare echilibratŃ, rŃmÔne doar problema accesŃrii. DacŃ ţnsŃ capacitatea administrativŃ este cea mai disfunctionalŃ, atunci alocarea de 1,1% (din totalul fondurilor UE - n.r.) este redusŃ, dar aceasta este mai degrabŃ problema noastrŃ, decÔt a UE", a spus IsŃrescu.

Guvernatorul a sugerat cŃ ar trebui analizate situatiile Spaniei si Portugaliei, acestea fiind exemple care ar trebui luate ţn consideratie.

De asemenea, oficialul BNR a arŃtat cŃ printre provocŃrile legate de absorbtia fondurilor se numŃrŃ mentinerea unei cresteri economice ridicate, asigurarea cofinantŃrii si ţmbunŃtŃtirea capacitŃtii administrative.

O altŃ problemŃ la care s-a referit guvernatorul a fost aceea a situatiei terenurilor din RomÔnia, arŃtÔnd cŃ acestea sunt "pline de murdŃrii si neţngrijite".

"Cel putin jumŃtate din terenuri sunt cumpŃrate din considerente imobiliare si nu sunt folosite. MŃ ţntreb, ca finantist, dacŃ o dezbatere despre virtutiile politicii fiscale va curŃta terenurile", spus IsŃrescu.

ComentariiAdauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Stirea ZileiAm vazut 17 clipuri false cu Mugur Isarescu, pe Facebook, intr-o singura zi

Facebook e plina de pagini cu videoclipuri false cu Mugur Isarescu, guvernatorul BNR (Banca Nationala a Romaniei), in care acesta recomanda romanilor sa investeasca intr-o asa-zisa platforma realizata de banca nationala impreuna cu Rompetrol, pentru a se obtine castiguri detalii

De ce nu opreste Facebook videoclipurile trucate cu Mugur Isarescu?

Cel putin patru videoclipuri false cu Mugur Isarescu am vazut astazi pe Facebook, la o saptamana de cand Banca Nationala a Romaniei (BNR) a semnalat tentativa de frauda online tip deepfake. "In ultima perioad─â, pe mai multe platforme ╚Öi re╚Ťele de detalii

Trei banci dispar in acest an, concurenta scade

Desi revolutia digitalizarii incurajeaza infiintarea de noi firme fintech care pot stimula competitia dintre banci, in folosul populatiei si firmelor, piata bancara romaneasca trece acum printr-un intens proces de consolidare a bancilor mari, prin disparitia unor jucatori mai detalii

BRD a facut un profit record, dar cate reclamatii a avut, cate fraude online, de cate ori nu a mers aplicatia YOU?

„Rezultate financiare excelente”, „performanta exceptionala in finantare”, „volum impresionant de credite”, „activitate robusta de leasing”. O abundenta de epitete euforice si de cifre financiare record, in detalii

  

Ultimele Comentarii