BANCI | Stirea Zilei

Isarescu: Atragerea fondurilor europene, cea mai importanta problema a Romaniei

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2008-03-15 20:45

Atragerea fondurilor europene este cea mai importantă problemă a României, iar dacă procesul de accesare a banilor nu se va îmbunătăti, atunci statul va continua să fie un contribuitor net la bugetul UE, a declarat, vineri, guvernatorul Băncii Nationale a României (BNR), Mugur Isărescu.

Dificultătile întâmpinate în atragerea acestor fonduri subliniază o serie de alte disfunctionalităti, a afirmat guvernatorul, prezent la un seminar pe teme economice.

"Accesarea acestor bani, din experienta altor state, ajunge la paradox. Zonele cele mai nevoiase, pot accesa mai greu fonduri, întrucât acest proces presupune calificare, administratie durabilă", a spus Isărescu, citat de Mediafax.

Oficialul băncii centrale a făcut o scurtă comparatie între România si alte state din UE, respectiv Cehia, Polonia, Ungaria si Slovacia, privind atragerea de fonduri în primul an după aderare.

Astfel, gradul de accesare din România s-a situat la circa jumătate din nivelul tărilor mentionate.

De asemenea, guvernatorul BNR a subliniat că România a fost singurul stat care s-a regăsit în pozitia de contribuitor net la bugetul UE.

Oficialul BNR a arătat că la acest moment este important ca fondurile să fie atrase, nu să se discute dacă alocarea acestora a fost negociată corect.

"Mi se pare o asezare echilibrată, rămâne doar problema accesării. Dacă însă capacitatea administrativă este cea mai disfunctională, atunci alocarea de 1,1% (din totalul fondurilor UE - n.r.) este redusă, dar aceasta este mai degrabă problema noastră, decât a UE", a spus Isărescu.

Guvernatorul a sugerat că ar trebui analizate situatiile Spaniei si Portugaliei, acestea fiind exemple care ar trebui luate în consideratie.

De asemenea, oficialul BNR a arătat că printre provocările legate de absorbtia fondurilor se numără mentinerea unei cresteri economice ridicate, asigurarea cofinantării si îmbunătătirea capacitătii administrative.

O altă problemă la care s-a referit guvernatorul a fost aceea a situatiei terenurilor din România, arătând că acestea sunt "pline de murdării si neîngrijite".

"Cel putin jumătate din terenuri sunt cumpărate din considerente imobiliare si nu sunt folosite. Mă întreb, ca finantist, dacă o dezbatere despre virtutiile politicii fiscale va curăta terenurile", spus Isărescu.

ComentariiAdauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Stirea ZileiDobanda creditelor de nevoi personale, in scadere la 12,23%

Dobanda Anuala Efectiva (DAE) la creditele de nevoi personale a scazut in luna aprilie la 12,23%, de la 12,49% cat era in luna martie, conform topului realizat de Bancherul.ro, care a luat in calcul 23 de astfel de imprumuturi din oferta unui numar de 13 banci. Clasamentul include doar detalii

Care sunt cardurile de credit cu cele mai mici dobanzi?

Cardurile de credit emise de CEC Bank, Libra Bank si Idea Bank au cele mai mici dobanzi dintre ofertele celor 14 banci luate in calcul in clasamentul realizat de Bancherul.ro. Dobanzile practicate de cele trei banci se incadreaza intre 13% la CEC Bank, 14% la Libra Bank si 19% la Idea detalii

Dobanzile pentru un descoperit de card (overdraft) variaza intre 10% si 17%

Dobanzile pentru un credit tip descoperit de card/cont (overdraft) practicate de un numar de 10 dintre cele mai importante banci variaza intre 10% si aproape 17% pe an, conform topului realizat de Bancherul.ro, pe baza informatiilor publicate de banci. Cea mai mica dobanda pentru un detalii

La Raiffeisen Bank nu se mai pot face depozite in lei la ghisee

Dupa ce in 2019 a eliminat din oferta depozitele in euro, Raiffeisen Bank devine acum prima banca din Romania care nu accepta depozite in lei la ghisee si nici pe termene mai scurte de un an. La Raiffeisen Bank se poate face acum un depozit in lei doar din aplicatia de mobile/internet detalii

  

Ultimele Comentarii