BANCI | Stirea Zilei

Isarescu: Atragerea fondurilor europene, cea mai importanta problema a Romaniei

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2008-03-15 20:45

Atragerea fondurilor europene este cea mai importantã problemã a României, iar dacã procesul de accesare a banilor nu se va îmbunãtãti, atunci statul va continua sã fie un contribuitor net la bugetul UE, a declarat, vineri, guvernatorul Bãncii Nationale a României (BNR), Mugur Isãrescu.

Dificultãtile întâmpinate în atragerea acestor fonduri subliniazã o serie de alte disfunctionalitãti, a afirmat guvernatorul, prezent la un seminar pe teme economice.

"Accesarea acestor bani, din experienta altor state, ajunge la paradox. Zonele cele mai nevoiase, pot accesa mai greu fonduri, întrucât acest proces presupune calificare, administratie durabilã", a spus Isãrescu, citat de Mediafax.

Oficialul bãncii centrale a fãcut o scurtã comparatie între România si alte state din UE, respectiv Cehia, Polonia, Ungaria si Slovacia, privind atragerea de fonduri în primul an dupã aderare.

Astfel, gradul de accesare din România s-a situat la circa jumãtate din nivelul tãrilor mentionate.

De asemenea, guvernatorul BNR a subliniat cã România a fost singurul stat care s-a regãsit în pozitia de contribuitor net la bugetul UE.

Oficialul BNR a arãtat cã la acest moment este important ca fondurile sã fie atrase, nu sã se discute dacã alocarea acestora a fost negociatã corect.

"Mi se pare o asezare echilibratã, rãmâne doar problema accesãrii. Dacã însã capacitatea administrativã este cea mai disfunctionalã, atunci alocarea de 1,1% (din totalul fondurilor UE - n.r.) este redusã, dar aceasta este mai degrabã problema noastrã, decât a UE", a spus Isãrescu.

Guvernatorul a sugerat cã ar trebui analizate situatiile Spaniei si Portugaliei, acestea fiind exemple care ar trebui luate în consideratie.

De asemenea, oficialul BNR a arãtat cã printre provocãrile legate de absorbtia fondurilor se numãrã mentinerea unei cresteri economice ridicate, asigurarea cofinantãrii si îmbunãtãtirea capacitãtii administrative.

O altã problemã la care s-a referit guvernatorul a fost aceea a situatiei terenurilor din România, arãtând cã acestea sunt "pline de murdãrii si neîngrijite".

"Cel putin jumãtate din terenuri sunt cumpãrate din considerente imobiliare si nu sunt folosite. Mã întreb, ca finantist, dacã o dezbatere despre virtutiile politicii fiscale va curãta terenurile", spus Isãrescu.

Comentarii



Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  



Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Stirea Zilei



Cum raspunde ANPC la o reclamatie despre o frauda online: cu cuvintele bancii

Clientul unei banci (Unicredit) a fost fraudat online cu 25.000 de lei cu o asa-zisa investitie in actiuni pe site-ul Rominvest. (Atentie! Acest site functioneaza si in prezent, la acest link, https://dimensionaldreamscape.cam, dupa mai bine de o luna de la detalii

Dobanzile la creditele online ale IFN-urilor, plafonate prin lege la 365% pe an, fata de 70.000% cat erau pana acum

Parlamentul a adoptat o lege prin care dobanzile (DAE) la creditele online acordate de IFN-uri (Institutii Financiare Nebancare) sunt plafonate la 1% pe zi (365% pe an) in cazul imprumuturilor de maxim 5.000 de lei, 0,8% pe zi (292% pe an) la cele de pana la 10.000 de lei si 0,6% pe detalii

Revolut isi obliga clientii sa plateasca credite facute prin fraude online

„AceÈ™ti escroci de la Neocapital nu numai ca m-au pacalit sa le transfer foarte mulÈ›i bani, dar au iniÈ›iat È™i un credit de nevoi personale direct din aplicaÈ›ia Revolut iar eu acum trebuie sa plătesc rate pentru acest credit”, se plange un cititor, la detalii

Nimeni nu poate opri Facebook sa faca profit din promovarea fraudelor online

A trecut mai bine de o luna de zile, din 5 februarie 2024, de cand Banca Nationala a Romaniei (BNR) a publicat un comunicat in care atragea atentia asupra clipurilor false (deepfake) care circula pe Facebook cu guvernatorul Mugur Isarescu recomandand diverse „platforme detalii

 



 

Ultimele Comentarii