BANCI | Analiza

Almunia: Inflatia impiedica intrarea Slovaciei in zona euro

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2007-11-10 17:57

Slovacia ar putea să îndeplinească criteriul privind deficitul bugetar necesar pentru aderarea la zona euro, dar trebuie să arată că poate controla accentuarea presiunilor inflationiste, a arătat, vineri, Comisia Europeană (CE), citată de Reuters.

Comisarul european pentru probleme economice si monetare, Joaquin Almunia, a refuzat să spună dacă Slovacia va primi aprobarea de a se alătura zonei euro în 2009 si a observat că prognozele indică o nouă accentuare a inflatiei.

"În conformitate cu politicile actuale, estimăm că în 2009 va fi un nivel de 3%. Problema sustenabilitătii trebuie luată atent în considerare când vom redacta raportul, în primăvara viitoare", a spus Almunia, referitor la un raport al Comisiei despre progresele Slovaciei, care va fi realizat în mai 2008.

"Sper că evaluarea din mai 2008 va fi pozitivă, dar nu o pot anticipa", a spus oficialul european, la o conferintă de presă, după publicarea celei de a doua dintre prognozele economice bianuale.

În conformitate cu estimările, Slovacia îsi va reduce deficitul cu 1% până la 2,7% din produsul intern brut, sub plafonul de 3% al zonei euro, iar în 2008 îl va coborî până la 2,3%.

În timp ce estimările pentru cresterea economică arată o accelerare până la 8,7% în 2007, prognozele pentru inflatie arată aproape o dublare fată de nivelul de 1,7% de anul acesta, care ridică semne de întrebare dacă preturile sunt destul de stabile pentru ca tara să poată deveni membră a zonei euro.

Premierul slovac Robert Fico a spus că este îngrijorat că tării sale i-ar putea fi refuzat accesul la zona euro anul viitor, în pofida faptului că respectă criteriile de la Maastricht.

"Vreau să arăt că guvernul slovac este îngrijorat că există o serie de criterii noi, nescrise, care ar putea limita semnificativ ambitia Republicii Slovace", a spus Fico, la o conferintă de afaceri tinută luna trecută la Bratislava.

Almunia a mai spus că printre celelalte tări care nu sunt încă membre ale zonei euro, Polonia si România fac eforturi să îsi gestioneze mai bine finantele publice.

Deficitul Poloniei va fi de 2,7% din PIB în 2007, dar în 2008 se va adânci până la 3,2%, ca urmare a încetinirii cresterii economice, a reducerii contributiilor sociale si a provizionelor pentru facilităti pentru impozitul pe venit al persoanelor fizice. În 2009, Polonia va avea un deficit de 3,1% din PIB, peste plafonul Uniunii Europene.

"Dacă nicio decizie politică nu va schimba estimările, atunci Polonia nu poate fi scutită de procedura pentru deficit excesiv", a spus Almunia, cu referire la măsurile disciplinare impuse de UE tărilor ale căror deficite depăsesc plafonul de 3%.

"Prefer să astept primele discutii cu noul ministru de finante, ca să obtin informatii despre prioritătile si strategiile noului guvern", a spus comisarul european, cu referire la noua administratie, rezultată după alegerile de luna trecută.

Polonia nu are o tintă oficială pentru aderarea la zona euro, dar oficialii polonezi au spus că vor adopta moneda unică europeană cel mai devreme în 2012.

În România, o crestere a salariilor din sectorul public si cheltuielile sociale ar putea urca deficitul bugetar până la 2,7% în 2007, pentru ca de anul viitor să depăsească plafonul impus de UE, adâncindu-se până la 3,2% din PIB în 2008 si la 3,9% în 2009, mai arată documentul Comisiei Europene.

"Prognoza ia în calcul aproape o dublare a pensiilor în 2008 si 2009, fată de nivelul din 2007", a mai spus Almunia.

Revenirea treptată a cresterii economice în Ungaria ar putea contribui la scăderea deficitului bugetar, de la 9,2% din PIB anul trecut până la un nivel de 6,4% în 2007, respectiv 4,2% în 2008 si 3,8% în 2009.

În pofida faptului că deficitul Ungariei s-a mentinut mult peste plafonul de 3% din PIB, Almunia a comentat pozitiv ceea ce a denumit "rigoarea" cu care guvernul de la Budapesta a căutat să îsi gestioneze finantele publice.

Cresterea economică, afectată de eforturile de consolidare lansate la jumătatea lui 2006 de către oficialii de la Budapesta, se va relua, iar anul acesta si va ajunge la un avans al PIB de 2%, care se va accentua până la 2,6% în 2008, mai estimează Comisia Europeană, citată de Reuters.

ComentariiAdauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: AnalizaIRCC, indicele pentru dobanzile variabile la credite, scade la 1,88%

Indicele de referinta pentru creditele consumatorilor (IRCC), care intra in calculul dobanzilor variabile la creditele in lei, valabile mai ales la creditele pentru locuinte, inclusiv la cele garantate de stat prin programul Noua Casa, scade la 1,88% de la 1 ianuarie 2021, urmand a fi valabil pe detalii

Creditele ipotecare si pentru firme isi continua cresterea sustinuta, in timp ce imprumuturile pentru consum stagneaza

Soldul creditelor in lei pentru locuinte si al finantarilor pentru firme acordate de banci si-au continuat cresterea in luna noiembrie 2020, intr-un ritm sustinut, mai ridicat decat cel din anul precedent, in ciuda crizei COVID-19, in timp ce imprumuturile pentru consum destinate populatiei au detalii

Crestere spectaculoasa a depunerilor de numerar la ATM-uri

Depunerile de numerar la ATM-urile bancilor a crescut spectaculos in trimestrul trei al acestui an, ceea ce arata preferinta tot mai mare a romanilor pentru folosirea cardurilor pentru platile la magazine sau online, comportament stimulat probabil si de epidemia de coronavirus. Conform detalii

Ce castiguri au obtinut fondurile de investitii in 2020

Cele mai performante 5 fonduri de investitii în ultimele 12 luni au înregistrat randamente anuale nete între 6,4% și 17,6%, anunta intr-un comunicat Asociatia Administratorilor de Fonduri (AAF). Cel mai performant fond de investitii a fost BT Energy, administrat de BT detalii