ECONOMIE | Analize economice

Rezultatul economic pe 2023, tot +2,1% dar cu 7 miliarde lei mai mare

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Dan Palangean
2024-04-24 09:54

INS a confirmat creșterea economică de 2,1% în termeni reali pentru anul 2023 în varianta provizorie 2. Aceasta va rămâne valabilă timp de un an, până la recalcularea pe valori semidefinitive, pentru ca rezultatul definitiv să fie dat publicității după doi ani.

Totodată, ultimul trimestru al anului trecut a rămas cu scăderea de 0,5% față de trimestrul anterior ( pe date cu an de referință 2020), deși a marcat un spor de 3% brut și 1,1% pe seria ajustată sezonier comparativ cu T4 2022.

În traducere, rezultatul a fost ușor peste așteptări iar finalul de an apare ceva mai puțin bun prin efect de bază, pentru că T3 a marcat cele mai bune realizări de la un an la altul. Ceea ce se poate oberva din datele calculate de INS cu noua bază de referință, unde ceea ce contează pentru creșterea reală de ansamblu sunt valorile brute.

În termeni nominali, dincolo de diferențele relativ minore înregistrate pentru primele trei trimestre față de varianta anterioară (denumită tehnic provizorie 1), se remarcă modificarea substanțială a rezultatului pentru ultimul trimestru al anului, cu aproape 7 miliarde lei în plus, ceea ce a trimis valoarea oficială a PIB 2023 peste pragul de 1.600 miliarde lei.

Foarte important din perspectiva parametrilor macroeconomici, recalcularea rezultatului economic în varianta provizorie 2 a trimis nivelul datoriei publice comunicat recent pentru luna ianuarie 2024 de la 50,2% din PIB la 49,9% din PIB, exact sub pragul de 50% de la care legislația obligă la luarea unor măsuri de austeritate, inclusiv înghețarea salariilor publice.

Contribuțiile pe sectoare de activitate la formarea PIB au rămas aproape identice cu varianta inițială, cu construcțiile la +0,8 puncte procentuale influență de avansul economic, sectorul IT și agricultura cu câte 0,4 pp și activitățile profesionale la +0,3 pp, industria figurând de minus cu -0,5pp. Singura modificare, altminteri minoră, a fost reducerea influenței sectorului comercial de la +0,2pp la +0,1pp.

Pe partea de utilizare, s-a majorat semnificativ consumul final efectiv total de la +2,3 pp la +2,8 pp, mai puțin la populație ( de la +1,8 pp la +2 pp) și mai mult la administrația publică (+0,3 pp la +0,6 pp). Formarea brută de capital a urcat de la +2,9 pp până la +3,6 pp ca influență pe avansul PIB, în timp ce variația stocurilor a ajuns de la -3,1 pp la -4,3 pp, valoare care ar trebui să atragă atenția.

 

Taguri: statistici economice  Institutul National de Statistica (INS)  Macroeconomie  Produsul Intern Brut (PIB)  

Comentarii



Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  



Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Analize economice



România a trecut pe poziția a doua în UE la inflația anuală, după Belgia

România a trecut pe poziția a doua în UE în ce privește inflația anuală, după Belgia, conform datelor publicate de Eurostat. După o nouă scădere semnificativă (-0,5 puncte procentuale față de luna precedentă), avansul prețurilor detalii

Inflația, redusă la 4,94%, în pofida scumpirii gazelor naturale

Inflația anuală a scăzut în iunie 2024 până la 4,94%, potrivit datelor publicate de INS. În a șasea lună a anului, prețurile au crescut per total cu 0,24%, sub nivelul consemnat în iunie 2023 (+0,40%). Produsele alimentare s-au detalii

Comerțul cu amănuntul, în scădere ușoară in mai 2024, față de luna anterioară

Cifra de afaceri din comerțul cu amănuntul (fără autovehicule și motociclete) a scăzut în mai 2024 față de luna anterioară cu -1,6% pe seria brută și -0,4% pe seria ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, conform datelor detalii

Din Home Bank poti bloca/debloca platile cu cardul in strainatate sau pentru criptomonede si jocuri de noroc

Pentru siguranța clienților, ING a lansat o nouă secțiune „Permisiuni” în Home’Bank, care le oferă acestora posibilitatea de a dezactiva complet tipurile de tranzacții cu cardul pe care nu le folosesc, anunta banca intr-un comunicat, in care adauga: Astfel, detalii

 



 

Ultimele Comentarii