ECONOMIE | Analize economice

Deficitul comercial lunar a revenit peste cota de 2 miliarde euro

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Dan Palangean
2024-04-10 12:38

Exporturile României au fost în februarie 2024 de aproape 8 miliarde euro (+0,2% față de aceeași lună a anului anterior), în timp ce importurile au însumat ceva mai mult de 10 miliarde euro (+1,2%), potrivit datelor publicate de INS.

Astfel, deficitul comercial a crescut la 2.174 milioane euro (+10% față de luna precedentă și +6% în raport cu aceeași lună a anului anterior).

După primele două luni ale anului curent, gradul de acoperire al importurilor cu exporturile efectuate a crescut la 81,8%, peste valorile consemnate pe parcursul celor patru ani anteriori. De remarcat trecerea după 8 luni în domeniul pozitiv atât a evoluției exporturilor cât și a importurilor, cu un avantaj pentru acestea din urmă, de unde și revenirea peste cota de 2 miliarde euro deficit lunar.

Minusul acumulat pe segmentul de mărfuri în februarie 2024 a reprezentat 1,2% din rezultatul economic anual prognozat curent, în contextul în care nivelul prognozat oficial este de 9% din PIB. Astfel, deficitul comercial s-a plasat la început de an sub așteptările Comisiei Naționale de specialitate. Totuși, importurile au revenit peste pragul de 10 miliarde euro, sub care s-au aituat în cele două luni precedente.

Schimburile cu țările UE au fost de aproximativ 11 miliarde euro la export și 14 miliarde euro la import (73,4% din exporturi și 73,6% la importuri). Pe segmentul de schimburi extracomunitare, s-au înregistrat exporturi de circa 4 miliarde euro și importuri de 5 miliarde euro. Au rezultat solduri negative de 3 miliarde euro cu statele UE şi de 1 miliard euro pe relaţiile extracomunitare, adică trei sferturi față de un sfert din total.

Fapt îmbucurător, sectorul de mașini și echipamente de transport a revenit pe plus după deficitul important consemnat anul trecut (+153 milioane euro față de – 3.221 milioane euro în 2023). Din păcate, la categoria altor mărfuri manufacturate, minusul din schimburile cu exteriorul s-a apropiat de un miliard de euro, aproape un sfert din soldul negativ consemnat per total.

Pe zona de produse alimentare și animale vii, rezultatul net a reprezentat circa 17% din minusul consemnat per total. Gradul de acoperire al importurilor pe baza exporturilor efectuate a scăzut până la 61%, semnificativ sub nivelul de 70% consemnat pe ansamblul anului 2023 și foarte departe de rezultatul echilibrat înregistrat cu zece ani în urmă.

Revenirea consumului de carburanți a condus la un deficit sectorial de 741 milioane euro, adică trei sferturi din cel consemnat la produsele manufacturate și cu 5% peste minusul consemnat la produsele alimentare. Problema principală rămâne tot soldul puternic negativ al schimburilor de produse chimice (peste un miliard de euro lunar). Per total, petrochimia a generat 70% din deficitul comercial.

Taguri: statistici economice  Institutul National de Statistica (INS)  Macroeconomie  

Comentarii



Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  



Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Analize economice



România a trecut pe poziția a doua în UE la inflația anuală, după Belgia

România a trecut pe poziția a doua în UE în ce privește inflația anuală, după Belgia, conform datelor publicate de Eurostat. După o nouă scădere semnificativă (-0,5 puncte procentuale față de luna precedentă), avansul prețurilor detalii

Inflația, redusă la 4,94%, în pofida scumpirii gazelor naturale

Inflația anuală a scăzut în iunie 2024 până la 4,94%, potrivit datelor publicate de INS. În a șasea lună a anului, prețurile au crescut per total cu 0,24%, sub nivelul consemnat în iunie 2023 (+0,40%). Produsele alimentare s-au detalii

Comerțul cu amănuntul, în scădere ușoară in mai 2024, față de luna anterioară

Cifra de afaceri din comerțul cu amănuntul (fără autovehicule și motociclete) a scăzut în mai 2024 față de luna anterioară cu -1,6% pe seria brută și -0,4% pe seria ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, conform datelor detalii

Din Home Bank poti bloca/debloca platile cu cardul in strainatate sau pentru criptomonede si jocuri de noroc

Pentru siguranța clienților, ING a lansat o nouă secțiune „Permisiuni” în Home’Bank, care le oferă acestora posibilitatea de a dezactiva complet tipurile de tranzacții cu cardul pe care nu le folosesc, anunta banca intr-un comunicat, in care adauga: Astfel, detalii

 



 

Ultimele Comentarii