ECONOMIE | Analize economice

România, pe locul doi în UE la inflația anuală in 2023

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Dan Palangean
2024-01-19 07:13

România s-a situat în luna decembrie 2023 pe locul doi în UE în ce privește inflația anuală, potrivit datelor publicate de Eurostat.

Avansul prețurilor a crescut marginal (7%, față de 6,9% în luna anterioară) și ne-a poziționat după Cehia (7,6%) dar peste Slovacia (6,6%), Polonia (6,2%), Austria (5,7%), Ungaria (5,5%), Croația (5,4%) și Bulgaria (5%). 

Pentru referință, menționăm că, pe ansamblul UE, inflația anuală pe decembrie 2023 a fost de 3,4%, o revenire după 3,1% în luna noiembrie 2023 însă cu mult mai bine decât nivelul de 10,4% consemnat în urmă cu 12 luni. Zona Euro a înregistrat o valoare ceva mai mare a creșterii conjuncturale (2,9%, față de 2,4% anterior).

În 15 state indicele anual al prețurilor a scăzut (Ungaria a coborât de la 7,7% la 5,5%, Suedia de la 3,3% la doar 1,9% iar Lituania de la 2,3% la 1,6%) iar în alte unsprezece a crescut (cu Belgia revenită pe plus, +0,5% de la -0,8% în noiembrie și, mai ales, cu Germania de la 2,3% înapoi la 3,8%, evoluție cu impact major). Spania a menținut nivelul de 3,3%.

Ar fi de remarcat faptul că rata lunară a inflației măsurate pe metodologie europeană la noi a fost pozitivă (+0,2%, valoare egală cu cea din Germania), la fel ca în alte 14 state membre. Cele mai mari scăderi de prețuri față de luna anterioară s-au consemnat în Portugalia, Letonia (ambele cu -0,7%), Lituania, Slovenia (cu câte -0,6%) și Danemarca (-0,5%).

Astfel, după ce frânase de la 6,4% la doar 2,3%, în intervalul septembrie - noiembrie, Germania a revenit brusc peste și mediile din UE și Zona Euro. În schimb, Italia și-a continuat coborârea de la 6,7% la mijlocul anului la doar 0,5% în decembrie 2023. Cealaltă mare economie a UE, Franța, a rămas peste media europeană, cu un rezultat de 4,1%, după o creștere de 0,2 puncte procentuale în ultima lună a anului.

Importanța acestor evoluții de final de an rezidă în faptul că cele mai mari state ale Uniunii sunt și principalele noastre partenere în comerțul exterior iar efectele manifestate acolo asupra creșterii prețurilor se transmit către economia României pe lanțurile de producție și prin schimburile comerciale. 

Taguri: statistici economice  inflatia  Eurostat  

Comentarii



Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  



Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Analize economice



România a trecut pe poziția a doua în UE la inflația anuală, după Belgia

România a trecut pe poziția a doua în UE în ce privește inflația anuală, după Belgia, conform datelor publicate de Eurostat. După o nouă scădere semnificativă (-0,5 puncte procentuale față de luna precedentă), avansul prețurilor detalii

Inflația, redusă la 4,94%, în pofida scumpirii gazelor naturale

Inflația anuală a scăzut în iunie 2024 până la 4,94%, potrivit datelor publicate de INS. În a șasea lună a anului, prețurile au crescut per total cu 0,24%, sub nivelul consemnat în iunie 2023 (+0,40%). Produsele alimentare s-au detalii

Comerțul cu amănuntul, în scădere ușoară in mai 2024, față de luna anterioară

Cifra de afaceri din comerțul cu amănuntul (fără autovehicule și motociclete) a scăzut în mai 2024 față de luna anterioară cu -1,6% pe seria brută și -0,4% pe seria ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, conform datelor detalii

Din Home Bank poti bloca/debloca platile cu cardul in strainatate sau pentru criptomonede si jocuri de noroc

Pentru siguranța clienților, ING a lansat o nouă secțiune „Permisiuni” în Home’Bank, care le oferă acestora posibilitatea de a dezactiva complet tipurile de tranzacții cu cardul pe care nu le folosesc, anunta banca intr-un comunicat, in care adauga: Astfel, detalii

 



 

Ultimele Comentarii