BANCI | Ultima Ora

Aedificium, fosta Raiffeisen Banca pentru Locuinte, se inchide

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2023-11-29 12:37

Aedificium, fosta Raiffeisen Banca pentru Locuinte, se inchide, prin dizolvare, a decis actionarul acesteia, Raiffeisen Bank, conform unui anunt al bancii.

In comunicatul bancii nu se mentioneaza motivul pentru care banca pentru locuinte se inchide, insa acesta poate fi dedus: din cauza litigiului cu statul roman, prin Curtea de Conturi, care a constatat, la sfarsitul anului 2015, ca cele doua banci pentru locuinte, BCR si Raiffeisen, au acordat prime de stat, reprezentand 25% din sumele economisite (pana la 250 de euro pe an), in principal clientilor care au urmarit sa obtina dobanzi cat mai mari pentru depozite, nu pentru cumpararea sau renovarea unei locuinte, conform obiectului legii bancilor pentru locuinte (OUG 99/2006).

Pentru a obtine cat mai multe prime de stat, bancile sfatuiau clientii sa deschida contracte si pe numele copiilor si pensionarilor, ceea ce era ilegal, a constatat Curtea de Conturi.

Curtea de Conturi a acuzat Raiffeisen ca astfel a prejudiciat statul cu aproape 60 de milioane de lei, prin acordarea ilegala a unei subventii (prima de stat) clientilor bancii care si-au facut contracte de economisire-creditare, si a cerut bancii sa ramburseze statului acesti bani.

Dupa izbucnirea scandalului cu Curtea de Conturi, Raiffeisen Banca pentru Locuinte si-a schimbat numele in Aedificium Banca pentru Locuinte.

Cele doua banci pentru locuinte au primit de la buget fonduri sub forma primei de stat in valoare de 765 milioane lei, in perioada 2004-2015, din care doar 100 milioane au fost utilizate pentru investitii in domeniul locativ, restul primei de stat fiind platita sub forma de dobanzi pentru depozitele clientilor, a acuzat Curtea de Conturi.

In consecinta, cele doua banci au fost obligate sa ramburseze statului aproape 600 de milioane de lei reprezentand primele de stat acordate ilegal clientilor.

Bancile pentru locuinte au contestat in instanta decizia Curtii de Conturi, insa au pierdut procesul, trei ani mai tarziu, in 2019. (vezi aici detalii)

La finalul anului 2020, dupa 5 ani de la izbucnirea scandalului, Parlamentul a adoptat o lege prin care clientii bancilor pentru locuinte sunt iertati de rambursarea primelor de stat primite de la bancile pentru locuinte.

Legea contrazice, insa, deciziile luate de Curtea de Conturi, confirmate ulterior de Inalta Curte de Casatie si Justitie a Romaniei (ICCJ), cu privire la acordarea ilegala a primelor de stat clientilor bancilor pentru locuinte (vezi aici detalii).

Acesta a fost unul dintre motivele pentru care presedintele Iohannis a refuzat sa promulge legea, solicitand Parlamentului reexaminarea acesteia.

In consecinta, Senatul a decis, in luna iunie din 2023, sa respinga legea, aceasta aflandu-se in prezent in dezbaterea Camerei Deputatilor.

Dupa controlul Curtii de Conturi de la finalul lui 2015, Bancile si Ministerul Dezvoltarii Regionale si Administratiei Publice nu au mai achitat clientilor primele de stat prevazute in contracte, ceea ce i-a determinat pe acestia sa dea in judecata bancile si statul.

Intr-unul dintre aceste procese, judecatorii au obligat statul si Aedificium sa-i plateasca unui client prima cuvenita in perioada de valabilitate a contractului de economisire-creditare, 2014-2019, asadar si dupa controlul Curtii de Conturi (vezi aici detalii).

Bancile pentru locuinte reprezinta o alternativa viabila pentru o creditare imobiliara sustenabila, in special in perioade dificile, aprecia guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, in 2011: au rol anticiclic, aduc stabilitate in sistem, stimuleaza economisirea, nu au risc valutar. (vezi aici detalii)

In 2013, Bancherul.ro ajungea la concluzia ca "bancile pentru locuinte confirma modelul de succes pe timpul crizei: au ajuns la 500.000 de clienti, cu contracte de 15 miliarde lei" (vezi aici detalii).

Din 2016, cele doua banci pentru locuinte nu au mai incheiat contracte noi, astfel ca se poate considera ca acesta este sfarsitul bancilor pentru locuinte in Romania.

Comunicatul Aedificium:

În data de 28 noiembrie, Adunarea Generală Extraordinară a Acționarilor ABL a decis demararea procesului de renunțare la autorizația de instituție de credit, ce presupune dizolvarea, urmată de lichidarea voluntară a ABL. Prin procesul de lichidare voluntară se va asigura o procedură ordonată și transparentă, cu respectarea legii și a drepturilor tuturor creditorilor ABL.

Decizia acționarilor Băncii se înaintează Băncii Naționale a României, în vederea obținerii aprobării prealabile a acesteia, condiție necesară și obligatorie pentru demararea procesului de lichidare voluntară, potrivit legii. 

Până la obținerea aprobării Băncii Naționale a României, activitatea Aedificium Banca pentru Locuințe SA va continua în aceleași condiții ca și până în prezent.

Clienții sunt prioritatea noastră. Pe parcursul procesului de lichidare voluntară, ABL își va achita integral obligațiile față de clienții săi și ceilalți creditori. 

În cazul în care clienții ABL nu au putut fi contactați sau nu au transmis detaliile necesare transferării sumelor cuvenite acestora, ABL va consemna sumele respective către Raiffeisen Bank România, de unde pot fi ridicate de către aceștia.

„În funcție de evoluțiile ulterioare și de răspunsul ce ne va fi comunicat de Banca Națională a României, vom reveni cu precizări pentru clienții noștri în ceea ce privește modalitatea de derulare a contractelor existente de economisire-creditare în domeniul locativ. 

Subliniem că, în prezent, derularea acestora are loc în condiții normale, în acord cu legea și cu prevederile cadrului contractual aplicabil", a declarat Mădălina Badea, Președinte, Aedificium Banca pentru Locuințe.

De asemenea, prin implementarea procesului de încetare a activității bancare și de lichidare voluntară, se urmărește minimizarea impactului și protejarea intereselor tuturor părților interesate (stakeholders) în perioada următoare.

Din 2019, Raiffeisen Bank România este acționarul principal al Aedificium Banca pentru Locuințe, cu o participație de 99,9993%.

Aedificium Banca pentru Locuințe avea la finalul anului fiscal 2022 active în valoare de 107 milioane de lei, deținând o cotă de piață de 0,02% (după active).

Taguri: Banca Nationala a Romaniei (BNR)  BCR Banca pentru Locuinte  banci pentru locuinte  banca  credite imobiliare  Aedificium Banca pentru Locuinte  

ComentariiAdauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Ultima OraBanca Transilvania a accelerat cresterea in 2023, majorandu-si profitul cu 20%, la aproape 3 miliarde lei

Banca Transilvania a anuntat rezultatele financiare obtinute in 2023, an in care a accelerat cresterea reusind majorarea profitului net, la nivel de grup, cu 20%, la aproape 3 miliarde de lei. Banca a atras 623.000 de clienti noi in 2023, numarul total al detalii

Banca Transilvania isi sfatuieste clientii cum sa evite fraudele online

Banca Transilvania vine cu o serie de recomandări pentru clienții săi, pentru evitarea tentativelor de fraudă online, pe fondul creșterii numărului acestora atât la nivel național, cât și internațional, anunta banca intr-un comunicat, in care adauga: Obiectivul detalii

Sase banci iti arata numele persoanei careia-i trimiti bani, pentru prevenirea fraudelor

In aplicatiile de mobile banking sau internet banking ale unui numar sase banci poti vedea si numele persoanei careia-i trimiti banii, nu doar banca la care are contul, o masura pentru prevenirea fraudelor. Cele sase banci sunt CEC Bank, ING, Libra Bank, First detalii

La CEC Bank, platile instant se fac automat, iar comisionul scade la 2,8 lei pentru sume sub 500 de lei

CEC Bank a anuntat ca din 14 februarie platile instant in lei se fac automat, iar comisionul scade la 2,8 lei online si 7 lei la ghiseu, pentru sume mai mici de 500 de lei: "Din 14 februarie 2024, poți face plăți instant mai simplu și la costuri mai detalii

  

Ultimele Comentarii

 • lening aanbod

  Hoi Wij bieden alle leningen aan van 30.000 tot 10.000.000 euro met een lage rente van 2% zonder ... detalii

 • O întrebare

  Cum pot scoate banii mei profit din tranzacții cu bitcoin blocați în blockain să nu mai trimit ... detalii

 • Tema

  Bună ziua am solicitat un împrumut de bani și mi sa cerut o anumita taxa de 250 lei .as vrea sa ... detalii

 • Aplicația mybrdmobile

  Aplicația nu merge .A fost instalată și reinstalată de vreo 4 ori.( pe iPhone 13).Apare sigla ... detalii

 • Actoalizare date

  Nu pot să-mi actualizez datele ... detalii