BANCI | Stirea Zilei

Creditarea creste in acelasi ritm cu economisirea

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2023-11-28 20:17

Bancile si-au sporit valoarea creditelor acordate populatiei si firmelor in acelasi ritm cu cresterea sumelor de bani depuse in conturile bancare, in trimestrul trei din acest an, conform datelor statistice furnizate de Banca Nationala a Romaniei (BNR).

Concret, in perioada iulie-septembrie 2023, valoarea creditelor nete din portofoliile bancilor a avansat cu 2%, echivalentul a peste 13 miliarde de lei, pana la un total de 412 miliarde lei.

In paralel, depozitele din conturile bancare au crescut cu 2,2%, echivalentul a 13,2 miliarde lei, valoarea totala a acestora fiind de 600 miliarde lei.

Raportul credite/depozite s-a mentinut stabil in trimestrul trei al anului la 68%, fiind in scadere fata de anul precedent, de la 73%, ceea ce inseamna ca depozitele s-au inmultit mai mult decat creditele. Ceea ce inseamna ca, in medie, sistemul bancar se finanteaza din banii clientilor pentru a acorda altora credite.

Si indicatorii de profitabilitate ai bancilor sunt in crestere trimestriala: ROE de la 1,88% la 1,91%, iar ROA de la 21,11% la 21,25%, ceea ce le-a adus bancilor un nou profit record net de 10,4 miliarde lei, la finalul lunii septembrie 2023.

Criza nu se vede in cifrele sistemului bancar: provizioanele pentru riscul de credit sunt in crestere moderata, la 8,1 miliarde lei, de la 7,9 miliarde lei in trimestrul anterior, in timp ce rata creditelor neperformante a scazut la 2,61% in septembrie, de la 2,65% in iunie.

Vezi aici alti indicatori ai sistemului bancar

Taguri: Indicatori sistem bancar  Banca Nationala a Romaniei (BNR)  statistici BNR  banca  Clubul Bancherilor  

ComentariiAdauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Stirea ZileiIn atentia BNR: mama mea de 74 de ani a facut 10 credite la IFN-uri si are de platit dobanzi de 4.000 de lei din pensia de 2.300 de lei!

S-ar putea crede ca este vorba de un caz izolat, de o exceptie care confirma un regulament BNR privind gradul maxim de indatorare la credit. Insa credem ca, de fapt, este vorba de un fenomen scapat de sub control: supraindatorarea unor persoane cu credite online detalii

Profitul bancilor atinge un nou record, de 13,7 miliarde lei, in 2023

Profitul bancilor a atins in 2023 un nou record, de 13,7 miliarde lei, in crestere cu 34% fata de anul anterior, cand s-a cifrat la 10,2 miliarde lei, conform datelor statistice publicate de Banca Nationala a Romaniei (BNR). Avansul castigurilor bancilor s-a detalii

Am vazut 17 clipuri false cu Mugur Isarescu, pe Facebook, intr-o singura zi

Facebook e plina de pagini cu videoclipuri false cu Mugur Isarescu, guvernatorul BNR (Banca Nationala a Romaniei), in care acesta recomanda romanilor sa investeasca intr-o asa-zisa platforma realizata de banca nationala impreuna cu Rompetrol, pentru a se obtine castiguri detalii

De ce nu opreste Facebook videoclipurile trucate cu Mugur Isarescu?

Cel putin patru videoclipuri false cu Mugur Isarescu am vazut astazi pe Facebook, la o saptamana de cand Banca Nationala a Romaniei (BNR) a semnalat tentativa de frauda online tip deepfake. "In ultima perioadă, pe mai multe platforme și rețele de detalii

  

Ultimele Comentarii

 • lening aanbod

  Hoi Wij bieden alle leningen aan van 30.000 tot 10.000.000 euro met een lage rente van 2% zonder ... detalii

 • O întrebare

  Cum pot scoate banii mei profit din tranzacții cu bitcoin blocați în blockain să nu mai trimit ... detalii

 • Tema

  Bună ziua am solicitat un împrumut de bani și mi sa cerut o anumita taxa de 250 lei .as vrea sa ... detalii

 • Aplicația mybrdmobile

  Aplicația nu merge .A fost instalată și reinstalată de vreo 4 ori.( pe iPhone 13).Apare sigla ... detalii

 • Actoalizare date

  Nu pot să-mi actualizez datele ... detalii