ECONOMIE | Stiri economice

România a păstrat locul 8 în UE la inflația anuală în aprilie 2023

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Dan Palangean
2023-05-24 05:28

România a păstrat în luna aprilie 2023 locul 8 în UE în ce privește creșterea anuală a prețurilor, potrivit datelor publicate de Eurostat.

Cu un nivel de 10,4% (scădere de 3,7 puncte procentuale față de finalul anului trecut), calculat potrivit metodologiei armonizate la nivel european pentru a permite comparabilitatea, țara noastră s-a poziționat sub șapte state din fostul bloc estic, de puțin peste Bulgaria (10,3%).

În topul creșterilor de prețuri față de finalul anului anterior pe prima poziție s-a detașat Ungaria (24,5%), urmată de Letonia (15,0%), Cehia (14,3%), Slovacia, Polonia (ambele cu 14%), Lituania (13,3%) și Estonia (13,2%), grup compact situat la o distanță semnificativă de țara noastră.

De reținut, față de statele cu regim de flotare a monedei naționale în raport cu euro (Ungaria, Cehia și Polonia), România a intervenit în piață prin rata de politică monetară cu prudență și aproape la cel mai redus nivel din regiune (pentru a lăsa posibilitatea unei creșteri economice robuste) dar a avut, până acum, și cele mai bune rezultate în combaterea inflației.

Spre deosebire de România, Cehia și Polonia au avut un succes relativ modest în reducerea inflației. Mai mult, Ungaria a scăpat de sub control majorarea prețurilor (de la 12,6% la mijlocul anului trecut a urcat la un nivel aproape dublu în prezent, după ce în mai 2022 stătea cel mai bine dintre cele patru state, cu doar 10,8%).

Pentru referință, menționăm că cele mai reduse rate ale avansului anual al prețurilor au fost înregistrate de Luxemburg (+2,7%, reducere la mai puțin de jumătate față de prima lună a anului curent), Belgia (3,3%, de la 4,9% în luna anterioară), Spania (3,8%, de la un nivel de 9% în urmă cu șapte luni), Cipru (3,9%) și Grecia (4,5%).

Germania (7,6%, reducere semnificativă comparativ cu 9,6% la finele anului trecut), s-a plasat sub media UE (8,1%) dar a rămas peste media Zonei Euro (7%). De reținut, al doilea partener comercial al României, Italia s-a poziționat cel mai slab din marile economii ale UE, cu 8,7% (în creștere de la 8,1% anterior), în timp ce Franța a consemnat o valoare de 6,9%.

 

Taguri: statistici economice  inflatia  Eurostat  

ComentariiAdauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Stiri economiceRomânia a păstrat locul 8 în UE la inflația anuală în aprilie 2023

România a păstrat în luna aprilie 2023 locul 8 în UE în ce privește creșterea anuală a prețurilor, potrivit datelor publicate de Eurostat. Cu un nivel de 10,4% (scădere de 3,7 puncte procentuale față de finalul anului trecut), detalii

Datoria publică a depășit conjunctural pragul de 50% în februarie 2023

Datoria publică a României a crescut, la finalul lunii februarie 2023, până la 50,1% din PIB, potrivit datelor publicate de Ministerul Finanțelor. Suma calculată potrivit metodologiei europene, față de cele mai recente patru trimestre pentru detalii

„Inflația industrială”- scădere puternică în termeni anuali, prin efect de bază

Indicele preţurilor producţiei industriale (IPPI) a rămas aproape constant în martie 2023 față de luna anterioară (-0,02%), potrivit datelor comunicate de INS. Cu toate acestea, prin efect de bază (valorile au fost semnificativ mai mari în detalii

România, pe locul 8 în UE la inflația anuală, în martie 2023

România s-a situat în luna martie 2023 pe locul 8 în UE în ce privește creșterea anuală a prețurilor, potrivit datelor publicate de Eurostat. Cu un nivel de 12,2% (scădere de 1,9 puncte procentuale față de finalul anului trecut), detalii

  

Ultimele Comentarii