ECONOMIE | Stiri economice

România, pe locul 8 în UE la inflația anuală, în martie 2023

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Dan Palangean
2023-04-28 12:07

România s-a situat în luna martie 2023 pe locul 8 în UE în ce privește creșterea anuală a prețurilor, potrivit datelor publicate de Eurostat.

Cu un nivel de 12,2% (scădere de 1,9 puncte procentuale față de finalul anului trecut), calculat potrivit metodologiei armonizate la nivel european pentru a permite comparabilitatea, țara noastră s-a poziționat sub șapte state din fostul bloc estic, de puțin peste Bulgaria (12,1%).

În topul creșterilor de prețuri față de finalul anului anterior pe prima poziție s-a detașat Ungaria (25,6%), urmată de Letonia (17,2%), Cehia (+16,5%), Estonia (15,6%), Polonia (15,2%), Lituania (15,2%), și Slovacia (14,8%), grup compact situat la o distanță semnificativă de țara noastră.

De reținut, față de statele cu regim de flotare a monedei naționale în raport cu euro (Ungaria, Cehia și Polonia), România a intervenit în piață prin rata de politică monetară cu prudență și aproape la cel mai redus nivel din regiune (pentru a lăsa posibilitatea unei creșteri economice robuste) dar a avut, până acum, și cele mai bune rezultate în combaterea inflației.

Spre deosebire de România, Cehia și Polonia au avut rezultate mai modeste în reducerea inflației. Mai mult, Ungaria a scăpat de sub control majorarea prețurilor (de la 12,6% la mijlocul anului a păstrat un nivel mai mult decât dublu în prezent, după ce în mai 2022 stătea cel mai bine dintre cele patru state, cu doar 10,8%).

Pentru referință, menționăm că cele mai reduse rate ale avansului anual al prețurilor au fost înregistrate de Luxemburg (+2,9%, reducere la jumătate față de prima lună a anului curent), Spania (3,1%, cu o reducere remarcabilă, de la un nivel de 9% în urmă cu șase luni), Olanda (4,5%) și Belgia (4,9%).

Germania (7,8%, reducere de la 9,6% la finele anului trecut), s-a plasat sub media UE (8,3%) dar a rămas peste media Zonei Euro (6,9%). De reținut, al doilea partener comercial al României, Italia s-a poziționat cel mai slab din marile economii ale UE, cu 8,1%, în timp ce Franța a consemnat cea mai bună valoare dintre marile economii, cu 6,7%.

 

Taguri: statistici economice  Macroeconomie  inflatia  Eurostat  

Comentarii



Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  



Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Stiri economice



România a păstrat locul 8 în UE la inflația anuală în aprilie 2023

România a păstrat în luna aprilie 2023 locul 8 în UE în ce privește creșterea anuală a prețurilor, potrivit datelor publicate de Eurostat. Cu un nivel de 10,4% (scădere de 3,7 puncte procentuale față de finalul anului trecut), detalii

Datoria publică a depășit conjunctural pragul de 50% în februarie 2023

Datoria publică a României a crescut, la finalul lunii februarie 2023, până la 50,1% din PIB, potrivit datelor publicate de Ministerul Finanțelor. Suma calculată potrivit metodologiei europene, față de cele mai recente patru trimestre pentru detalii

„Inflația industrială”- scădere puternică în termeni anuali, prin efect de bază

Indicele preţurilor producţiei industriale (IPPI) a rămas aproape constant în martie 2023 față de luna anterioară (-0,02%), potrivit datelor comunicate de INS. Cu toate acestea, prin efect de bază (valorile au fost semnificativ mai mari în detalii

România, pe locul 8 în UE la inflația anuală, în martie 2023

România s-a situat în luna martie 2023 pe locul 8 în UE în ce privește creșterea anuală a prețurilor, potrivit datelor publicate de Eurostat. Cu un nivel de 12,2% (scădere de 1,9 puncte procentuale față de finalul anului trecut), detalii

 



 

Ultimele Comentarii