Stiu totul despre banci | Educatie financiara

Cum sunt garantate depozitele din bancile romanesti?

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2023-03-14 11:18

Iata raspunsurile la cateva intrebari frecvente privind garantarea depozitelor in bancile romanesti:

- Care este valoarea depozitelor garantate?

Sunt garantate depozitele cu o valoare de maxima (plafon) de 100.000 de euro, echivalent in lei, pentru fiecare persoana (deponent), in fiecare banca.

- Mi se garanteaza doar 100.000 de euro, chiar daca am depozite la mai multe banci?

Nu, vi se garanteaza cate 100.000 de euro, in fiecare banca in care aveti bani.

Exista un plafon suplimentar, de inca 100.000 de euro, in anumite cazuri, precum pentru banii depusi din vanzarile de locuinte.

- Sunt garantate doar depozitele sau si conturile si cardurile?

Sunt garantate toate tipurile de conturi din banci, indiferent daca de ce tip sunt: depozite, conturi, carduri, pachete de cont etc.

- Sunt garantate doar depozitele populatiei sau si ale firmelor?

Sunt garantate atat depozitele populatiei, cat si ale firmelor, cu cateva exceptii, precum depozitelor bancilor si altor companii din domeniul financiar.

- Cine garanteaza depozitele?

Depozitele sunt garantate de catre o institutie destinata special acestui scop, denumita Fondul de Garantare a Depozitelor Bancare (FGDB), care functioneaza conform normelor europene.

- Exista suficienti bani pentru garantarea depozitelor?

FGDB dispune de o anumita suma necesara pentru plata depozitelor asigurate, echivalentul a minim 0,8% din valoarea depozitelor bancare, conform legii, insa nu valoarea acesteia este importanta, cat faptul ca, indiferent de valoarea garantiilor existente la un moment dat in conturile FGDB, acesta este obligat, legal, sa rascumpere toate depozitele dintr-o banca intrata in faliment.

Cum face asta? Prin imprumuturi obtinute de la banci sau alte institutii financiare, iar daca resursele nu sunt suficiente, Guvernul este obligat de lege sa acorde FGDB, in cel mult 5 zile, fondurile necesare platii depozitelor garantate.

- In cat timp primesc depozitele garantate dintr-o banca?

Plata depozitelor garantate se face intr-un termen de maxim 7 zile din momentul in care depozitele dintr-o banca au fost declarate indisponibile de catre Banca Nationala a Romaniei (BNR), ceea ce inseamna ca banca a intrat in dificultate de plata si nu-si mai poate onora singura cererile de retragere de bani din conturi.

"Stiu totul despre banci" este un proiect de educatie financiara sustinut de Eximbank.

Taguri: banca  cont bancar  Fondul de Garantare a Depozitelor Bancare (FGDB)  depozite bancare  

ComentariiAdauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Educatie financiaraBlocarea profitului din criptomonede in Blockchain este o metoda de frauda online

"Cum pot scoate banii mei profit din tranzacții cu bitcoin blocați în blockain să nu mai trimit bani înainte că mam săturat de minciuni și înșelat, vă mulțumesc de înțelegere și aștept răspuns", intreaba un cititor. "La fel prescriu mai detalii

Geolocalizarea, o masura de protectie impotriva fraudelor luata de ING Bank

ING Bank adopta o masura de protectie impotriva fraudelor online si cu cardul, in premiera pe piata bancara din Romania: geolocalizarea. Prin acest nou serviciu, disponibil in aplicatia Home Bank, ING detecteaza tranzactiile bancare facute de fraudatori, cu detalii

Mama mea de 74 de ani a facut 10 credite la IFN-uri si acum are de platit dobanzi de 4.000 de lei din pensia de 2.300 de lei. Ce pot sa fac?

„Mama mea, in varsta de 74 de ani, cu afectiuni neuronale nediagnosticate legal (pentru ca refuza un control ce ar putea duce la internarea ei, are 9 pisici de crescut) m-a anuntat ca a contractat peste 10 credite de la 10 IFN-uri si are de platit 4.000 de lei pe luna doar dobanzi din detalii

Am luat 38 de milioane de la Credit Prime si platesc in fiecare luna 13 milioane. E normal?

„Buna ziua am luat 38 de milioane de la credit prime și plătesc pe fiecare luna 13 milioane ce banca este asta am salariu de 2300 eu din ce mai trăiesc am un copil mic nu se gândesc Ei vor să plătesc atât mult nu se poate așa ceva sincer eu in 24 de luni detalii

  

Ultimele Comentarii