Stiu totul despre banci | Educatie financiara

Cum sunt garantate depozitele din bancile romanesti?

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2023-03-14 11:18

Iata raspunsurile la cateva intrebari frecvente privind garantarea depozitelor in bancile romanesti:

- Care este valoarea depozitelor garantate?

Sunt garantate depozitele cu o valoare de maxima (plafon) de 100.000 de euro, echivalent in lei, pentru fiecare persoana (deponent), in fiecare banca.

- Mi se garanteaza doar 100.000 de euro, chiar daca am depozite la mai multe banci?

Nu, vi se garanteaza cate 100.000 de euro, in fiecare banca in care aveti bani.

Exista un plafon suplimentar, de inca 100.000 de euro, in anumite cazuri, precum pentru banii depusi din vanzarile de locuinte.

- Sunt garantate doar depozitele sau si conturile si cardurile?

Sunt garantate toate tipurile de conturi din banci, indiferent daca de ce tip sunt: depozite, conturi, carduri, pachete de cont etc.

- Sunt garantate doar depozitele populatiei sau si ale firmelor?

Sunt garantate atat depozitele populatiei, cat si ale firmelor, cu cateva exceptii, precum depozitelor bancilor si altor companii din domeniul financiar.

- Cine garanteaza depozitele?

Depozitele sunt garantate de catre o institutie destinata special acestui scop, denumita Fondul de Garantare a Depozitelor Bancare (FGDB), care functioneaza conform normelor europene.

- Exista suficienti bani pentru garantarea depozitelor?

FGDB dispune de o anumita suma necesara pentru plata depozitelor asigurate, echivalentul a minim 0,8% din valoarea depozitelor bancare, conform legii, insa nu valoarea acesteia este importanta, cat faptul ca, indiferent de valoarea garantiilor existente la un moment dat in conturile FGDB, acesta este obligat, legal, sa rascumpere toate depozitele dintr-o banca intrata in faliment.

Cum face asta? Prin imprumuturi obtinute de la banci sau alte institutii financiare, iar daca resursele nu sunt suficiente, Guvernul este obligat de lege sa acorde FGDB, in cel mult 5 zile, fondurile necesare platii depozitelor garantate.

- In cat timp primesc depozitele garantate dintr-o banca?

Plata depozitelor garantate se face intr-un termen de maxim 7 zile din momentul in care depozitele dintr-o banca au fost declarate indisponibile de catre Banca Nationala a Romaniei (BNR), ceea ce inseamna ca banca a intrat in dificultate de plata si nu-si mai poate onora singura cererile de retragere de bani din conturi.

"Stiu totul despre banci" este un proiect de educatie financiara sustinut de Eximbank.

Taguri: banca  cont bancar  Fondul de Garantare a Depozitelor Bancare (FGDB)  depozite bancare  

ComentariiAdauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Educatie financiaraCe pot sa patesc daca nu mai platesc creditul din Germania?

"Buna ziua….am un credit făcut in Germania de 25000€ și cam de 7 luni nu este plătit….eu am lăsat bani de rata cuiva dar abia akm am aflat ca nu a fost plătit creditul….momentan sunt in România…..ce pot sa patesc?mentionez ca eu nu ma mai detalii

Ce pot sa fac daca mi s-au furat de pe cardul Raiffeisen 22.000 de lei?

"Mi s-au furat 22 000 lei de pe card, banca Raiffeisen m-a trimis la politie si dupa un an si 4 luni am primit raspuns ca dosarul de frauda are autor necunoscut. Banca nu ma despagubeste zice ca este din vina mea. Ce sa fac in acesata situatie? Cui sa ma mai adresez?", intreaba un detalii

Cum imi instalez pe telefon aplicatia OTP Bank?

Cum accesez serviciul de internet banking/mobile banking al OTP Bank, denumit OTPdirekt – SmartBank? intreaba un cititor. Iata pasii care trebuie urmati pentru instalarea aplicatiei OTP Bank, conform informatiilor publicate de banca: 1. Descarcă detalii

Ce fac daca un domn mi-a spus ca am castigat din crypto o suma mare de bani?

"Sunt in Spania și anul trecut ma contact o fată și prima data mi-a spus că este pentru servici și mă ajută să cresc in plan financiar dar ea mi-a oferit 250de euro și de fapt am investit în crypto. Eu nu am folosit aplicația pentru că nu am știut iar acum detalii

  

Ultimele Comentarii