Stiu totul despre banci | Educatie financiara

Ce este inflatia Core 2 ajustat si cum se calculeaza?

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2023-02-11 18:01

„Rata anuală a inflației a scăzut la 16,37 la sută în decembrie 2022, în principal ca efect al ieftinirii combustibililor, pe fondul descreșterii cotației petrolului și al aprecierii leului în raport cu dolarul SUA”, conform comunicatului publicat de Banca Nationala a Romaniei (BNR) in 9 februarie 2023.

„Rata anuală a inflației CORE2 ajustat și-a reaccelerat ușor creșterea în ultimele luni ale anului trecut, contrar previziunilor, mărindu-se de la 11,9 la sută în septembrie, la 14,6 la sută în decembrie 2022, pe fondul continuării scumpirii alimentelor procesate, dar și al creșterilor cvasi-generalizate de prețuri consemnate pe segmentul mărfurilor nealimentare și pe cel al serviciilor”, se mai arata in comunicatul BNR.

Ce inseamna inflatia CORE2 ajustat?

CORE2 ajustat este, alaturi de CORE1 si de CORE2, una dintre cele trei componente ale inflatiei de baza (CORE), care poate fi influentata de politica monetara a BNR.

CORE1 se calculeaza prin scaderea din totalul IPC (Indicele Preturilor de Consum) a preturilor administrate, adica cele stabilite de stat.

CORE2 se calculeaza prin scaderea din CORE1 a preturilor volatile pentru legume, fructe, oua si combustibili.

CORE2 ajustat se calculeaza prin scaderea din CORE2 a preturilor la tutun si bauturi alcoolice.

Exemplu

In graficul realizat pe baza datelor BNR este prezentat un exemplu al componentelor inflatiei din luna septembrie 2020, care a inregistrat o crestere anuala de 7,7%.

Inflatia CORE1 are o contributie de 1,3 procente in totalul IPC, inflatia CORE2 adauga 1,8 puncte, tutunul si bauturile alcoolice sporesc preturile cu 1,6 puncte, iar componenta CORE2 ajustat este de 3 puncte procentuale.

"Stiu totul despre banci" este un proiect de educatie financiara sustinut de Eximbank.

Taguri: Banca Nationala a Romaniei (BNR)  Educatie financiara  inflatia  

Comentarii



Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  



Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Educatie financiara



Am primit un telefon pentru actualizarea aplicatiei YOU BRD si am fost fraudat. Cum pot sa recuperez banii?

„Mi-a fost fraudat contul la BRD prin aplicația you brd. Am primit un telefon,crezând că este de la brd,să-mi actualizeze aplicația you brd, și în acest timp mi-au fost transferați din cont 88000 lei în doua tranzacții. După detalii

Ai codul PIN al cardului in telefon? Risti sa-ti pierzi banii!

Te-ai intrebat vreodata ce se intampla daca pierzi sau ti se fura cardul, iar odata cu el si portofelul sau telefonul, in care ai si codul PIN? Raspunsul, din pacate, este de rau augur. Risti sa pierzi banii de pe card, daca hotul gaseste PIN-ul in telefon si retrage banii de pe card, detalii

Finopro imi cere 17.500 de lei pentru un credit exigibil anticipat de 2.500 de lei la Credius! Ce pot sa fac?

„Buna ziua. Am si eu o problema. Acum un an de zile, am facut un credit de nevoi personale la Credius IFN. Acesta a fost in valoare de 2500 de lei ( din care 500 de lei taxa de analiza ) . Am platit cateva rate, dupa care am ramas fara serviciu, iar plata ratelor a devenit detalii

Cand bancile promoveaza creditele cu dobanda fixa, tu fii atent(a) la cea variabila!

De ce? Raspunsul e intuitiv: ne aflam intr-o etapa de scadere a dobanzilor, dupa ce acestea au atins un varf de crestere in 2023, din cauza inflatiei. Dobanzile fixe sunt recomandabile intr-o perioada cand nivelul acestora este redus si urmeaza un nou ciclu de detalii

 



 

Ultimele Comentarii