Stiu totul despre banci | Educatie financiara

Cum se explica decizia BNR de crestere a dobanzii la 7%?

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2023-01-11 09:02

Banca Nationala a Romaniei (BNR) a majorat de la 6,75% la 7% dobanda de politica monetara, in data de 10 ianuarie 2023, o decizie anticipata de economisti. De ce a luat banca centrala aceasta masura?

In primul rand, pentru a determina reducerea inflatiei, care a continuat sa creasca, mai mult decat se credea, pana la 16,76% in noiembrie (vezi foto) desi BNR majorase dobanda de 8 ori pe parcursul anului 2022, de la 3% in ianuarie la 7,75% in noiembrie.

Iata cum prezinta BNR cresterea inflatiei, in minuta sedintei de politica monetara:

„Rata anuală a inflației a ajuns în noiembrie la 16,76 la sută, depășind previziunile, după ce în octombrie a scăzut la 15,32 la sută, de la 15,88 la sută în septembrie…

Rata anuală a inflației CORE2 ajustat și-a reaccelerat ușor ascensiunea, contrar așteptărilor, mărindu-se de la 11,9 la sută în septembrie la 14,0 la sută în noiembrie.”

De ce nu a scazut inflatia, daca BNR a majorat dobanda?

Pentru ca, explica BNR, preturile au crescut din cauze pe care BNR nu le poate controla, asa-zisele „cauze exogene pe partea ofertei”, adica diminuarea ofertei de produse si servicii, pe fondul razboiului din Ucraina si a secetei.

Ceea ce se poate controla de BNR, prin cresterea dobanzilor, este inflatia cauzata de cererea prea mare de produse si servicii, datorita volumului suficient de bani si a creditelor ieftine.

Iata cum explica BNR cresterea inflatiei de baza, denumita CORE2 ajustat, care nu ia in calcul preturile stabilite de stat (preturi administrate), accizele, precum cele la tigari si alcool, si nici cele volatile, precum cele ale combustibililor, fructelor, legumelor si oualor:

„Responsabile de ascensiunea ratei anuale a inflației CORE2 ajustat continuă să fie șocurile globale pe partea ofertei – amplificate și prelungite de războiul din Ucraina și de sancțiunile asociate –, precum și seceta extinsă din anul trecut.”

Evolutia economiei este al doilea element luat in calcul de BNR cand majoreaza dobanda de politica monetara.

De ce? Intrucat cresterea dobanzilor la creditele pentru firme, ca efect al majorarii dobanzii BNR, afecteaza volumul de credite obtinute de companii pentru desfasurarea activitatii si implicit cresterea economica.

BNR a considerat insa ca situatia economiei este suficient de buna pentru a suporta o noua cestere de dobanda:

„În ceea ce privește poziția ciclică a economiei, membrii Consiliului au remarcat că activitatea economică a crescut în trimestrul III 2022 într-un ritm similar celui din precedentele trei luni, de 1,3 la sută, depășind semnificativ așteptările”.

Care sunt prognozele BNR privind inflatia?

BNR considera ca in urma majorarilor de dobanda, inflatia a ajuns la un nivel maxim, urmand sa se inscrie pe o tendinta de scadere, in urmatorii doi ani:

„Rata anuală a inflației va scădea, ajungând la nivelul de o cifră încă din trimestrul III al anului curent”.

Un alt mijloc de scadere a inflatiei este economisirea, mai mentioneaza BNR. De ce? Pentru ca dobanzile mari la depozite determina unii oameni sa faca mai degraba economii decat cheltuieli si investitii.

„Membrii Consiliului au apreciat în mod unanim că, în ansamblul său, contextul analizat justifică majorarea cu 0,25 puncte procentuale a ratei dobânzii de politică monetară, pentru ancorarea anticipațiilor inflaționiste pe termen mediu și pentru stimularea economisirii, în vederea readucerii durabile a ratei anuale a inflației în linie cu ținta staționară de 2,5 la sută ±1 punct procentual, într-o manieră care să contribuie la realizarea unei creșteri economice sustenabile”, conform minutei BNR.

"Stiu totul despre banci" este un proiect de educatie financiara sustinut de Eximbank.

Taguri: Banca Nationala a Romaniei (BNR)  dobanda de politica monetara  Educatie financiara  inflatia  

ComentariiAdauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Educatie financiaraAm luat 38 de milioane de la Credit Prime si platesc in fiecare luna 13 milioane. E normal?

„Buna ziua am luat 38 de milioane de la credit prime și plătesc pe fiecare luna 13 milioane ce banca este asta am salariu de 2300 eu din ce mai trăiesc am un copil mic nu se gândesc Ei vor să plătesc atât mult nu se poate așa ceva sincer eu in 24 de luni detalii

Ce pot sa fac daca am fost inselat pe site-ul OLX si mi s-au furat banii din contul bancar?

„Am fost înșelat pe site-ul OLX unde am fost victima unui atac de tip phishing timp in care contul meu de lei de la BRD a fost golit de către o persoană necunoscută, ulterior cardul meu a fost blocat de banca și am primit un mesaj in care au precizat blocarea detalii

Probleme cu aplicatia First Bank. Banca va fi preluata de Intesa Sanpaolo Bank

"First Bank are cea mai disfunctionala aplicatie mobila si un suport telefonic execrabil! Tot timpul, sunt probleme cu aplicatia mobila First BanK. Suportul clienti de la Call Center-ul First Bank este execrabil. Am asteptat aproape doua saptamani sa pot accesa aplicatia detalii

Care este procedura de recuperare a banilor in cazul unei insalaciuni online cu investitii in criptomonede?

"Bună ziua! Care este procedura de recuperare a banilor în cazul celor înşelaţi de gapinvestcapital ? Mulţumesc!", intreaba un cititor. Site-ul Gapinvestcapital.com (foto) este o falsa platforma de investitii in criptomonede, menite a fura banii celor momiti cu detalii

  

Ultimele Comentarii

 • lening aanbod

  Hoi Wij bieden alle leningen aan van 30.000 tot 10.000.000 euro met een lage rente van 2% zonder ... detalii

 • O întrebare

  Cum pot scoate banii mei profit din tranzacții cu bitcoin blocați în blockain să nu mai trimit ... detalii

 • Tema

  Bună ziua am solicitat un împrumut de bani și mi sa cerut o anumita taxa de 250 lei .as vrea sa ... detalii

 • Aplicația mybrdmobile

  Aplicația nu merge .A fost instalată și reinstalată de vreo 4 ori.( pe iPhone 13).Apare sigla ... detalii

 • Actoalizare date

  Nu pot să-mi actualizez datele ... detalii