Stiu totul despre banci | Educatie financiara

Cum se explica decizia BNR de crestere a dobanzii la 7%?

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2023-01-11 09:02

Banca Nationala a Romaniei (BNR) a majorat de la 6,75% la 7% dobanda de politica monetara, in data de 10 ianuarie 2023, o decizie anticipata de economisti. De ce a luat banca centrala aceasta masura?

In primul rand, pentru a determina reducerea inflatiei, care a continuat sa creasca, mai mult decat se credea, pana la 16,76% in noiembrie (vezi foto) desi BNR majorase dobanda de 8 ori pe parcursul anului 2022, de la 3% in ianuarie la 7,75% in noiembrie.

Iata cum prezinta BNR cresterea inflatiei, in minuta sedintei de politica monetara:

„Rata anuală a inflației a ajuns în noiembrie la 16,76 la sută, depășind previziunile, după ce în octombrie a scăzut la 15,32 la sută, de la 15,88 la sută în septembrie…

Rata anuală a inflației CORE2 ajustat și-a reaccelerat ușor ascensiunea, contrar așteptărilor, mărindu-se de la 11,9 la sută în septembrie la 14,0 la sută în noiembrie.”

De ce nu a scazut inflatia, daca BNR a majorat dobanda?

Pentru ca, explica BNR, preturile au crescut din cauze pe care BNR nu le poate controla, asa-zisele „cauze exogene pe partea ofertei”, adica diminuarea ofertei de produse si servicii, pe fondul razboiului din Ucraina si a secetei.

Ceea ce se poate controla de BNR, prin cresterea dobanzilor, este inflatia cauzata de cererea prea mare de produse si servicii, datorita volumului suficient de bani si a creditelor ieftine.

Iata cum explica BNR cresterea inflatiei de baza, denumita CORE2 ajustat, care nu ia in calcul preturile stabilite de stat (preturi administrate), accizele, precum cele la tigari si alcool, si nici cele volatile, precum cele ale combustibililor, fructelor, legumelor si oualor:

„Responsabile de ascensiunea ratei anuale a inflației CORE2 ajustat continuă să fie șocurile globale pe partea ofertei – amplificate și prelungite de războiul din Ucraina și de sancțiunile asociate –, precum și seceta extinsă din anul trecut.”

Evolutia economiei este al doilea element luat in calcul de BNR cand majoreaza dobanda de politica monetara.

De ce? Intrucat cresterea dobanzilor la creditele pentru firme, ca efect al majorarii dobanzii BNR, afecteaza volumul de credite obtinute de companii pentru desfasurarea activitatii si implicit cresterea economica.

BNR a considerat insa ca situatia economiei este suficient de buna pentru a suporta o noua cestere de dobanda:

„În ceea ce privește poziția ciclică a economiei, membrii Consiliului au remarcat că activitatea economică a crescut în trimestrul III 2022 într-un ritm similar celui din precedentele trei luni, de 1,3 la sută, depășind semnificativ așteptările”.

Care sunt prognozele BNR privind inflatia?

BNR considera ca in urma majorarilor de dobanda, inflatia a ajuns la un nivel maxim, urmand sa se inscrie pe o tendinta de scadere, in urmatorii doi ani:

„Rata anuală a inflației va scădea, ajungând la nivelul de o cifră încă din trimestrul III al anului curent”.

Un alt mijloc de scadere a inflatiei este economisirea, mai mentioneaza BNR. De ce? Pentru ca dobanzile mari la depozite determina unii oameni sa faca mai degraba economii decat cheltuieli si investitii.

„Membrii Consiliului au apreciat în mod unanim că, în ansamblul său, contextul analizat justifică majorarea cu 0,25 puncte procentuale a ratei dobânzii de politică monetară, pentru ancorarea anticipațiilor inflaționiste pe termen mediu și pentru stimularea economisirii, în vederea readucerii durabile a ratei anuale a inflației în linie cu ținta staționară de 2,5 la sută ±1 punct procentual, într-o manieră care să contribuie la realizarea unei creșteri economice sustenabile”, conform minutei BNR.

"Stiu totul despre banci" este un proiect de educatie financiara sustinut de Eximbank.

Taguri: Banca Nationala a Romaniei (BNR)  dobanda de politica monetara  Educatie financiara  inflatia  

Comentarii



Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  



Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Educatie financiara



Cand bancile promoveaza creditele cu dobanda fixa, tu fii atent(a) la cea variabila!

De ce? Raspunsul e intuitiv: ne aflam intr-o etapa de scadere a dobanzilor, dupa ce acestea au atins un varf de crestere in 2023, din cauza inflatiei. Dobanzile fixe sunt recomandabile intr-o perioada cand nivelul acestora este redus si urmeaza un nou ciclu de detalii

Blocarea profitului din criptomonede in Blockchain este o metoda de frauda online

"Cum pot scoate banii mei profit din tranzacții cu bitcoin blocați în blockain să nu mai trimit bani înainte că mam săturat de minciuni și înșelat, vă mulțumesc de înțelegere și aștept răspuns", intreaba un cititor. "La fel prescriu mai detalii

Geolocalizarea, o masura de protectie impotriva fraudelor luata de ING Bank

ING Bank adopta o masura de protectie impotriva fraudelor online si cu cardul, in premiera pe piata bancara din Romania: geolocalizarea. Prin acest nou serviciu, disponibil in aplicatia Home Bank, ING detecteaza tranzactiile bancare facute de fraudatori, cu detalii

Mama mea de 74 de ani a facut 10 credite la IFN-uri si acum are de platit dobanzi de 4.000 de lei din pensia de 2.300 de lei. Ce pot sa fac?

„Mama mea, in varsta de 74 de ani, cu afectiuni neuronale nediagnosticate legal (pentru ca refuza un control ce ar putea duce la internarea ei, are 9 pisici de crescut) m-a anuntat ca a contractat peste 10 credite de la 10 IFN-uri si are de platit 4.000 de lei pe luna doar dobanzi din detalii

 



 

Ultimele Comentarii