ECONOMIE | Stiri economice

Producția industrială, sub nivelul din urmă cu șase ani, in noiembrie 2022!

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Dan Palangean
2023-01-23 19:50

România a consemnat în noiembrie 2022 o creștere de 1,0% a producției industriale față de luna anterioară pe seria brută dar o scădere de -1,1% pe valoarea ajustată în funcție de perioada din an și de dispunerea zilelor lucrătoare. Astfel, sezonalitatea a ajutat rezultatul iar perspectiva rămâne aproape stabilă. 

În condițiile efectului de bază, dat de revenirea robustă a activității economice după epuizarea efectelor majore ale pandemiei, evoluția față de aceeași lună a anului precedent apare semnificativ mai slabă atât pe seria brută (-4,0%), cât și pe seria ajustată cu numărul de zile lucrătoare și sezonalitate (-3,5%).

Cumulat pe primele 11 luni ale anului, s-a consemnat o diminuare de -1,1% brut și -1,6% ajustat. Ceea ce se constituie într-un rezultat îngrijorător pentru obținerea nivelului de creștere economică previzionat pe anul 2022, industria fiind sectorul cu cea mai mare contribuție în formarea PIB.

Reamintim că prognoza oficială a Comisiei Naționale de specialitate a fost revizuită în jos de la +1,5% în primăvară, la +0,6% în vară, pentru a ajunge la -1,2% în varianta de toamnă, valoare plauzibilă potrivit celor mai recente date colectate.

În structură, datele arată mai bine pe seria brută, deoarece industria prelucrătoare, care dă tonul pentru ansamblul producției industriale a avut un avans cumulat la 11 luni de +0,3% și unul de 1% față de luna anterioară, chiar dacă a bifat un -1,8% comparativ cu aceeași lună a anului anterior.

Pe fondul scăderii prețurilor la petrol și gaze naturale, s-a consemnat o scădere conjuncturală a activității pe segmentul de energie (-18,8% față de aceeași lună a anului precedent, deși +2,2% peste octombrie 2022). De la începutul anului, avem o reducere mai ponderată pe segmentul extracției (-2,9%) față de energie (-8,8%).

Datele pot fi interpretate mai bine dacă se face apel la seria producției industriale din aceeași lună august pe intervalul 2016 - 2022, ce are ca reper nivelul mediu consemnat în anul de referință 2015 (valoare 100).

Situația este problematică, conform datelor INS, deoarece producția industrială la mijlocul anului 2022 s-a situat, în termeni reali, cu aproape un punct procentual sub cea din urmă cu șase ani (!) și cu 13,6 puncte procentuale sub nivelul maxim, atins în noiembrie 2018.

Printre ramurile industriale care au mers mai bine în prima jumătate a anului, se numără repararea și întreținerea echipamentelor (+33,0%), marochinăria (+21,9%) și tipărirea și reproducerea pe suporți a înregistrărilor (+21,1%), urmate la mare distanță de produsele din prelucrarea țițeiului (+12,8%), producția de mașini, utilaje și echipamente (+11,1%) și fabricarea altor mijloace de transport (+6,3%).

La polul opus al rezultatelor pe produse manufacturate s-au situat ramuri critice, precum fabricarea produselor și substanțelor chimice (-21,7%), industria metalurgică (-13,3%), prelucrarea lemnului (-12,7%), producția de enrergie (-8,8%), fabricarea echipamentelor electrice (-5,5%) și producția de mobilă (-4,9%).

Cifra de afaceri, creștere nominală dar scădere în termeni reali
Pe fondul majorării prețurilor industriale până la aproape 47% (chiar 63% la intern), cifra de afaceri din industrie pe primele nouă luni ale anului (piaţa internă şi piaţa externă) a crescut cu 26,6% în termeni nominali față de aceeași perioadă din 2021. Adică undeva la circa -14% în termeni reali.

Situația este încă și mai puțin bună în cazul industriei prelucrătoare, a cărei cifră de afaceri s-a majorat în termeni nominali cu doar 24,2%, cu valori mai mari în cazul bunurilor intermediare (+25,4%) și bunuri de uz curent (+22,8%), dar relativ reduse la bunuri de capital (+17,9%) și bunuri de folosință îndelungată (+11,2%).

Cifra de afaceri a înregistrat (aparent) creșteri pe toată linia, cu +3,2% față de octombrie, +16,9% comparativ cu noiembrie 2021 și +25,8% cumulat la 11 luni. Totuși, trebuie avut în vedere că aceste ritmuri țin de valori nominale, în condițiile în care indicele prețurilor din industrie a depășit 35%.


În ceea ce privește evoluția comenzilor noi, se poate decela o diferențiere în structură, cu creșteri pe noiembrie 2022 de 2,2% față de luna precedentă pe segmentul bunurilor intermediare și de 5,8% la bunuri de uz curent, în contrast cu diminuări de 0,4% la bunuri de capital și de -12,7 la bunuri de folosință îndelungată, deși ritmul după 11 luni rămâne pozitiv (+19,4%). 

 

Taguri: statistici economice  Institutul National de Statistica (INS)  Macroeconomie  

ComentariiAdauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Stiri economiceDeficitul bugetar, -3,97% din PIB înaintea ultimelor două luni ale anului

Deficitul bugetului general consolidat a ajuns în octombrie la 62,8 miliarde de lei (-3,97% din PIB-ul estimat la 1.583,5 miliarde lei), potrivit datelor operative publicate de Ministerul Finanțelor. Suma este cu 15,7 miliarde lei mai mare față de detalii

Prognoza de toamnă - creșterea economică, diminuată la 2%

Creșterea economică pe anul în curs a fost redusă de la 2,8% în prognoza de vară la 2% în prognoza de toamnă, publicată de Comisia Națională de Prognoza. În timp ce valoarea rezultatului economic estimat a scăzut de la 1.591 detalii

Cercetarea românească, cea mai slab finanțată din UE

România a înregistrat și în anul 2021 cea mai scăzută pondere în PIB a cheltuielilor pentru cercetare-dezvoltare din UE, potrivit datelor comunicate de Eurostat. Cu un procentaj de doar 0,47%, în condițiile creșterii detalii

Datoria publică, redusă marginal după recalcularea PIB

Datoria publică a României a scăzut marginal la finele lunii august 2023 până la 48,9% din PIB, de la nivelul de 49% consemnat în luna anterioară, potrivit Ministerul Finanțelor. Suma calculată conform metodologiei europene a fost de detalii

  

Ultimele Comentarii