ECONOMIE | Ministerul Finantelor

Datoria publica, în scădere la 47,6% din PIB, in septembrie 2022

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Dan Palangean
2022-12-12 15:48

 

Datoria publică a României a fost în septembrie 2022 de 47,6% din PIB, potrivit datelor publicate de Ministerul Finanțelor.

Suma calculată potrivit metodologiei europene a urcat la circa 646 miliarde lei (de la 628 miliarde lei la finele lunii august) dar raportarea s-a făcut la cel mai recent rezultatul economic anunțat de INS pentru cele patru trimestre anterioare, majorat cu circa 68,7 miliarde lei.

Precizăm că pe 7 decembrie s-a efectuat ajustarea PIB pe ultimele patru trimestre prin înlocuirea în calcul a rezultatului economic pentru T3 2021 (321,4 miliarde lei) cu cel pentru T3 2022 (390,1 miliarde lei). Astfel, suma la zi a ultimelor patru trimestre luate în calculul PIB s-a majorat de la 1.288,6 miliarde lei până la 1.357,3 miliarde lei.

Astfel, prin creșterea mult mai substabțială a sumei de la numitorul fracției, nivelul datoriei publice raportat la PIB a scăzut semnificativ față de cel de la finele anului 2021. Ceea ce a condus la creșterea ecartului față de pragul de 50%, de la care Guvernul ar trebui să prezinte public un program de ajustare și să înghețe cheltuielile cu salariile bugetarilor.

Desigur, datele din varianta provizorie referitoare la avansul PIB vor mai suferi ajustări iar datele vor fi recalculate, conform metodologiei aprobate. Deocamdată, rămâne un spațiu de 3,7% din PIB pentru avansul datoriei publice (cam 52 miliarde lei) pentru a ne încadra la finele anului sub limita de 50% din rezultatul economic prognozat curent (1.396,2 miliarde lei).

De reținut, păstrarea datoriei sub pragul menționat s-a făcut în baza unui avans economic care va fi greu de repetat în următoarele trimestre. Mai ales în condițiile crizei actuale, care prefigurează o perioadă de recesiune pentru economiile germană, italiană și franceză, cu care derulăm aproape jumătate din schimburile externe.

Practic, vom asista la o cursă între creșterea tot mai redusă a PIB (atenție la deflatorul luat în calcul, ce apare subevaluat în prezent) și cea a îndatorării sub presiunea obligațiilor sumate de stat (unde subvențiile pentru energie vor fi decisive), cu marje strânse de derapaj financiar potențial și eventualitatea trecerii la măsuri de austeritate.

Taguri: statistici economice  Macroeconomie  Ministerul Finantelor  

ComentariiAdauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Ministerul FinantelorDatoria publica, în scădere la 47,6% din PIB, in septembrie 2022

  Datoria publică a României a fost în septembrie 2022 de 47,6% din PIB, potrivit datelor publicate de Ministerul Finanțelor. Suma calculată potrivit metodologiei europene a urcat la circa 646 miliarde lei (de la 628 miliarde lei la detalii

-3,37% din PIB, deficit bugetar după primele zece luni din 2022

Deficitul bugetului general consolidat pe primele 10 luni din 2022 a fost de 47,12 miliarde lei (-3,37% din PIB-ul estimat pentru anul curent), potrivit datelor publicate de Ministerul Finanțelor. În aceeași perioadă din 2021, minusul a fost similar detalii

Datoria publică, 48,8% din PIB pe date operative, in august 2022

Datoria publică a României a fost în august 2022 de 48,8% din PIB, potrivit datelor operative publicate de Ministerul Finanțelor. Suma calculată potrivit metodologiei europene a urcat la circa 628 miliarde lei (de la 622 miliarde lei la mijlocul detalii

Cum gasesc contul IBAN al ANAF in care platesc Declaratia Unica?

Nici in Declaratia Unica (Formularul 212 al ANAF) nici in alte materiale informative ale ANAF nu se arata cum se gaseste contul IBAN al Trezoreriei in care se poate plati Declaratia Unica, prin transfer bancar. Iata cum gasiti conturile IBAN pentru plata obligatiilor din Declaratia detalii

  

Ultimele Comentarii